Basten Overkemping met zijn vader, begeleider en trainer Maarten. Foto: Theo Huijskes
Basten Overkemping met zijn vader, begeleider en trainer Maarten. Foto: Theo Huijskes

'De Gouden Droom' van Basten Overkemping

Boegbeeld van de Special Olympics 2018

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is zaterdag 26 mei 2018. Op het sportpark Den Elshof van de sportvereniging Grol is het, zoals op iedere zaterdag in het voetbalseizoen, een drukte van belang. Alle velden zijn bezet met voetballende en trainende jeugd. Ouders, opa's en oma's, overige familieleden en zeker ook de echte liefhebbers van het jeugdvoetbal omzomen de velden. Een fantastisch, tevens kleurrijk panorama van actieve en passieve bewonderaars van volkssport nummer één: voetbal.

Zonder daarvoor een uitzonderingspositie te creëren, gaat er extra veel belangstelling uit naar het G-voetbal, in dit geval een wedstrijd tussen de G3 van de Grol/Longa '30-combinatie tegen AZC uit Zutphen. Maar vóór, tijdens en na deze wedstrijd is het sportevenement de Special Olympics gespreksonderwerp nummer één. Niet zo vreemd natuurlijk, want het is op dat moment nog maar twee weken te gaan alvorens die Nationale Spelen, en dat ook nog eens dicht bij huis, plaatsvinden op 8, 9 en 10 juni. De officiële opening is op vrijdag 8 juni in het stadion De Vijverberg in Doetinchem; op zaterdag 9 en zondag 10 juni worden maar liefst 21 verschillende takken van sport beoefend op 14 locaties in 8 verschillende gemeenten, her en der verspreid in de Gelderse Achterhoek. Let wel, ruim 2.000 sporters met een verstandelijke beperking, omringd door duizend begeleiders gaan dan een drietal onvergetelijke sportdagen beleven.

Basten Overkemping als held
Dat deze spelen aan de Achterhoek zijn toegewezen is al uniek, maar dat naast de uitverkiezing van Marveld Recreatie tot Olympisch Dorp het onderdeel voetbal ook nog eens invulling krijgt op het sportpark Den Elshof van de - binnenkort 100-jarige - sportvereniging Grol, betekent op voorhand reeds een absolute voltreffer. Een extra dimensie is het feit dat Basten Overkemping uit Groenlo, keeper van het team G3 van de Grol/Longa '30-combinatie, is uitverkoren tot boegbeeld oftewel het uithangbord van de Special Olympics 2018.

Praten met de hiervoor uitgekozen 11-jarige held, wil de zelfverzekerd overkomende Grollenaar alleen in het bijzijn van zijn vader Maarten Overkemping, niet alleen zijn steun en toeverlaat, maar ook zijn begeleider en trainer. Laatstgenoemde beschouwt de voetbalsport als misschien wel de meest ideale bezigheid om mensen met een verstandelijke beperking volwaardig deel te laten uitmaken van de samenleving. "Basten heeft niet alleen een motorische, maar ook een ontwikkelings- en spraakachterstand. Maar nu wij al een tijdje samen vol enthousiasme bezig zijn, kan ik alleen maar de conclusie trekken dat voetballen naast fietsen enorm goed is voor zijn ontwikkeling en in het bijzonder voor zijn motoriek."

Opbouwen van vriendschap
Basten, trots op zijn oudere broertje Joren en niet minder trots op zijn jongere zusje Roos, knikt instemmend wanneer zijn vader laat weten dat hij het liefst als keeper op doel staat. "Hij heeft altijd graag willen voetballen. Reeds vanaf het eerste moment dat hij zich bij het G-voetbal van Grol aansloot, voelde hij zich helemaal in zijn element", vertelt Maarten Overkemping, zelf ooit lange tijd voetballer bij Grol en daarnaast nog enkele jaren van de De Graafschap. "Toen Basten hier voor de eerste keer het sportpark betrad, voelde hij zich direct helemaal thuis. Hij kan zich hier naar harte lust uitleven en daarbij tegelijkertijd zichzelf zijn. Dit met het gevolg dat hij zich zeker motorisch gezien blijft ontwikkelen, waardoor hij zich veel volwaardiger gaat voelen. En wat belangrijk is, het zelfvertrouwen groeit. Een en ander mede door het bijkomende gevoel dat je ergens bij hoort. En wat dan automatisch gebeurt, is het opbouwen van vriendschap, zoals met Sam Luttikholt en Jasper Schovers, of niet Basten?" En weer is het zijn zoon en met name zijn oogappel, die vader Maarten lachend aankijkt en andermaal instemmend knikt. In gedachten lijkt hij al bezig te zijn met de Special Olympics in het algemeen en met de officiële opening met daarbij aanwezig bekende Nederlanders in het bijzonder, onder het toeziend oog waarvan hij officiële plichtplegingen mag doen. De dagen lijken voor hem niet snel genoeg te gaan alvorens het eindelijk zover is.

Nieuw school- en voetbaljaar
Vader Maarten en zoon Basten kijken ook al vol verwachting uit naar het nieuwe seizoen 2017-2018. "Dat in tweeledig opzicht", vertelt Maarten. "Allereerst neemt Basten binnenkort afscheid van de Hamelandschool voor speciaal onderwijs in Lichtenvoorde om vervolgens in het nieuwe schooljaar voortgezet speciaal onderwijs te gaan volgen bij Het Bariet in Lichtenvoorde. Daarnaast gaan wij in het nieuwe seizoen met het G2-team op het complex van Longa '30 in Lichtenvoorde aan de slag. De G1- en G3-voetballers blijven trainen en wedstrijden spelen in Groenlo. In dit verband wil ik wel even beklemtonen dat de samenwerking met Longa '30 niet alleen uniek is, maar ons tevens veel meer mogelijkheden biedt voor het G-voetbal in zijn algemeenheid. Grol voelt zich helemaal thuis bij Longa '30 en Longa '30 hetzelfde bij Grol. Maar eerst gaan wij genieten van de Special Olympics, of niet Basten?" En weer is daar die met een lach gepaard gaande instemmende knik.

Meer berichten