Mevrouw Stoverink en Rozemieke Groot Kormelink op de plaats van bestemming. Foto: Henri Walterbos
Mevrouw Stoverink en Rozemieke Groot Kormelink op de plaats van bestemming. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Electrocar verbreedt horizon

Algemeen

Laatst heb ik met twee mensen een rondje Zwarte Cross terrein gemaakt, ze keken hun ogen uit'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Het voertuig verwierf al zijn geheel eigen positie in Lichtenvoorde en omgeving; de electrocar. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van de voorziening voor ritjes binnen een straal van 5 kilometer vanaf standplaats Antoniushove. Op een laagdrempelige wijze wordt ouderen en kwetsbare mensen de gelegenheid geboden op eenvoudige wijze naar de markt, familie, een huisarts of de supermarkt te gaan. Voor velen een alledaagse zaak, vanwege een mobiele beperking echter niet voor iedereen.

De electrocar voorziet duidelijk in een behoefte, zo blijkt sinds de ingebruikname, april dit jaar. Zo vertellen Mireille Wopereis van Woonzorginstelling Careaz Antoniushove en Rozemieke Groot Kormelink, deze vrijdagmorgen vrijwilliger van dienst om de ritjes te verzorgen. "Je merkt wel dat mensen soms nog een drempel over moeten om het te vragen, maar we hebben al heel wat vaste klanten, maar soms wordt de electrocar ook wel ingezet om met een ietwat onrustige bewoner zomaar een stukje te gaan rijden. Daar wordt de cliënt dan rustig van," weet Mireille. "En ik vind het gezellig om te doen," vult Rozemieke aan. "Laatst heb ik met twee mensen een rondje gemaakt over het terrein van de Zwarte Cross terrein. Dat hadden ze nog nooit gezien. Prachtig toch."

Therapie
Deze vrijdagochtend staan twee ritjes gepland. Mevrouw Lurvink – Gierkink die van en naar haar huis naar therapie gebracht wenst te worden. Het is haar eerste keer. "Ik ben in Groenlo al wel een keer mee geweest. Dat beviel goed." Ook nu is ze blij met de voorziening. Onderweg naar mevrouw Wilhelmien Stoverinck (86) vertelt een enthousiaste chauffeur over haar belevenissen en ervaringen. "Eigenlijk heb ik alleen op maandagmorgen dienst, maar ik val ook wel eens in, zoals nu. Het is erg leuk om te doen, al ken ik niet precies de weg in Lichtenvoorde, maar we hebben een navigatiesysteem dat ik altijd gebruik," vertelt de in Lievelde woonachtige geboren Grolse. Ze is een van de zestien vrijwilligers die de electrocar besturen, waarvan één chauffeur zowel in Groenlo rijdt als in Lichtenvoorde. Ook in Groenlo mag de voorziening zich in een grote belangstelling verheugen.

'Busje komt zo'
Op de afgesproken plek staat mevrouw Stoverinck al klaar. "Busje komt zo," lacht ze als Rozemieke haar de hand schudt. "Ik goa noar mienen zönne Erik in Zuwwent. Effen kofie drinken op de boerderi-je. Goat jullie moar met noar binnen. Wi-j doot d'r wal een betjen water bi-j, en wordt de koffie moar wat dunner," schaterlacht ze. Onderweg naar de Kranenkampsweg praat ze honderduit. Over haar beide overleden echtgenoten, haar verongelukte dochter, maar klagen 'ho maar'. Ze staat vrolijk in het leven. "Ik heb een prachtig leaven ehad, bun zo tevrèhne, en wil nog wal een hotjen met," lacht ze alweer. Bewonderenswaardig, al blijkt haar geloof een grote steun getuige haar uitspraak 'ik dank de Heer.' Mevrouw beleeft een plezierige ochtend, Rozemieke en uw verslaggever idem dito. Zoon Erik lacht mee en zwaait moeder lachend uit. "Zo, no kan den wieter op de boerderi-je. Hee is hartstikke drok," zegt ze na het instappen lachend.

Evaluatie
Zodra het duidelijk herkenbare vervoersmiddel weer opdoemt in het Lichtenvoordse straatbeeld wordt regelmatig gezwaaid maar ook met een lach voorrang verleend. Zowel de vrijwillige chauffeurs als passagiers genieten van de ritjes. De gebruikers van hedenmorgen zijn het erover eens dat de electrocar een mooie uitkomst is. "Binnenkort gaan we met de sponsor van de electrocar, State of Art, evalueren. We horen dat de instap voor sommige mensen wat aan de hoge kant is. We willen in overleg bekijken wat we daaraan kunnen doen," laat Mireille weten. Maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17.00 uur kan de electrocar gereserveerd worden. Telefoonnummer 06-2215 4721.




Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant