Foto: Jorieke Philippi
Foto: Jorieke Philippi

'Meer zomer kan je niet hebben!'

Algemeen

Zomermarkt: een zonnige publiekstrekker

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Twee dagen lang was er van alles te beleven in het centrum van Lichtenvoorde. De Zomermarkt die al meer dan veertig jaar gehouden wordt, was dit jaar op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Overdag waren de straten vol met mensen die de meer dan 150 kramen bezochten van de warenmarkt en braderie. Ze kwamen massaal kijken naar optredens van Hit It Dance Centre bij de Bonifatiuskerk en genoten van straattheater en 's avonds van diverse bands. Dankzij het mooie weer kwamen er veel mensen van binnen en buiten Lichtenvoorde af op deze jaarlijkse publiekstrekker. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag: "Het was een positieve Zomermarkt. Meer zomer kan je niet hebben. De tweedehandsmarkt kende dit jaar zelfs 45 kramen. Dat is het dubbele van normaal. Qua bezoekers was het drukker dan andere jaren."

Snuffelen op de markt
Op de braderie en warenmarkt is het een gezellige drukte. Mensen kijken nieuwsgierig bij kramen met sieraden, schoenen, hebbedingetjes, snoepgoed, speelgoed, parfum, bedtrekovertrekken en passen soms kleren. Wim en Willy Jansen uit Lichtenvoorde zijn twee dagen op de kraampjes afgekomen: "We willen graag snuffelen en kijken of er koopjes zijn. We komen elk jaar voor de gezelligheid. We gaan ook altijd even op een terrasje zitten om koffiepauze te houden." De tevens in Lichtenvoorde wonende Monique Kuijk-van Bijsterveld en haar man Gerrit zijn ook twee dagen op de markt afgekomen. Monique: "Het is altijd leuk om te zien wat een ander aan creativiteit doet. De rommelmarkt was erg geslaagd. Met de kleinkinderen zijn we in de draaimolen geweest en hebben we een oliebol gegeten." Op zondag wordt de sfeer verhoogd door mooi staattheater. Zo danst Atharina door de straten op een grote rode bal met poppenman Ferdinand. De bezoekers bekijken hun vol bewondering en applaudisseren maar al te graag.

Stemmen op mooiste maquette
Maar niet alleen mensen uit Lichtenvoorde komen op de Zomermarkt af. Zo is de van oorsprong Lichtenvoordse Daisy Bloemberg er dit jaar speciaal voor uit Schagen gekomen. Zondag is ze samen met haar moeder José aan het kijken naar de maquettepresentatie van het Bloemencorso bij Restaurant De Leeuw. José: "We komen elk jaar even naar de presentatie. Ik ben nu aan het kijken welke wagen ik het mooist vind en waarvan ik denk dat hij kans maakt om te winnen. Op die wagen ga ik zo stemmen. Ik hoop dat ik dan volgend jaar tribuneplaatsen win. Een vriend van ons is afgelopen jaar in de prijzen gevallen!"-

Voor het eerst meedoen
De kraamhouders bestaan uit plaatselijke ondernemers en verkopers die van buiten de regio komen. Zo staat Jenny Minken uit Bergschenhoek er met 'Cadeauwinkel De Glimlach'. Ze doet voor het eerst mee met haar geurolie, dierenparaplu's en tassen met dieren en staat er alleen zondag. Jenny:"Ik zag een oproep op Facebook en het leek mij wel wat om dit eens te proberen. Ik heb ook al wat spullen verkocht. Ik hoop dat de mensen het vanmiddag niet te heet vinden worden." Henry van Rooy uit Doesburg staat twee dagen voor het eerst met zijn foodtruck 'Op hete kolen' op de markt en verkoopt lekkere broodjes: "Het is heel gezellig en druk. Op zaterdagavond was er voornamelijk een jong dans- en drinkpubliek, dat eet niet zoveel dus we deden niet echt goed zaken. Vandaag loopt het beter. Het publiek is nu ouder en eet meer."

Goede sfeer
Beide avonden is er livemuziek op de Markt. De zondagavond begint met Doppen's Textiel. Voordat ze moeten optreden staat de Markt al vol fans. Ze trappen af met 'The one I love' van R.E.M. en gelijk zit de sfeer er goed in. Tot in de kleine uurtjes wordt er met nog twee andere bands gefeest.

'

Foodtruck 'Op hete kolen' verkoopt een lekker broodje. Foto: Barbara Pavinati
Bezoekers van de corso-maquette presentatie voorspellen graag de winnaar. Foto: Barbara Pavinati
Hit It Dance Centre trekt veel bekijks. Foto: Barbara Pavinati
Cadeauwinkel De Glimlach doet dit jaar voor het eerst mee met de Zomermarkt. Foto: Barbara Pavinati
De kleintjes vermaken zich op de kermis. Foto: Barbara Pavinati
Danseres Atharina en poppenman Ferdinand zorgen voor vermaak op straat. Foto: Barbara Pavinati
Doppen’s Textiel steelt de show op de Markt. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Jorieke Philippi
De bezoekers van de Zomermarkt snuffelen tussen de kraampjes. Foto: Barbara Pavinati
De winnende corsofoto's 2017 worden door veel bezoekers bewonderd. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Jorieke Philippi
Foto: Jorieke Philippi
Foto: Jorieke Philippi
Foto: Jorieke Philippi
Foto: Jorieke Philippi

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant