Noor Weelink fietste in Vietnam voor PLAN. Foto: PR
Noor Weelink fietste in Vietnam voor PLAN. Foto: PR

Fietstocht in Vietnam brengt ruim 60.000 euro op voor PLAN

Algemeen

LICHTENVOORDE – De 23-jarige Noor Weelink uit Lichtenvoorde beleefde het avontuur van haar leven, ze fietste zeven dagen voor PLAN Nederland (PLAN) in Vietnam. Samen met veertien collega-fietsers en drie begeleiders legde zij een parcours af door een heuvelachtig en afgelegen gebied. Per deelnemer moest een minimum bedrag worden ingelegd van 4000 euro, de reis en het verblijf betaalden de fietsers uit eigen zak. De fietstocht bracht bijna 64.000 euro op. Het hele bedrag gaat naar PLAN, de hulporganisatie die met dit project kindhuwelijken in Vietnam wil terugdringen, stoppen. Noor: "Het was heel zwaar maar zó de moeite waard! En de opbrengst is natuurlijk fantastisch!"

Door Karin Stronks

Op 6 maart vloog Noor met haar collega-fietsers via Istanboel naar Hanoi, in de middag kwam het gezelschap aan. Noor vertelt: "De eerste dag hebben we alleen ingecheckt in het hotel en hebben we gegeten. Dag twee in Hanoi, toevallig op de internationale vrouwendag, bezochten we het hoofdkantoor van PLAN waar een serie dia's werd getoond en we namen een kijkje in een school die door PLAN is gesticht. In veel afgelegen gebieden van Vietnam zijn meisjes achtergesteld, volgen geen onderwijs en worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt." Ze vervolgt: "In Vietnam zijn 54 etnische minderheden, bevolkingsgroepen met elk hun eigen taal, cultuur en gewoontes. Ze hebben vrijwel geen connecties met de rest van het land. In deze gebieden doet PLAN haar werk, door in gesprek te gaan met de bevolking en te helpen met scholen te stichten waar ook meisjes een opleiding kunnen doen."

Meditatief
De derde dag stapten de deelnemers voor het eerst op de fiets en maakten zelf kennis met de heuvelachtige gebieden, de ongerepte natuur en de bevolking. Noor blikt terug: "De eerste dag legden we 75 kilometer af, de hele tocht voerde over verharde wegen. Veel dieren liepen los, er renden regelmatig honden achter ons aan. We zaten vol adrenaline op pittige afdalingen en genoten van leuke marktjes en prachtige uitzichten onderweg. De langste tocht was 90 kilometer op één dag, de zwaarste dag was dag zes, een klim van 25 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Het was bijna meditatief, ik dacht nergens anders meer aan dan aan fietsen, fietsen. De voldoening op het eind van die loodzware dag was fantastisch!"

Sponsorkind
Het meest indrukwekkende moment kregen de fietsers op dag vijf te verwerken toen ze een project van PLAN op locatie bezochten. "We gingen naar een school die door PLAN is gerealiseerd, ik sprak daar met een meisje van twaalf, met behulp van een tolk, dat was superleuk, we maakten tekeningen voor elkaar, nou ja ik kan niet zo goed tekenen maar zij wel! Het meisje zong een liedje voor mij, en vroeg of ze me mocht knuffelen, echt een kippenvelmoment. Dat meisje is nu mijn sponsorkind, ze kan naar school en we kunnen via PLAN met elkaar corresponderen", glimlacht Noor.

Cycle voor PLAN
De tocht eindigde in Sapa waar als afsluiting een feestavond werd gehouden, het gezelschap ging uit eten en genoot van karaoke. Noor geeft aan: "Het was een prachtige ervaring, de tijd ging zo snel, ik heb er superleuke contacten aan overgehouden. De sfeer onder elkaar was zo goed, we gingen allemaal voor hetzelfde doel en dat schepte een band! Of het een aanrader is? Nou, als je een beetje sportief bent en je wilt je graag inzetten voor PLAN dan zeg ik ja. Je kunt je in een half jaar wel klaarstomen voor zo'n tocht. Het concept 'Cycle for PLAN' kun je doen in drie continenten, in Afrika, Midden-Amerika en Azië. Ik ben in elk geval blij dat ik heb meegedaan!"

Noor met de groep fietsers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant