Een aantal vrijwilligers en bestuursleden van Den Diek. Foto: Annekée Cuppers
Een aantal vrijwilligers en bestuursleden van Den Diek. Foto: Annekée Cuppers

Den Diek in de race voor Dorpshuis van het Jaar

Algemeen

'Met het geld willen we Den Diek nog toegankelijker maken'

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - De organisatie van de verkiezing 'Dorpshuis van het jaar' had het kunnen weten; als je overdag onaangekondigd binnenloopt bij Den Diek, kan het zijn dat je niemand treft om officieel de nominatie in ontvangst te nemen. "Een van de kenmerken die ons sociaal cultureel centrum zo uniek maken, is dat we geen vaste beheerder hebben en het centrum volledig zelfsturend is. Den Diek laat zien dat de vrijwilligers en inwoners van Oost Gelre uitstekend in staat zijn om zelf een dorpshuis draaiende te houden en activiteiten te organiseren!"

Marloes van den Berg is bestuurslid en verantwoordelijk voor het aansturen van de vrijwilligers. "Supertof dat onze vrijwilliger Emiel Lichtenberg bij de start van zijn dienst de nominatie aantrof op de bar en dit direct in de app-groep deelde. Zo kwamen we er achter dat we genomineerd waren. De organisatie had ons klaarblijkelijk willen verrassen met de nominatie, ze hadden al gebeld en zitten vissen wie er nu het vaste gezicht is van Den Diek. Maar dat is juist het mooie van ons cultureel centrum; er is geen vast gezicht. Den Diek is van en voor iedereen. De inwoners en verenigingen van Oost Gelre die van Den Diek gebruik maken, iets organiseren of een evenement bezoeken, zij máken samen met de vrijwilligers Den Diek. Als bestuur willen we een platform bieden om dit mogelijk te maken maar deze 'medemakers' zijn er zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het monumentale gebouw. Hierdoor is Den Diek de afgelopen jaren weer een bruisend sociaal en cultureel centrum geworden waar iedereen welkom is."

Vrijwilligers
De vaste groep vrijwilligers is de steunpilaar waar Den Diek op rust. Marloes: "Onkruid wieden, koffie zetten, voorraden inkopen, theedoeken wassen, een vloertje dweilen, een lampje repareren. Onze vrijwilligers draaien er hun hand niet voor om en zonder hen kan Den Diek niet bestaan. Mooi om te zien dat ze ook onderling goed contact met elkaar hebben. Zo lukte het door omstandigheden niet om nog voor de vakantie de vrijwilligersavond te regelen. Twee vrijwilligers namen daarop het initiatief om dan maar een spontane vakantieborrel te organiseren. Daarbij dachten ze er zelf aan om de vrijwilligers die geen deel uitmaken van de app-groep ook uit te nodigen. Mooi om te zien dat iedereen erbij hoort en zich zo betrokken voelt."

Nog toegankelijker
Vorig jaar dong Den Diek ook al mee naar de titel van Dorpshuis van het Jaar én de bijbehorende geldprijs van drieduizend euro. "Toen vielen we net buiten de nominaties maar de jury was wel erg gecharmeerd van onze opzet, vooral van het filmpje dat op onze website staat en dat op een ludieke manier uitlegt hoe Den Diek werkt. Mochten we als winnaar uit de bus komen, dan willen we het geld besteden aan het nog toegankelijker maken van Den Diek voor een diverser publiek.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld audio-voorzieningen voor mensen met een visuele beperking, lampen die 's avonds automatisch aangaan en je zo nog meer het gevoel geven dat je welkom bent of een fijne 'hangplek' met oplaadpunten voor je mobiel, om zo ook jongeren meer bij Den Diek te betrekken. Ideeën genoeg!"

In het najaar komt Angelique Krüger van Omroep Gelderland tv-opnames maken die dan bij TV Gelderland worden uitgezonden. Daarna bepalen een onafhankelijke jury, de andere dorpshuisdeelnemers en het publiek wie zich Dorpshuis van het Jaar 2018 mag noemen. Sociaal cultureel centrum Den Diek is naast Dorpshuus Varsselder-Veldhunten het enige dorpshuis in de Achterhoek dat genomineerd is. Aan de nominatie is een bedrag verbonden van 750 euro, de uiteindelijke winnaar ontvangt 3000 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant