Foto: Lotte Bekkenutte

RKZVC in zevenmijlslaarzen naar hoofdklasse

RAALTE/ZIEUWENT-Ongekend, bizar, onvoorstelbaar, ongelofelijk. Woorden die voorbij komen bij zowel, spelers, supporters als de vele duizenden sympathisanten van RKZVC uit de gehele regio, vanwege het ongekende huzarenstukje dat het vlaggenschip van stuurman-kapitein Laurens Knippenborg op moederdag 2018 bewerkstelligde. Foto's door Lotte Bekkenutte.

Door Henri Walterbos

Drie jaar achtereen kampioen. In vijf jaar tijd zelfs vier keer. In zevenmijlslaarzen van de vierde klasse naar de hoofdklasse. Dit zijn ongekende statistieken. Het scenario werd steeds aannemelijker gaandeweg het seizoen, zeker na de overwinning op Longa een week geleden. Maar dat alle goden en vrouwe Fortuna de club al zo snel allen zo eensgezind goedgezind waren, hier had niemand rekening mee gehouden, niet van durven dromen. Toch gebeurde het onwaarschijnlijke. RKZVC won met 1-2 uit bij concurrent Rohda Raalte en Longa verloor thuis met 2-3 van Heino.

Met een 0-0 bij rust, kreeg RKZVC al mee dat Longa in eigen huis met 0-1 achter stond, halverwege de tweede helft zelfs met 0-3. De raspaardjes uit de brigade van 'ome Lau', zoals de trainer wel eens genoemd wordt in de regio, lieten zich het hoofd echter niet op hol jagen en bleven rustig. Eerst diende de eigen zege veilig gesteld te worden. De vreugde na afloop was enorm groot. De ontlading evenzo. Laurens Knippenborg was hevig geëmotioneerd na afloop. "En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo ben," vertelde hij ten overstaan van verslaggevers. "Dit is niet te vatten. Een geweldige prestatie. Wat de jongens hebben neergezet is onvoorstelbaar. Het kon niet mooier zijn. Dat we in het linker rijtje mee zouden draaien had ik wel verwacht, maar dit. Dat Longa niet zou winnen had ik wel verwacht. Zij hebben toch een flinke tik gehad afgelopen week. Ik denk dat Rohda en wij de beste ploegen waren. Het eerste uur waren wij top. Ons eerste doelpunt was een goal waar de kwaliteit van afdroop." Ook keek de trainer al iets vooruit naar aankomend seizoen. "Ik hoop dat Silvolde en Longa het ook redden. Dat is goed voor de regio. De Graafschap hopelijk ook. We gaan ons best doen mee te draaien. We gaan onszelf zo goed mogelijk verkopen volgend jaar, maar eerst feestvieren."

Jumbo bloemen
Wedstrijdsecretaris Richard Hendriksen moest het kampioensfeest grotendeels aan zich voorbij laten gaan, omdat hij er ook totaal geen rekening mee had gehouden. "Ik moet maandag gewoon weer werken," lacht hij zondagavond. "Ik ben niet mee geweest naar Raalte. Tja, bedenk dit maar. We hadden er helemaal geen rekening mee gehouden. Er was niets geregeld. Ook geen bloemen. We hebben de plaatselijke Jumbo in Raalte zo'n beetje leeggeroofd aan bloemen. Het was moederdag dus hadden we daar misschien wel geluk mee." Voor degenen in Raalte die nog op het allerlaatste moment een bosje bloemen wilden halen voor moeders helaas pindakaas. Ook Hendriksen kan het zondagavond nog niet helemaal bevatten. "Een dorp met 2000 inwoners, een club met 350 leden, maar we hebben een hele bijzondere lichting. Het kan zo maar zijn dat het hier nog niet ophoudt. De vereniging is klaar voor de Hoofdklasse, de accommodatie hebben we, de drive is er."

Twitter ontploft
Van alle kanten kwamen felicitaties en complimenten in de richting van de dorpsclub. De gunfactor is mega groot. Om de sympathie, warmte en 'no nonsense' van de club, maar evenzo omdat het kunstje met vooral eigen jongens, een eigen trainer en met zeer hoogstaand aantrekkelijk voetbal werd bewerkstelligd. "Twitter ontplofte zondagmiddag bijkans. We hebben enorm veel felicitaties en complimenten mogen ontvangen. Ook van heel veel voetbalclubs uit de regio. Dat waarderen we zeer."

Erehaag
In no time werd een grootse ontvangst in Zieuwent georganiseerd. Door een erehaag en op handen gedragen liepen de kampioenen het complex op waar een groot feest uitbrak. "Het was wel erg leuk dat burgemeester Annette Bronsvoort en de nieuwe wethouder van Sport Bart Porskamp de felicitaties over kwamen brengen namens het gemeentebestuur en beiden nog het woord voerden en mooie dingen zeiden. Namens de KNVB was Henk Plas aanwezig om zijn gelukwensen over te brengen. Helemaal top was het dat drie spelers van Longa 1 met een kratje bier aan kwamen zetten om het team te feliciteren. Erg mooi dat dat zo kan. Ze werden met open armen ontvangen." Zo mooi kan rivaliteit zijn.

Tegenstellingen
Het was al met al een feestweekend op De Greune Weide. Een dag eerder werd de A1 ook al kampioen in de 2de Klasse. Ongeslagen, 33 punten uit 11 wedstrijden. Voor de familie Jurjus was het echter een dag met twee gezichten. Kon Sven Jurjus helemaal uit zijn dak gaan met het behaalde kampioenschap van zijn team, broer Hidde degradeerde met Roda JC naar de Jupiler League na een onverwachte thuisnederlaag tegen Almere City; 1-2.

Meer berichten