Leonie en Chris: 'Je hebt soms een kapstok nodig om dingen aan op te hangen.' Foto: Annekée Cuppers
Leonie en Chris: 'Je hebt soms een kapstok nodig om dingen aan op te hangen.' Foto: Annekée Cuppers

Ambtenaren gaan weekje 'out of the box' bij Lokalen

LICHTENVOORDE – Chris Frencken en Leonie Heutinck, beide werkzaam bij de gemeente Oost Gelre, waren afgelopen week te gast in het Artist in Residence-lokaal (AiR) bij Lokalen. Normaal gebruiken gast-kunstenaars deze ruimte om zich een periode volledig op hun werk te kunnen concentreren. Voor de gelegenheid doopte men daarom de ruimte om naar 'Ambtenaren in Residence'. Het werd een dynamische week met een wederzijds kijkje in elkaars keuken.

Door Annekée Cuppers

Chris en Leonie zijn geen onbekenden bij Lokalen. Zo hielp Chris mee bij het opzetten van deze pilot. In februari van dit jaar vond bij het centrum voor creatief ondernemen de Groene Anpakkers-avond plaats. Leonie: "Het AiR-lokaal kwam toen ter sprake. In een opwelling riepen we dat wij daar wel een weekje wilden bivakkeren om de samenwerking tussen de gemeente en creatieve ondernemers te verbeteren. Later kreeg ik toch wel een beetje koudwatervrees maar met steun van Chris heb ik het uiteindelijk toch aangedurfd, we hebben het ook echt samen gedaan."

Een week lang was het een zoete inval bij Lokalen. "We hebben veel collega's op bezoek gehad. En veel positieve reacties gekregen. Iedereen is oprecht geïnteresseerd naar wat hier nu eigenlijk gebeurt," aldus Leonie. Op hun beurt namen de ondernemers de kans waar om te laten zien wat zij in huis hebben en waarmee ze de gemeente van dienst kunnen zijn. "Er zit bij Lokalen zoveel kwaliteit. Daar hoeven we als gemeente echt niet voor de boer op. Ter plekke werden er visitekaartjes uitgewisseld, hoe mooi is dat?! Weten wie je waarvoor moet hebben, dat maakt het vaak al een stuk makkelijker." Chris vult aan: "Ook hebben we uitgelegd waarom de doorlooptijd rondom een project of initiatief soms langer is dan we willen. Goed afstemmen met collega's van verschillende afdelingen is belangrijk en dat vraagt tijd. Daarin moeten we als gemeente leren om open en transparant te zijn. Het was fijn om het daar samen over te hebben en de verbeterpunten te bespreken. Het gaat vaak al heel goed, maar wij zien echt wel dat het af en toe anders moet."

Naast alle serieuze gesprekken hebben Chris en Leonie de week ook gebruikt om zelf creatief geïnspireerd te raken en aan hun projecten te werken. Leonie vertelt: "Ons lokaal hebben we ingericht met beeldspraak en inspirerende uitspraken. Op het schoolplein hebben we een aantal stenen verwijderd om meer ruimte te creëren voor groen: een mooie actie in het kader van Klimaat Klaor. Ook spraken we met Natasja Scharenborg over een creatief idee om het centrum van Lichtenvoorde nog meer kleur te geven. Lokalen kan daar nu mooi mee aan de slag!" Chris: "Het is een hele energieke week geweest, echt even een ander ritme en andere mindset. Daarbij hebben we wederzijds een stukje bewustwording kunnen creëren. We zijn heel blij dat we dit gedaan hebben."

Op de facebookpagina van Lokalen doen Chris en Leonie verslag van hun belevenissen bij Lokalen.


Facebook:
Lokalen – ruimte voor creatief ondernemen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden