Rijen dik in optocht naar de Markt. Foto: Jos Betting
Rijen dik in optocht naar de Markt. Foto: Jos Betting

FOTO'S Intocht Avondvierdaagse weer een feestje

Algemeen

LICHTENVOORDE - De intocht van de avondvierdaagse afgelopen zaterdag was weer een feestje als vanouds. Ruim 1600 sportievelingen deden mee aan het wandelevenement. De wandelaars en wandelaartjes werden rond 13.00 uur verwelkomd met applaus, muziek en snoep, heel veel snoep. Wie een tandje meer wilde, kon de volgende dag de halve of de hele marathon lopen.

Door DinĆØs Quist

De straten in het centrum stonden zaterdagmiddag vol om de wandelaars binnen te halen. Rond 13.00 uur klonk er muziek in de verte als teken dat de wandelaars eraan kwamen. En inderdaad vanuit de Raadhuisstraat stroomde er een enorme rups aan sportievelingen het centrum in met voorop de allerkleinsten. De vrolijk gekleurde shirtjes verraadde de groep waarmee ze liepen. Dat bracht enige structuur in de zoektocht voor familie en vrienden om tussen de 1648 wandelaars hun kroost te vinden en snoepgoed uit te delen.

Prijzen
Even enthousiast en gedreven als voorgaande jaren liepen er maar liefst 61 groepen mee dit jaar. Aan jong en oud is gedacht. De allerkleinsten lopen van speeltuin naar speeltuin. De aller oudsten worden voortgeduwd in hun rolstoel. En alles wat daartussenin zit marcheert 5 km, 10 km of 12,5 km weg. Uit volle borst werd gezongen en voor de groepen die netjes op het ritme van de pas wijs wisten te houden waren er prijzen. Groep acht van de Pastoor van Ars-school kon zijn geluk niet op, zij vielen twee keer in de prijzen. De jury zag in de groep: 'Het ouderwetse vierdaagse gevoel van saamhorigheid'. Ook werd er een 'Duim' uitgereikt aan de groep die een opsteker nodig had. 't Vosheukske was de gelukkige, zij waren door omstandigheden te laat met inschrijven maar mochten toch meedoen. De kersverse wethouder Porskamp bedankte na de prijsuitreikingen alle vrijwilligers voor hun onmisbare inzet.

Marathon
Voor de echte die-hards waren er zondag nog meer kilometers te verslinden. Maar liefst 426 deelnemers liepen de hele marathon van 42 kilometer en 385 deelnemers de halve marathon van 21 kilometer. De eersten die om 10.58 uur over de finish liepen waren Bram Tombergen en Erik Klein Goldenwijk. Zij vertrokken om 5.00 uur en ontmoetten elkaar ergens op de route. Hoe ze zo snel en ongetraind de 42 kilometer hebben verslonden? Erik kijkt op zijn horloge, "zeven kilometer per uur hebben we gelopen". "En geen pauze genomen", vult Bram hem aan. Welverdiend strekken ze hun benen op het nog lege terras.

Avond4daagse staat als een huis
De wandelvierdaagse-cultuur in Lichtenvoorde staat als een huis. Ronald Ebbers is sinds twee jaar voorzitter van de vierdaagse en trots op het evenement dat elk jaar weer zoveel enthousiaste mensen op de been brengt. Hij vertelt: "Er zijn niet alleen wandelaars nodig voor een succesvolle vierdaagse ook de 35 vrijwilligers zijn onmisbaar. Zij en onze sponsoren maken dit mooie evenement mogelijk." Maar wat is een voorzitter zonder idealen? "We streven naar wat meer volwassen groepen, dat is de uitdaging voor de komende jaren. Dus we roepen mensen op een groep te vormen met collega's, verenigingen of vrienden. Al lopend ontstaan er vaak leuke gesprekken, een mooie bijkomstigheid."

Uitslag: Minioren ā€“ 5 km: 1. Jorisschool groep 3, 2. Speeltuin Kindervreugd 4, 3. Jorisschool groep 4. Zangbeker Jorisschool groep 3. Wisselbeker Jorisschool groep 3. Aspiranten ā€“ 10 km: 1. Pastoor van Ars groep 8, 2. Jeugdwerk Lievelde, 3. Handbalvereniging Pacelli. Zangbeker Pastoor van Ars groep 8. Wisselbeker Pastoor van Ars groep 8. Junioren/senioren- 12,5 km: 1. Lefering, 2. Markante mix, 3. Doar komt ze weer an. Zangbeker: Lefering. Wisselbeker: Lefering. De Duim: 't Vosheukske.

De 'Via Gladiola' verandert de laatste jaren steeds meer in 'Het snoepstraatje'. Foto: Jos Betting
Elke binnenkomst weer een feestje. Foto: Jos Betting
Dansen op de Markt. Foto: Jos Betting
Gezelligheid in de straten van de Keistad. Foto: Jos Betting
Ook de trommelgroep van de Rainbowband gaf acte de prƩsence. Foto: Jos Betting
Prijsuitreiking op de Markt. Foto: Jos Betting
Met de snoepzakken in de aanslag op zoek naar 'jouw wandelaars'. Foto: Jos Betting
De jeugd heeft nog wel wat energie over. Foto: Jos Betting
Een vrolijke parade richting het centrum. Foto: Jos Betting
De bekers staan al klaar. Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Spreekstalmeester Gerard Wopereis zorgt altijd voor een feestje. Foto: Jos Betting
Ook Dokters' Swingende Infuustoeters zijn van de partij. Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Pastoor Van Arsschool, dubbel in de prijzen. Foto: Jos Betting
Iedereen doet mee. Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant