Wateroverlast op de Bleekwal in Lichtenvoorde, vanaf nu verleden tijd. Foto: Liesbeth Spaansen
Wateroverlast op de Bleekwal in Lichtenvoorde, vanaf nu verleden tijd. Foto: Liesbeth Spaansen (Foto: )

Kom kiek'n, het water stroomt

LICHTENVOORDE- Lichtenvoorde heeft de laatste jaren flink te kampen gehad met wateroverlast. Het dorp kreeg al het water te verwerken dat vanaf Vragender (de Bult) naar het dorp stroomde. Straten stonden veelvuldig onder water en ook de fietstunnel vanaf Vragender was regelmatig afgesloten. Aan dat alles is nu een einde gekomen dankzij het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

"Door klimaatverandering hebben we ook in onze gemeente nog altijd te doen met water op straat. Dat kan hinder geven. Daarom ook aan iedereen de oproep om ook mee te helpen door bijvoorbeeld te kiezen voor een groene tuin (zonder veel tegels) en het afkoppelen van regenwater. Het water kan dan de bodem inzakken en hoeft niet meer via het (vaak overbelaste) riool te worden afgevoerd!", zegt Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre.

55.000 badkuipen vol water
"We hebben samen mooie stappen gezet richting een klimaatvriendelijk gebied dat tegen een stootje kan", vertelt projectleider Dorine Spanjers. "Er zijn drie wateropvanggebieden aangelegd in en om Lichtenvoorde. Eén aan de Weijenborgerdijk, één vlakbij de Visserijdijk/Eikendijk en één bij de Nieuwendijk. In die drie gebieden, met een totale oppervlakte van 13 hectare, kunnen we 60.000 kuub water opvangen. Dat zijn ongeveer 55.000 badkuipen vol."

Water, klimaat en Lichtenvoorde
Spanjers legt uit: "Om het water in die opvanggebieden te krijgen, zijn er ook twee omleggen aangelegd, de zogenaamde bypasses. Elk met nieuwe watergangen, duikers en stuwen. Die bypasses zijn bedoeld om het water uit de Weijenborgerbeek, de Vragenderbeek en de Visserijbeek om te leiden." Veel minder en hopelijk helemaal geen wateroverlast meer dus in Lichtenvoorde. Dat moet gevierd worden, zo vinden het Waterschap en de gemeente. Daarom wordt er op zaterdag 16 juni aanstaande een hele bijzondere publieksdag gehouden rondom water, klimaat en Lichtenvoorde. Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre nodigt iedereen van harte uit. "We starten deze dag met een officieel moment om 10:00 uur. Daarna is er een interessante informatiemarkt over het gebied en dit bijzondere watersysteem rond Lichtenvoorde. Natuurlijk is er ook voor de kinderen van alles te zien en te doen. Er zijn steltlopers, er is een springkussen en schminken. Bij de Vragenderpoort openen we de beschilderde fietstunnel. De fietstunnel wordt een echte onderwaterwereld waar deze dag van alles te beleven valt met licht en geluid! Bij het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk worden een vlotbrug, indianenbrug en tokkelbrug gebouwd. Een leuke uitdaging voor de jeugd!"

Praktische informatie
Bezoekers kunnen op de fiets de locaties bezoeken van de nieuwe wateropvanggebieden. "Er is een speciale fietsroute van 16 kilometer uitgezet. Mensen kunnen ook gratis met de huifkar tussen Uitspanning de Besselinkschans, de fietstunnel bij de Vragenderpoort en het wateropvanggebied aan de Weijenborgerdijk rijden. Op alle plekken staan wij van de gemeente Oost Gelre en onze collega's van het Waterschap om uitleg te geven over dit mooie project."

De publieksdag 'Kom kiek'n, het water stroomt' is op zaterdag 16 juni aanstaande van 10:00 tot 14:00 uur bij Uitspatting de Besselinkschans aan de Heringsaweg 18 in Lichtenvoorde.

Meer berichten