Jacques Janssen (links) en Eri Hoopman. Foto: Mark Ebbers
Jacques Janssen (links) en Eri Hoopman. Foto: Mark Ebbers

Afrika in Harreveld

Samenwerkingsproject tussen de twee Harreveldse onderwijs-
instellingen

Door Mark Ebbers

HARREVELD - Afrika in Harreveld: de hele week staat voor de kinderen van basisschool Canisius in het teken van dit continent. Maar ook voor de leerlingen van Scholengenmeenschap Harreveld (onderdeel van de Aloysius Stichting), de onderwijspartner van jeugdzorginstelling Horizon, de overbuurman van de Canisius aan de Harreveldse Kerkstraat. Zowel de gesloten als de open afdeling van Horizon, resp. Anker en Prisma, hebben een rol in de themaweek. De apotheose is op vrijdag 8 juni, met een hoofdrol voor het Oegandese koor Kidsgear Children's Choir, dat een aantal maanden in Nederland is om optredens te verzorgen als onderdeel van UP4S ('kom op voor ons'). Zo zijn ze donderdag 7 juni ook op de Pastoor van Arsschool in Lichtenvoorde.

De jonge Oegandese muzikanten en zangers, jongens en meisjes, geven vrijdag 8 juni eerst op de Canisiusschool en daarna op het Anker en Prisma workshops en optredens. De leerlingen van groep 4 tot en met 7 van de Canisiusschool zijn te gast in de kantine van Horizon/Scholengemeenschap Harreveld, waar ze gezamenlijk met de Oegandese kinderen lunchen.
Stichting UP4S verkoopt op een markt Afrikaanse producten, zoals trommels, Afrikaanse diertjes (van hout), vogels, armbandjes en kettingen. De leerlingen van Canisius en Horizon verkopen daarnaast onder andere lekkernijen en kunst, gemaakt of opgepimpt door de SG Harreveld-leerlingen van de consumptieve afdeling en de afdeling beeldende vorming. De opbrengst van de markt is voor de door stichting UP4S ondersteunde scholenbouw en andere onderwijsprojecten voor kansarme kinderen in Oeganda.

Ook op andere manieren is en wordt in Harreveld geld bijeengebracht, onder andere via een sponsorloop en door vrijwillige bijdragen van verschillende mensen. De contacten met Sylvia Mbabazi van UP4S werden gelegd door Katja Heersink, docente bij de Aloysius Stichting en dus collega van Eri Hoopman. Sylvia is begaan met het onderwijs in Oeganda en getrouwd met een Nederlander.
Via Katja raakten de twee 'hoofdorganisatoren' van de Afrika-week erbij betrokken: Eri Hoopman (60), wonend in Doetinchem en sinds 2003 locatiedirecteur Harreveld van SG Harreveld, en Jacques Janssen (eveneens 60), woonachtig in Lichtenvoorde en sinds 1995 directeur van basisschool Canisius.

Naast het kennismaken met het Afrikaanse continent en het geld inzamelen voor UP4S, is een belangrijke insteek van deze themaweek het verbeteren van de contacten tussen de 'gewone' Harreveldse basisschool Canisius en de SG Harreveld, de middelbare school voor jongeren die behandeld worden in Horizon. Iets breder: de contacten tussen Harreveld en Horizon.
Jarenlang waren het bijna parallelle werelden. "Als er in het verleden weleens jongeren uit de instelling op een bankje zaten, durfden onze kinderen er soms niet langs te lopen", herinnert Jacques Janssen zich. "Niet dat die jongeren iets verkeerds deden."
De laatste jaren zijn de contacten naar de mening van hem en naar die van Hoopman duidelijk verbeterd. De contacten zijn ook intensiever geworden, omdat Horizon sinds een aantal jaren verschillende gezinshuizen beheert, waar gezinnen met problemen intensief worden begeleid. Deze gezinnen hebben meestal kinderen in de basisschoolleeftijd en die komen vaak bij Janssen op de Canisiusschool.
Hoopman: "Dit gaf de verbinding tussen Canisius en Horizon een impuls. Maar de samenwerking kan nog wel intensiever." Daar lijkt deze Afrika-week aan bij te kunnen dragen. Janssen hoopt op vruchtbare contacten, een goede opbrengst en benadrukt dat iedereen vrijdag 8 juni welkom is op het voorplein van Horizon als om 13.00 uur het openbare optreden van Kidsgear Children's Choir begint en de markt opengaat.

Meer berichten