Vivian met medaille te midden van haar vriendinnen Nienke Harbers, Joyce Peper en Selynn Fiering, die haar onthaalden op Schiphol. Foto: eigen foto
Vivian met medaille te midden van haar vriendinnen Nienke Harbers, Joyce Peper en Selynn Fiering, die haar onthaalden op Schiphol. Foto: eigen foto Foto: Vivian Sevenich

Vivian brengt goud naar Lichtenvoorde

Algemeen

'Ik ben erg trots dat we nu eindelijk een keer op dat hoogste treetje mochten staan'

LICHTENVOORDE - Na in 2014 en 2016 een EK-finale te hebben verloren, de WK-finale in 2015, evenals in juni de finale van de World League in Kunshan (China), klonk vrijdagavond weer eens het Wilhelmus voor de Oranje waterpolodames, na het behalen van de Europese titel in Barcelona. In de finale werd Griekenland met 6-4 verslagen. De Nederlandse waterpolosters, waaronder de Lichtenvoordse Vivian Sevenich, leverden met de toernooizege een topprestatie, waarmee precies na 25 jaar de Europese titel weer in Nederlandse handen kwam.

Door Henri Walterbos

De laatste titel die de Nederlandse dameswaterpoloploeg behaalde, was de Olympische titel in 2008. Het hoogst haalbare voor een sporter. Niet voor niets wordt door de Nederlandse waterpolodames al met een schuin oog vooruitgekeken naar de Olympische Spelen in 2020, in Tokio. Over het winnen van de gouden medaille en hèt ultieme doel, de uit Lichtenvoorde afkomstige Vivian Sevenich (25), 1ste midvoor van Oranje en in competitieverband uitkomend voor Europese topploeg USVE Budapest uit Hongarije, maar ooit begonnen bij ZPC LIVO in Lichtenvoorde.

Nieuwe meiden
"Van tevoren wisten we dat het alle kanten op kon, want we hebben een aantal nieuwe meiden in het team. In Europa ligt alles heel dicht bij elkaar. Je doet er natuurlijk alles aan maar in het toernooi merkten we al dat we heel constant aan het spelen waren, onze verdediging heel goed dicht zat. Langzaamaan kom je dichter bij de finale, begint er iets te groeien en in de finale waren we best wel oppermachtig." Het verliezen van eerdere finales speelde niet in haar achterhoofd. "Ik zag het meer als een nieuwe mogelijkheid de titel te pakken. Elke finale is een finale op zich, zit een ander verhaal achter. Het is mooi dat we onszelf bekronen met deze titel. Van tevoren had ik dit niet kunnen dromen." Aan het World Leaguetoernooi in China had de Lichtenvoordse al een goed gevoel over gehouden. "In de finale verloren we nipt van Amerika, al jarenlang de te kloppen ploeg. We waren er heel dichtbij, hebben het hun wel heel moeilijk kunnen maken en hebben laten zien dat we op de goeie weg waren." De kracht van het team is volgens Vivian de ervaring, aangevuld met frisse energie van de nieuwe meiden. "Iedereen weet heel duidelijk wat zijn taak is, voert dat uit, wat ons uiteindelijk tot een heel sterk collectief maakt."

Olympische Spelen
Op de vraag waar dit naar toe moet antwoord ze lachend maar vastberaden. "Naar Tokio!," om daar wel direct aan toe te voegen dat eerst plaatsing hiervoor nog niet zomaar een uitgemaakte zaak is. "Het plaatsen is al een uitdaging op zich. Dat is eigenlijk nog moeilijker dan een medaille halen op de Spelen. We bekijken het gewoon stap voor stap en gaan er alles aan doen om ons te plaatsen. Volgend jaar krijgen we daar de eerste mogelijkheden voor tijdens de World League Finale en het WK. We gaan proberen een van die kansen te grijpen. We laten al jaren zien dat we meedraaien aan de top. Het zou mooi zijn dat we niet alleen aan de buitenwereld laten zien dat we daar thuishoren, maar ook aan onszelf."

Reacties
Vivian geniet in haar ouderlijk huis in Lichtenvoorde nog na van het succes en de vele reacties. "Iedereen was door het dolle heen en heel blij," ervoer ze. "Familie en vrienden waren heel erg blij voor mij, want die weten hoe de laatste jaren gingen voor mij. Ik ben erg trots dat we nu eindelijk een keer op dat hoogste treetje mochten staan." Half september keert ze terug naar Hongarije voor de nieuwe competitie. Eerst wacht haar echter nog een andere klus waar ze veel zin in heeft. "Ik ben assistent-coach van Jong Oranje, de onder 20 en 19 groep. Die gaan we nu proberen aan goud te helpen."

Uitwerking
De Europose titel zal geheid zijn uitwerking hebben op de populariteit van de sport in Nederland. Zo hoopt ook de kersverse Europees kampioene. "We laten weer zien dat Nederland gewoon mee doet met waterpolo, mede door de vele media-aandacht die we krijgen." Ook de Achterhoek kent een waterpolotraditie. "Er zijn in de Achterhoek best wel veel clubs. In Borculo, Varsseveld, Doetinchem, Aalten, Winterswijk en dan heb ik het alleen nog maar over de dichtstbijzijnde clubs. Er zijn genoeg mogelijkheden om met waterpolo te beginnen. Als oud ZPC LIVO speelster zeg ik natuurlijk 'ga naar ZPC LIVO toe," lacht ze.

Trotse burgemeester
Ook burgemeester Annette Bronsvoort ontging de prestatie van Vivian niet. Desgevraagd reageert ook zij enthousiast. "Wat is zij een groot sportvrouw. Een geweldige prestatie. Ik wil haar hiermee graag als burgemeester feliciteren namens onze inwoners. Zij is een voorbeeld van de vele sporttalenten die Oost Gelre rijk is. Ook daar zijn we als gemeentebestuur trots op: het klimaat waarin sporters met heel veel energie en inzet en gesteund door verenigingen, vrijwilligers en familie tot grote hoogte kunnen stijgen. Ik weet nog niet precies hoe ik Vivian mijn felicitaties zal overbrengen, maar we hebben al wel contact met haar gelegd. Dat is ook afhankelijk van wanneer ze in Lichtenvoorde is."

Vivian met medaille te midden van haar ouders, Leo en Miranda Sevenich, na aankomst op Schiphol.
Vivian met medaille te midden van haar vriendinnen Nienke Harbers, Joyce Peper en Selynn Fiering, die haar onthaalden op Schiphol. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant