Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

'Het verhaal verbindt, stemt tot nadenken, geeft ruimte voor een eigen beleving'

Algemeen

LICHTENVOORDE-Als de klokken beginnen te luiden komt de stoet onder aan de voet van de Johanneskerk langzaam in beweging. Kruisdragers voorop met achter hen een grote groep fakkeldragers en de hoofdrolspelers van vanavond. Passion Lichtenvoorde is begonnen. Aangekomen op de Markt krijgt het verlichte kruis een prominente plek. Als vanzelf wordt het muisstil. Een voelbare stilte. Vanaf het eerste klokkengebeier kippenvelmomenten. Hier is de koude wind deze avond niet voor nodig. Mooie woorden, prachtige liederen in al even prachtige, soms ontroerende, uiitvoeringen, fabelachtig neergezette personages, een aangrijpend verhaal middels een vlog 'prachtig' verteld, een boeiende vertelster.

Door Henri Walterbos

De 3de editie van Passion Lichtenvoorde is een avond van superlatieven. Het oude verhaal wordt op een zeer indrukwekkende manier verteld en uitgevoerd. Schrijver Hans Hinkamp heeft een meesterwerk afgeleverd door het paasverhaal actueler en moderner dan ooit neer te zetten, door op de juiste momenten indrukwekkende accenten te leggen, in prachtige monologen en zinnen als 'Iemand uit de dood opgestaan? Is dat raar? Nee, alleen maar heel bijzonder,' met een knipoog naar Juf Ank uit de Luizenmoeder of 'Wie hoort er in een wereld vol geschreeuw nog de stem van de stille?' Denk daar maar eens over na. Dat alles zonder het verhaal geweld aan te doen of van de verhaallijn af te wijken. En een voortreffelijke liedjeskeuze, alsof ze hiervoor geschreven zijn. Ze versterken teksten en boodschappen, weten te raken, mede door het feit dat ze door zeer talentvolle jongeren en popkoor Friends fantastisch worden vertolkt, begeleid door eveneens veelal jonge muzikanten. Genieten met natte ogen. Wat kan drie uur kort duren.

Verhaal van alle tijden
Het geheel staat als een huis. The Passion heeft sinds zijn eerste tv-editie een geheel ander licht op het paasfeest doen schijnen. Het verhaal is van alle tijden, voor iedereen, ongeacht welk geloof. Alle thema's komen voorbij; verdriet, vreugde, vriendschap, verraad, uitsluiting, tegenslag, opkrabbelen. "Niet voor niets spreekt het een enorm groot en breed publiek aan", ervaart een trotse wethouder Marieke Frank. "Het verhaal verbindt, stemt tot nadenken, geeft ruimte voor een eigen beleving. Het is een serieus verhaal, maar je mag ook genieten". Er blijkt, gezien de belangstelling, overduidelijk behoefte aan uitvoeringen als The Passion. Even bij je diepste innerlijke zelf en de zin van het bestaan. Het eigen bestaan, maar ook dat van een ander. In de aula 400 toeschouwers en op het schoolplein nog eens 200 mensen die ademloos naar het scherm kijken naar wat zich binnen voltrekt. Fraai in beeld gebracht door vrijwilligers van Ziekenomroep ZSOM Groenlo. Voor de mannen een zware avond, als halverwege een cameraman onwel wordt en met camera en al van zijn verhoging een halve meter lager de zaal invalt en er snel een vervanger geregeld moet worden, want 'the show must go on'. Na afloop is de man weer hersteld van zijn val. "Ik ben flauw gevallen. Ik kreeg het ineens bloedheet en wilde net even gaan zitten, maar het was al niet meer nodig", lacht hij er na afloop om. "Ik ben blij dat de camera niets mankeert", stelt hij opgelucht vast, "Ik ben prima geholpen en verzorgd. Een ambulance vond ik niet nodig".

Statushouders
Aandoenlijk zijn de leerlingen van de Frans ten Boschschool, die de melaatsen vertolken, het verhaal van de buitengeslotenen. Direct koppelt vertelster Nieke Hoiting er de actualiteit aan op een manier die niets aan duidelijkheid te wensen over laat. "Wat geeft iemand het recht te zeggen 'jij hoort er niet bij?'" Dan komen vier statushouders het toneel op gelopen om hun verhaal te vertellen. Allen gevlucht voor oorlog in hun land. Vier verhalen die raken. Geen fictie maar allen waar gebeurd. Niet voor te stellen. Alle vier voelen ze zich fijn in Lichtenvoorde en hopen er op een goede toekomst met hun gezinnen. Het raakt. Indringend. Hier kan geen reportage tegen op.

Huntington
Passion Lichtenvoorde is een aaneenschakeling van hoogtepunten met ook ruimte voor moderne inbreng, zoals een heuse vlog. Een aangrijpende vlog. Lars Krabbenborg (31) uit Zieuwent vertelt in vier minuten zijn aangrijpende verhaal. Lars vertelt dat hij na een zorgeloos leven ineens hoort drager van het Huntington-gen te zijn. Zijn doodvonnis, als er geen medicijn komt. Lars vertelt dat hij twee opties had; of bij de pakken neer gaan zitten, of de schouders er onder te zetten om geld in te zamelen om de strijd tegen de ziekte aan te gaan. Lars koos voor het laatste. Liefst 100.000 euro haalde hij al met zijn stichting op. Het verhaal doet tot tranen toe roeren, niet in de laatste plaats door de manier waarop Lars zijn verhaal vertelt.

Genieten
Het massaal opgekomen publiek geniet met volle teugen, ieder met zijn eigen gedachten, want ook daar is Passion Lichtenvoorde een moment voor. Een moment van bezinning. Niet voor niets reikt een vrouw haar vriendin, met wie ze samen is, voor aanvang in de aula van het Marianum uit voorzorg voor waterlanders alvast een tissue aan. "Het is altijd weer indrukwekkend", vertelt de vrouw. "De eerste editie stond ik buiten. Toen was het al zeer indrukwekkend". Muzikaal leider Peter Krabbenborg zegt vooraf eigenlijk ook wel benieuwd te zijn hoe het buiten beleefd wordt en klinkt. "Ik heb gehoord dat dat heel imponerend schijnt te zijn. Ik hoorde ook dat mensen zeiden dat ze liever buiten staan dan binnen zitten. Een mevrouw zei me dat ze zich bij een ontroerend nummer buiten helemaal kon laten gaan. 'Dat doe je binnen niet gemakkelijk', zei ze". Buiten komt het verhaal en de muziek bij de toeschouwers even hard binnen als in de aula. Ondanks dat in het programmaboekje verzocht wordt niet de applaudisseren na de liedjes, klinkt er toch applaus. Hou je ook maar eens in na al deze hoogstandjes. De avond wordt afgesloten met 'Open je ogen' van Bløf en Ilse Delange. Hoe treffend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Voelbare stilte op de Markt.
Het kruis nadert de Markt voor de opening van Passion Lichtenvoorde
Regisseur Ben Donderwinkel tijdens de stille tocht.
Het kruis onderweg naar het Marianum
De stille tocht was indrukwekkend.
Afbeelding
'Jezus' (Johan Kersjes) geneest de melaatsen.
'Jezus' wordt groots onthaald.
'Maria' tussen de melaatsen
Afbeelding
'Jezus' (Johan Kersjes) staand bij het laatste avondmaal.
Afbeelding
Rijk Voogel in 'Stilte voor de storm' van Marco Borsato
Rijk Voogel in 'Stilte voor de storm' van Marco Borsato
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant