Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe. Foto: Henri Walterbos
Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe. Foto: Henri Walterbos

'Bronzen Haas' voor Normaal

'De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn traditie'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

HUMMELO/ACHTERHOEK - "Het wordt een middag vol verrassingen. Geniet er van." Dit geeft Henk Kelder van het Anhangerschap de mannen onder aan de trap mee, vlak voor het moment dat ze het podium betreden voor een weerzien met de duizenden aanwezige Anhangers. Genieten doen ze, ook van de verassingen.

Serenades van Muziekvereniging Hummelo en Keppel en de Jachthoornblazers en de overhandiging van het boek 'T hele Normaale Hummelo', van de hand van en door Jan Colijn.

Luisteren naar de burgemeester
Als de mannen klaar zitten om na twee en een half jaar 'um weer an te trappen' krijgt eerst nog Burgemeester Marianne Wesselink van de gemeente Bronckhorst het woord. "Dit is het vervelendste moment voor een burgemeester om te mogen spreken, want jullie willen de heren horen en niet mij," richt ze zich tot de Anhangers die vol smart staan te wachten op het 'moment suprême'. Toch steelt ze al snel de harten van de Anhangers en wordt er gehoorzaam geluisterd.

"Beste Bennie, Willem, Ferdi en Irma. 43 jaar geleden stonden jullie voor het eerst in het openluchttheater van Lochem, en brachten jullie voor het eerst Achterhoekse teksten ten gehore. Pop en rock in het dialect. Nog nooit eerder vertoond. Sindsdien is het niet meer weg te denken. Ik kom zelf uit de hoek van Skik. Hele generaties zijn opgegroeid met jullie muziek. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook ver daarbuiten.

En ik kan niet anders herinneren dan dat mijn vader als schoolmeester, op zijn verjaardag iedere nieuwe single van Normaal cadeau kreeg. Mijn eerste concert van Normaal was als meisje van 15. Met vrienden en vriendinnen op de fiets naar een feesttent. Wij zijn ontzettend trots dat de unieke band Normaal uit onze gemeente komt. En waar je ook komt, jullie muziek, vooral jullie liefde voor de streek, voor jullie dialect, voor jullie achtergrond, voor jullie cultuur, dat maakt jullie uniek en dat zien we terug in jullie teksten.

De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn een traditie. Jullie hebben Hummelo, Bronckhorst en de Achterhoek op de kaart gezet. Een uniek uithangbord, een eigen cultstatus, een eigen wereld, een eigen taal en nu een eigen standbeeld," spreekt ze de band en Irma Manschot lovend toe.

De Bronzen Haas
Anhangers horen het glimmend van trots aan en applaudisseren. De burgemeester verwoordt precies wat zij voelen. Dan vervolgt ze haar toespraak. "De gemeente Bronckhorst is trots op jullie. Het doet mij dan ook een bijzonder groot genoegen dat ik jullie de hoogste gemeentelijke onderscheiding mag uitreiken: 'De Bronzen Haas.' Ik hoop dat jullie hem met trots zullen dragen." Een opstekende duim van Bennie zegt alles. Als de burgemeester het beeldje uitreikt en Bennie, Willem, Ferdi en Irma het speldje opspeldt, zetten de Anhangers 'Vrouw Haverkamp' in.

'Lekker ding'
Voordat het eerste akkoord klinkt, vertelt Bennie enorm trots te zijn door de burgemeester van zijn gemeente toegesproken te zijn, om daarna direct op zijn 'Bennie's' verder te gaan door het vertellen van een anekdote. "Ik zat laatste ne kere in conclaaf met een paar journalisten oaver diepgravende onderwerpen, zegt d'r ene; Die burgemeester van jullie is best wal een lekker ding. Ik zeg 'dat is wal een betjen seksistisch en hef helemoal niks met politiek en beleid te maken, moar helemoal ongeliek had hee ok weer niet," lacht Bennie ondeugend. Hij is terug. De burgemeester hoort het achter in een hoek van het podium lachend aan.

Meer berichten