De nieuwe groep vendeliers bestaat enkel uit enthousiaste Harreveldse jongeren. Foto: Henri Walterbos
De nieuwe groep vendeliers bestaat enkel uit enthousiaste Harreveldse jongeren. Foto: Henri Walterbos

Vaandelzwaaien is cool in Harreveld

HARREVELD-Vanaf carnaval zijn ze al aan het oefenen met hun vaandels, aanstaand weekend gaan ze voor het 'echie' tijdens de Harreveldse kermis, oftewel het Pinksterfestijn. Een traditie die men graag in ere houdt in Harreveld. Is het rondom activiteiten van schutterijen juist merkbaar dat er na het stoppen van vaandelzwaaiers met een lange staat van dienst er weinig tot geen jonge aanwas komt, in Harreveld gebeurde het tegenovergestelde. Aankomend weekend presenteert de nieuwe groep vendeliers zich tijdens de traditionele hymnen voor het aftredende koningspaar en hun opvolgers.

Door Henri Walterbos

Uitdaging
De groep bestaat enkel uit Harreveldse jongeren die afgelopen jaar het stokje en hiermee het vaandel, in zijn geheel overnamen. Zowel jongens als meisjes. Tegenover het Meester Nijsplein wordt er iedere week een avond geoefend, weer of geen weer. Tijdens het drinken van een biertje na afloop is de groep eensgezind tevreden over de voortgang. "Vorig jaar hebben we het ook al grotendeels met deze groep gedaan maar we hebben er nu weer twee jongeren bij en zijn we met alleen maar jongeren," vertelt Joeri Stottelaar. "Mijn schoonvader gaf te kennen er mee te willen stoppen. Toen heb ik gezegd dat ik het wel over wilde nemen, maar het dan met een geheel ander programma te gaan doen, met het vaandel gooien erbij. Ik heb er toen een paar jongens bij geregeld." Joeri vertelt het altijd al leuk te hebben gevonden. "Ik heb het al bij Switbertus in Lichtenvoorde gedaan." Ook Joost Harbers deed ervaring op in Lichtenvoorde. "Het is een leuke uitdaging om hier ook nieuwe slagen er in te krijgen. We gebruiken slagen die ze in Lichtenvoorde ook doen. Een mooie uitdaging."

Nieuwe outfit
Ook Jai Lensink beleeft plezier aan vaandel zwaaien. "Het is leuk omdat er nieuwe pasjes zijn, met gooien en overgooien, al is het wel moeilijk. Mij trekt de gezelligheid het meest." Een van de vrouwelijke 'zwaaiers' is Mandy Kolkman. "Ik ben er al vier jaar bij, heb nog met de oude club gezwaaid. Toen zij aangaven er mee te willen stoppen kwamen er jonge jongens bij en hebben we een nieuwe groep gevormd. Het is leuk omdat je met Harreveldse jongeren bezig bent en je leeft nu anders naar de kermis toe." De frisse wind zorgde ook voor een nieuwe look. "We hebben dit jaar een nieuwe outfit omdat we een nieuwe groep, nieuwe mensen hebben. Iets modernere kleding."

Meer berichten