Het hopveld van Hogenelst Hop in Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis
Het hopveld van Hogenelst Hop in Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis

Subsidie voor oogstmachine Hogenelst Hop

ZIEUWENT- De gemeente Oost Gelre wil een subsidie van 7.395 euro toekennen aan Hogenelst Hop voor de aanschaf van een oogstmachine. In 2017 heeft Hogenelst een hopveld aangelegd aan de Wilgendijk in Zieuwent. Dit veld biedt een speciale aanblik in het coulisselandschap en wordt bezocht door wandelaars en fietsers die gebruik maken van de kerkepaden in de buurt. Hop is een plant uit de hennepfamilie waarvan de hopbellen (vruchtkegels) als conserveer- en smaakmiddel worden gebruikt bij de bereiding van bier. Hop is een vaste plant die overwintert als wortelstok. De plan komt in Nederland en België ook in het wild voor.

Door Kyra Broshuis

Goed voor economie en toerisme
"Hop is een innovatief en duurzaam gewas", legt wethouder Marieke Frank uit, "en komt daarom in aanmerking voor subsidie vanuit het innovatiefonds. "Die subsidieregeling is namelijk bedoeld voor innovatieve en/of duurzame projecten met een economische meerwaarde voor de gemeente Oost Gelre. Verschillende brouwers uit het gebied, zoals Brouwersnös in Groenlo, Wentersch in Winterswijk en Erve Kots in Lievelde hebben belangstelling voor de hop. De subsidie is dus goed voor de economische ontwikkeling van het bedrijf. Ook het toerisme vaart er wel bij; het hopveld is verwerkt in de Bloemenroute van Lichtenvoorde. Het bedrijf organiseert daarnaast ook proeverijen met producten als hopthee."

Zelf bouwen
De subsidie is bedoeld als bijdrage voor een oogstmachine die Hogenelst zelf wil gaan bouwen. In 2017 is het, ondanks de inzet van meer dan 50 vrijwilligers, niet gelukt alle hop te oogsten. Dat moet namelijk in zeer korte tijd gebeuren. Er bestaat in Nederland nog geen elektrische mobiele machine voor kleinschalig gebruik.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden