Pas buiten kan Baudet (links) met geinteresseerde leerlingen in gesprek. Foto: Kyra Broshuis
Pas buiten kan Baudet (links) met geinteresseerde leerlingen in gesprek. Foto: Kyra Broshuis

Baudet maakt onemanshow van paneldiscussie

Algemeen

GROENLO - Afgelopen vrijdag stond voor Marianum in het teken van social media. De leerlingen volgden 's morgens verschillende workshops en woonden voorstellingen bij. De dag werd afgesloten met een panelgesprek voor medewerkers van Marianum en andere genodigden zoals de leden van de leerlingenraad. De insteek was een gesprek waarin vanuit verschillende invalshoeken zou worden belicht waartoe onderwijs dient en hoe waardenvrij en waarderend dat kan en mag zijn. Aanleiding hiertoe is het gebeuren van afgelopen herfst waarbij een docent van Marianum door Thierry Baudet van het FVD (Forum voor Democratie) werd beschuldigd een zogenaamde linkse haatdocent te zijn.

Door Kyra Broshuis

Baudet wacht op zijn spreektijd
Het panel bestond uit Paul Rosenmöller, voorzitter van de Vereniging van Scholen in het Voorgezet Onderwijs, Thierry Baudet, politiek leider FVD, Frans Leijnse van de Raad van Toezicht Stichting Carmel, en Annemarie van Oosten, universitair docent communicatiewetenschap en jeugd- en mediaonderzoeker. Het panelgesprek werd geleid door Victor Deconinck. Laatstgenoemde begon met de opmerking dat het deze middag geen politieke discussie zou worden maar een debat over 'waar sta je als school'. Baudet, die wat later binnenkwam, merkte op dat er buiten nog veel leerlingen stonden. "Misschien kunnen we die alsnog uitnodigen hier aanwezig te zijn?" Deconinck reageerde als door een wesp gestoken: "Ik heb hier de leiding vandaag". Het debat werd gestart met een aantal stellingen waar je het mee eens (groene kaart omhoog) of mee oneens (rode kaart omhoog) kon zijn. Baudet zat duidelijk verveeld in zijn stoel en wachtte op de één minuut spreektijd voor ieder panellid: "Ik ben hier om de linkse vooringenomenheid in het onderwijs aan de kaak te stellen. Ik zit hier tussen linkse panelleden en een linkse presentator en voor een linkse zaal. Dat zie ik aan jullie gezichten en jullie kleding."

'Linkse leraren maken geen linkse leerlingen'
Leerling Gijs, die de gewraakte opdracht van de docent Nederlands in de herfst op social media plaatste, komt ook aan het woord: "Ik vind het geen probleem als een leraar zijn politieke mening uit, maar in dit geval zat er een puntentelling aan vast. Het was van invloed op het cijfer en dat stoorde mij. Het is prettiger als je je vrij voelt je mening te geven zonder dat dat van invloed is op je resultaat." Dat was koren op de molen van Baudet. "Links of extreem links, dat zijn de twee stromingen in het onderwijs. Mijn partij werd in de opdracht als antidemocratisch en seksistisch afgeschilderd en dat is lasterlijk en heel erg kwalijk." Volgens Frans Leijse valt het allemaal wel mee en 'maken linkse leraren nog geen linkse leerlingen'. Rosenmöller zegt dat het overgrote deel van de docenten de opdracht niet zou beoordelen op de mening maar op de onderbouwing. Baudet zegt vervolgens dat het niet over opvattingen gaat maar om het verspreiden van laster en leugens.

Rector grijpt in
Dat is het moment dat rector Gitti Burema ingrijpt en de microfoon pakt. "We gaan hier geen middag faciliteren om Thierry Baudet op onplezierige toon te horen oreren", zo zegt ze tegen het panel in het algemeen en tegen Baudet in het bijzonder. "Ik wil een volwassen discussie. Dus: of een fatsoenlijk gesprek óf we stoppen ermee. We gaan u hier geen podium verschaffen." Een applaus volgt. Maar Baudet trekt na een terechtwijzing van Deconinck weer van leer. "Ik laat me hier niet koeioneren door een uitgerangeerde NPO-presentator. Vanuit deze school is zeer ernstige laster verspreid en ik heb daar veel meldingen van leerlingen over gekregen. Daarover wil ik in gesprek. Op een school moet het gaan over feiten. Het is prima als een docent het niet eens is met onze standpunten, maar als je gaat marchanderen met feiten dan geef je je leerlingen geen respect voor feiten mee. En juist dát zou de hoogste waarde moeten hebben." Frans Leijnse zegt daarop: "We zijn het eens dat betreffende docent een feitelijk onjuiste weergave van de meningen van Baudet heeft gegeven."

Geen partij in de politieke arena
Aan het eind van de discussie zegt Baudet tegen de aanwezigen dat ze een prachtig beroep hebben maar ook een enorme verantwoordelijkheid. "Neem die serieus." Rector Burema bedankt de panelleden en de aanwezigen. "We hebben deze dag georganiseerd om te kijken hoe we de veilige wereld van de school en de onveilige wereld van social media kunnen samenvoegen. Een school zit tussen thuis en de publieke wereld in. We oefenen hier voor later en de school moet een veilige oefenruimte kunnen zijn. Wij zijn geen partij in de politieke arena."

Buiten wachten enkele leerlingen op Baudet die maar al te graag het gesprek aangaat.

Baudet ergert zich aan de discussie in de, in zijn ogen, linkse scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
De paneldiscussie werd geleid door Victor Deconinck (rechts). Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant