Leerlingen van de Sint Antoniusschool uit Vragender werken aan de fietstunnel. Foto: Kyra Broshuis
Leerlingen van de Sint Antoniusschool uit Vragender werken aan de fietstunnel. Foto: Kyra Broshuis

Vragenderpoort voorgoed 'onder water'

LICHTENVOORDE- De fietstunnel onder de N313 tussen Lichtenvoorde en Vragender krijgt deze weken een flinke opknapbeurt. De tunnel heeft in augustus 2010 volledig onder water gestaan en in september vorig jaar stonden meerdere straten in Lichtenvoorde blank na een hevige stortbui. De gemeente Oost Gelre heeft verschillende maatregelen genomen om de wateroverlast in Lichtenvoorde binnen de perken te houden.

Door Kyra Broshuis

Het water komt via Vragender
"Het water komt vanaf het Winterswijks plateau via Vragender hier naartoe", legt wethouder Vincent van Uem uit. "Via meerdere beken stroomt het naar beneden en dan moet het nog door Lichtenvoorde heen. Dat heeft meerdere malen tot problemen geleid en de verwachting is dat we met steeds meer overvloedige regen te maken gaan krijgen door de klimaatverandering. We moeten dus zorgen dat het water zolang mogelijk vastgehouden kan worden. Op een bult is dat natuurlijk lastig. Daarom hebben, in samenwerking met het Waterschap verschillende maatregelen doorgevoerd. Zo zijn er meerdere bypasses gelegd en zijn er retentievijvers gegraven op verschillende plekken. Daarin wordt het water opgevangen en geleidelijk weer afgevoerd."

Kunstenares Judith Woordes
Deze maandagmorgen staan er 28 leerlingen van de Antoniusschool uit Vragender in de tunnel om een prachtig onderwatertafereel op de wanden te schilderen. Kunstenares Judith Woordes uit Winterswijk is door de gemeente benaderd om het ontwerp te maken en de vele vrijwillige schilders te begeleiden. "Deze tunnel moet fris, vrolijk en gezellig worden en we zijn al een goed eind op weg. Afgelopen weekend hebben we veel hulp gehad van vrijwilligers. Zelfs mensen die spontaan hier van de fiets stappen om te helpen. Ik verwacht dat we nog wel tot mei bezig zijn. Het gaat in totaal om 476 m2, dus dat is een hele klus", zegt Woordes. De meeste vrijwilligers komen uit Vragender, zo vertelt Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre. "Dit is echt een Vragender burgerinitiatief. Wij hebben vervolgens Woordes benaderd om het een en ander te realiseren. We hebben al eerder met haar samengewerkt, bijvoorbeeld bij de fietsbrug De Vlinder hier in Lichtenvoorde. Hier wordt het een prachtig onderwatertafereel. De tunnel komt nooit meer echt onder water te staan maar staat toch voorgoed 'onder water'."

Vrijwilligers gezocht
Er zijn nog veel vrijwilligers nodig om de tunnel helemaal geschilderd te krijgen. "Mensen kunnen zich, het liefst als groep, aanmelden via de contactgegevens die op mijn website staan", zegt Woordes. "We werken ook in de avonduren en in het weekend door."


www.juulsartwork.nl

Meer berichten