De wielerfanaten aan de start voor Grolle - Stelvia 2018. Foto: Theo Huijskes
De wielerfanaten aan de start voor Grolle - Stelvia 2018. Foto: Theo Huijskes

Grolle - Stelvio 2018: in zeven dagen door acht landen fietsen

Algemeen

Uitdaging voor wielerfanaten van Groenlose en Lichtenvoordse wielerclubs

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zaterdagmorgen 9 juni 2018. Al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang op de Markt in hartje Groenlo. Omringd door familieleden, vrienden en andere belangstellenden staat een groep van elf wielerfanaten aan de start van een niet-alledaagse fietsuitdaging. Weken van voorbereiding met intensieve trainingen zijn eraan voorafgegaan. Het fietsen van het traject Grolle - Stelvio in Italië, waarbij 1.250 kilometer moet worden weggetrapt en maar liefst acht landen met in totaal 15.000 hoogtemeters worden doorkruist. Het is de bedoeling om in een tijdsbestek van slechts zeven dagen op vrijdag 15 juni de top van de 2.750 meter Passo dello Stelvio in Italië te bereiken. Een heuse uitdaging voor negen recreatieve wielrenners, bijgestaan door twee begeleiders.

Het idee voor deze rit ontstond vorig jaar toen de Tristan Hoffman Challenge zich afspeelde op de Passo dello Stelvio. Daarbij waren het Ronald Brockötter, Dennis Rondeel en Harrie Hoitink, die met elkaar afspraken om vanuit Groenlo naar de Stelvio te fietsen en aansluitend de Tristan Hoffman Challenge te rijden. In verband met drukke werkzaamheden en diverse persoonlijke verplichtingen werd de voorbereiding geen succes. Daarop werd besloten het plan om naar de Stelvio te fietsen door te schuiven naar het voorjaar van 2018.

Grondige voorbereiding
Afgelopen winter werd de groep geformeerd die de monsterrit moet gaan voltooien. Naast de drie initiatiefnemers zijn dat Arnold Harbers, Eddy Lamers, Hans Hoitink, Marcel Pasman, Robert te Maarssen (allen lid van de Ren- en Toerclub Groenlo) en René Wellink (lid van de Wielertoerclub Keitrappers uit Lichtenvoorde). De groep wordt begeleid door het duo Ivo Versteegen en John Ligtenberg. Eerstgenoemde verzorgt de medisch-therapeutische ondersteuning en laatstgenoemde gaat mee voor de mentale ondersteuning.

"De voorbereiding was meer dan grondig", vertelt Harrie Hoitink. "Afgelopen maanden hebben we, naast de trainingen bij de club op de dinsdag- en donderdagavond, vele lange ritten gemaakt in de weekenden. Sommige renners reden zelfs afstanden van ruim 200 kilometer op een dag. Iedereen is goed getraind. Voor elke dag is een route uitgestippeld, die voert over mooie landelijke weggetjes en door schilderachtige dorpjes. Ook zijn in de voorbereiding alle hotels vastgelegd en pauzeplaatsen besproken."

Zware bergritten
De eerste etappe gaat naar Valkenburg en is 200 km lang. "Deze rit is de vlakste van alle ritten", geeft Harrie Hoitink aan. "Vervolgens rijden we de tweede etappe door België en die eindigt na 187 km in de steile Luxemburgse heuvels in het schilderachtige plaatsje Esch-sur-Sûre. Etappe drie (171 km) gaat door het zuiden van Luxemburg en het glooiende Noord-Franse platteland. Eindpunt is Rémilly in de buurt van Metz. Vanaf de vierde etappe krijgen we de zware bergritten. Deze 189 kilometer lange rit - op dinsdag 12 juni - telt maar liefst 2.000 hoogtemeters. De hoogste berg is hier de Col le Bonhomme met zijn ruim 1.000 meters. In de vijfde etappe verlaten we Frankrijk en komen we in het zuiden van Duitsland, waar we dwars door het Schwarzwald rijden. Etappe zes en zeven zijn loodzwaar. Langs de Bodensee rijden we door Zwitserland, waarna de bergen in Oostenrijk opdoemen. Eindpunt is het skidorp Sankt Anton am Arlberg, op 1.300 meter hoogte. De laatste etappe is vergeleken met de vorige etappes de kortste met 144 kilometer. Maar hier zit wel de slotklim in: de mythische Passo dello Stelvio in Italië. In deze laatste etappe zitten bijna 4.000 hoogtemeters en gaat het regelmatig met 12% omhoog."

Italiaans startschot
Na een kort toespraakje van woordvoerder Dennis Rondeel, was het zaterdagmorgen de met Italiaans bloed gezegende Fons Monasso, die de wielergroep zowel in het Nederlands als in het Italiaans uitgeleide deed met een humoristische peptalk. Na het afknallen van confetti door de kinderen van de deelnemende wielrenners was het dan uiteindelijk zover. Het laatste aanmoedigingszetje werd om exact 9.00 uur gegeven door het carillon van de Oude Calixtuskerk in Groenlo.

Voor de elf sportmannen een geweldige, maar ook loodzware tocht. Belangstellenden kunnen hen volgen via de Facebookpagina www.facebook.com/grollestelvio2018. Hierop doet men dagelijks verslag van de tocht en is ook dagelijks een livetrack te zien, zodat iedereen precies kan zien waar men zich op een bepaald moment bevindt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant