Brullende motoren en wolken verbrande diesel, het nieuwe seizoen trekkertrek is weer begonnen! Foto: Annekée Cuppers
Brullende motoren en wolken verbrande diesel, het nieuwe seizoen trekkertrek is weer begonnen! Foto: Annekée Cuppers

'Als je eenmaal met het trekkertrek-virus bent besmet, kom je er niet meer af'

Algemeen


VRAGENDER – Met slechts driehonderd betalende bezoekers leed de Truck & Tractorpulling Organisatie Vragender (TTOV) in 2017 een behoorlijke strop. Spelbreker was het weer dat haar 'misstap' van vorig jaar afgelopen zondag echter ruimschoots goed maakte. Onder perfecte omstandigheden konden ruim 1500 bezoekers genieten van grommende dieselmotoren, indrukwekkende rookpluimen en de geur van opspattende klei. Vragender geeft de aftrap van een nieuw seizoen trekkertrek.

Door Annekée Cuppers

Zo'n 185 deelnemers uit Twente, de Achterhoek en de grensstreek hebben hun tractor uit de schuur gehaald om 'op de Bulte' aan de start te verschijnen. De meesten doen het nog rustig aan en beginnen voorzichtig. Eerst even zien hoe dat nieuwe blok zich houdt of wat die andere afstelling doet. Joris Klein Gebbink van de organisatie rijdt zelf ook mee maar maakt graag even tijd om uit te leggen wat het tractorpullen nou precies zo leuk maakt. "De sfeer en gezelligheid, de sportieve onderlinge strijd, de spanning van wie er deze keer weer wint, de baan die iedere keer weer anders is. Als je eenmaal door het tractorpullingvirus bent aangeraakt, kom je er nooit meer vanaf. Het is een geweldig evenement voor zowel deelnemers als publiek. En jong en oud kan zich hier vermaken, voor de kinderen is er een luchtkussen, kop van jut en een zandbak met minikraan."

Baan van kleigrond
Joris is bijzonder trots op de mooie baan waarop de TTOV het evenement kan organiseren. De firma Tanck stelt deze belangeloos ter beschikking en heeft zo'n acht jaar geleden de TTOV toestemming gegeven om de baan van een laag klei te voorzien. "Op zandgronden is het tactischer om vooral snelheid te maken om met de trekker en het gewicht een grootst mogelijke afstand af te leggen. Op kleigrond hebben de banden meer grip en komt het vooral op de pk's aan. Dat maakt de wedstrijd veel interessanter om naar te kijken. Na het evenement zorgen we er uiteraard voor dat de baan weer netjes glad en ingezaaid wordt opgeleverd. Zo kunnen de paarden er van de zomer weer op grazen."

Competitie
Na Vragender volgen er nog zo'n 32 wedstrijden die onder het reglement van de TSTA (Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek) gereden worden. Uit beste acht wedstrijden mogen de deelnemers dan hun punten optellen. De overall-winnaar krijgt een wisselbeker en een leuk bedrag aan prijzengeld. In Markelo vindt in september de laatste wedstrijd plaats.

Joris werd afgelopen zondag derde in zijn klasse maar met nog een heel seizoen voor de boeg, kan het nog alle kanten op. Deze middag had hij echter hele andere problemen aan zijn hoofd. Door de enorme toeloop moest er in allerijl nog extra bier geregeld worden. Een luxeprobleem.

Ook vrouwen staan hun mannetje. De Vragenderse Marieke Klein Gebbink in actie. Foto: Annekée Cuppers
Joris Klein Gebbink haalde een derde plek. Foto: Annekée Cuppers
Een spectaculair evenement voor jong en oud. Foto: Annekée Cuppers
Ook trucks zijn van de partij. Foto: Annekée Cuppers
Gewoon genieten van al dat moois. Foto: Annekée Cuppers
Zelf ook even met de 'grote machines' aan de slag. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant