Volop spektakel tijdens de Vragenderse optocht. Foto: Jos Betting
Volop spektakel tijdens de Vragenderse optocht. Foto: Jos Betting (Foto: )

Vragender optocht rookt

VRAGENDER - De Vragender optocht voldeed aan alle verwachtingen afgelopen zondag. Wie kwam, werd getrakteerd op een neus vol uitlaatgassen en trillende trommelvliezen. De doorgewinterde optochtkijkers waren goed voorbereid en hadden doppen in hun oren en hun kinderen liepen met vrolijk gekleurde gehoorsbeschermers rond.

Ronkende tractoren trokken grote deinende wagens voort met ludieke leuzen. Het gehalte 'tietenhumor' was hoog. Zo reed er een gendermachine, waar iedereen die wilde naar binnen kon lopen en er als ander geslacht weer uit kwam. Er werd gretig gebruik van gemaakt, de Vragender jongens wilden vandaag maar al te graag als meisjes in jurkjes en opzichtig aangetrokken bh's ronddartelen. Stoere meiden springen op hun beurt om het hardst hoog op een wagen, vol met leuzen als 'Brave meisjes komen in de hemel, stoute overal'. Een opblaaspop hangt hulpeloos achter aan een wagen geplakt en is duidelijk niet opgewassen tegen het Vragender kermisgeweld want ze vertoont al lekkageproblemen.

Vragender trilt op zijn grondvesten
Maar het zijn niet alleen maar schokkende bloot-grappen waar het publiek rode oortjes van krijgt. De enorme knallen die klinken uit een zelf gefabriceerd luchtkanon laat het publiek massaal naar zijn oren grijpen. Tientallen strandballen schiet het kanon hoog de lucht in. Kinderen duiken erop af, trillend op hun beentjes want een trilapparaat dendert alweer door de straat. 'Groningen trilt, wij dinsdag ook', staat er op de wagen geschreven. Het publiek staat nog op zijn grondvesten te beven of wordt al verrast door een roodgekleurde gaswalm. Veroorzaker, een racewagen die zijn best doet zoveel rook te produceren dat niemand zijn buurman nog kan zien, met succes. Een verademing is de wagen die grote klodders schuim spuit en het straatbeeld er ineens uit laat zien als een winters tafereel. Dames in halsterjurkjes zijn bedekt met een dikke laag witte schuim en kinderen dansen tot hun knietjes door de witte bellen.

Max Verstappen junior
Het dorpsfeest is voor iedereen, dus aan de allerkleinsten is ook gedacht. Jongetjes racen op hun skelters als jonge Max Verstappens door de straat. Hun petjes beschermen hun hoofdjes tegen al het snoep dat door de lucht vliegt. De Vragender kinderen lusten er wel pap van en dat is maar goed ook, zij zijn immers de volgende generatie wagenbouwers. Want dat de legendarische Vragender optocht toekomst heeft is wel te zien aan het grote publiek dat erop af komt en vooral aan het enthousiasme van de wagenbouwers zelf. De uitdaging is te balanceren op de grens van het toelaatbare en dat is nou juist de kracht van deze 'onbenullige' parade.

Meer berichten