Foto:

Tante Rikie markeert 'Driedorpenpunt'

LICHTENVOORDE - De Achterhoek is trots op de Zwarte Cross. De inwoners van de gemeente Oost Gelre zijn nog een stukje trotser omdat het mooiste feest ter wereld in hun gemeente plaatsvindt. Lichtenvoorde is vereerd dat de naam van de Keistad/ het dahliadorp in één adem wordt genoemd met dit evenement. Maar, binnen de gemeente Oost Gelre zijn het ook de kleine kernen Vragender en Lievelde die 'claimen' dat de Zwarte Cross op hun grondgebied ligt en dus eigenlijk van hen is, of mede van hen. "Binnen de gemeente horen we dat heel veel, maar dat is dus nu niet meer nodig met de onthulling van dit driedorpenpunt," meldt burgemeester Annette Bronsvoort opgelucht.

Door Henri Walterbos

Maker van het inlandse eiken kunstwerk op het markeringspunt is Hans Nijmeyer uit Ambt Delden. Het was een klusje tussendoor voor hem, vertelt hij. "Eigenlijk had ik er geen tijd voor. Normaal zit ik een half jaar van tevoren al vol. Deze opdracht kreeg ik zes weken geleden pas. Ik moest ook nog negen creaties voor Centre Parcs België maken. Daar heb ik er één van gemaakt. De rest door collega's, zodat ik dit beeld toch kon maken. Ik doe wel vaker wat voor de Zwarte Cross en Manãna Manãna. Ik heb er bijna vijf dagen over gedaan. Maandag hebben we hem geplaatst."

Tante Rikie blij verrast
Tante Rikie is trots dat ze op deze manier vereeuwigd is. "Ik denk niet dat ik er zelf in pas," roept ze als haar gevraagd wordt op haar eigen troon plaats te nemen om te poseren voor het massaal aanwezige journaille. Toch lukt het haar later wel, als de hele meute zich inmiddels alweer naar het volgende onderdeel op het 'feestterrein' begeeft. Een mooi moment om deze beide 'wereldleiders,' de gezaghebbers van de gemeente Oost Gelre de komende vier feestdagen, met elkaar op de foto te zetten. Twee vrouwen uit het juiste hout gesneden. Tante Rikie zegt blij verrast te zijn door de creatie. "Dit had ik niet verwacht," bekent ze, terwijl de burgemeester haar complimenteert met haar nieuwe 'trots als een pauw-uitdossing'. Zelfs haar pauwsmobiel is uitgerust met pauwenveren. "Hoe ze er ieder jaar bijkomen? Ik snap d'r niks van," lacht ze. "Maar ik trek het wel aan. Nog drie jaar doe ik het. Dan stop ik er mee. Tenminste als mijn gezondheid het toelaat. Ik zal nu ook niet gehele weekend op de cross verblijven. Ik moet ook rusten." Die rust is haar gegund. In Annette Bronsvoort heeft ze een waardig 'collega'. Bij de Tante Rikie-boom staat eveneens een praatpaal, met pedaal. Een trappende beweging laat Tante Rikie horen die haar volk toespreekt; 'Ik bun Tante Rikie. Ik hol van jullie!'

Meer berichten