Beide teams met het arbitrale trio. Foto: Henri Walterbos
Beide teams met het arbitrale trio. Foto: Henri Walterbos (Foto: Henri Walterbos)

Mariënvelde voortreffelijk gastheer voor De Graafschap en Aris Thessaloniki

'Als het aan mij ligt maken we er een jaarlijks evenement van'

Door Henri Walterbos

MARIËNVELDE - Terwijl de toeschouwers toestromen vertelt burgemeester Annette Bronsvoort in de vergaderruimte van de Brede Gemeenschappelijke Voorziening Mariënvelde aan voorzitter Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap hoe ontzettend trots ze is op de gemeenschap Mariënvelde. "Vandaag ben ik al eerder hier geweest. Het is geweldig wat ze hier allemaal samen voor elkaar krijgen. Ook vanavond weer. Ook dit gebouw waarin we zitten: door vrijwilligers tot stand gekomen." Ostendorp en zijn echtgenote zijn eveneens onder de indruk, en geïnteresseerd. "Ik ben al op veel plekken in de Achterhoek geweest, maar hier nog nooit", bekent mevrouw Ostendorp. De Graafschap-voorzitter deelt de trots van de burgemeester. "Het is prachtig hier. Ook dit gemeenschapsgebouw. We willen als De Graafschap graag de regio in. Dat willen we nog veel meer doen. Het is ook een stuk waardering voor al deze mensen, voor wat ze allemaal doen hier."

Supertevreden
Vv Mariënveld-voorzitter Freek Jansen hoort de complimenten glimmend van trots aan. "Trainer Henk de Jong kwam bij me om me te zeggen dat ie supertevreden was, en maakte complimenten over het complex en de grasmat. Dan is mijn dag al helemaal goed. Een mooie waardering naar de vrijwilligers toe", straalt Jansen. Het mag gezegd, de grasmat ligt er fantastisch bij. "Technisch Manager Peter Hofstede vroeg telefonisch naar de staat van het veld. Toen we zeiden dat dat prima was kwam hij een keer kijken en zei hij dat we inderdaad gelijk hadden. Twee weken geleden kwam hij nog een keer kijken, zaten onze vrijwilligers net met een nagelschaartje op de knieën op het veld om het laatste onkruid te knippen."

Grieken
Het voetbal dat op de grasmat gelegd wordt laat te wensen over. Voor 'anhangers' van de Superboeren is het jammer van de nederlaag en het vertoonde spel, maar de sfeer wordt er ondanks de 0-1 nederlaag niet minder om. Het is Achterhoeks gemoedelijk langs de lijn waar een grote groep Grieken, uit met name Duitsland, bijna gedurende de gehele wedstrijd Griekse gezangen laat horen. "Die groep was vanmiddag al op tijd in Mariënvelde en wilde graag een biertje drinken. Hebben ze op het terras bij Heutinck gezeten, maar ze gedragen zich prima", aldus Jansen.

Haarvaten van de Achterhoek
Het is een prachtig plaatje. Een duel tussen profclubs op het terrein van een vijfdeklasser, in de haarvaten van de Achterhoek, mogelijk gemaakt door trotse vrijwilligers, vlak onder de kerktoren en waar uiteraard een Grolsch-biertent niet ontbreekt. Als na afloop de vergaderruimte weer volstroomt, zorgt oud-voorzitter Jos Beening voor de drankjes. Zo ook voor het arbitrale trio, dat ook de complimenten over de grasmat uitspreekt. "Welke klasse spelen jullie eigenlijk?", vraagt scheidsrechter Martin van de Kerkhof hem. "We spelen 5e klasse. We zijn afgelopen jaar gedegradeerd. Ach, af en toe moet je een stapje terug doen", haalt Jos zijn schouders op, met een blik van berusting. Ook in Mariënvelde is clubliefde niet klasse-gebonden.

Tevreden
Freek Jansen kijkt tevreden terug op de avond. "De wedstrijd kwam tot stand naar aanleiding van een contact tussen Hans Martijn Ostendorp en mij. We hadden het over dit gebouw. Als het goed is gaan er nog een paar dingen meer gebeuren met De Graafschap. Dat doe ik graag want ik ben Graafschapsupporter. Ik wilde daar niets voor krijgen. Toen bood hij aan om hier een wedstrijd te komen spelen. Dat vond ik prachtig. Het is prima verlopen, iedereen had goede zin. Als het aan mij ligt maken we er een jaarlijks evenement van. De Graafschap moet zulke wedstrijden altijd in de Achterhoek spelen. Dan creëer je binding met de regio. Daar hebben we het ook nog over gehad." Als Graafschapsupporter kan Jansen geen oordeel over de wedstrijd geven. "Ik ben nogal druk geweest en heb er weinig van gezien, maar dat vind ik niet erg. Ik geniet ervan als anderen genieten." Het had echter weinig gescheeld of de Grieken waren niet gekomen, laat Jansen nog weten. "Ze zitten op een trainingskamp in Breda en dachten met anderhalf uur hier te zien. De reis duurde drie uur, mede door de grote brand in Didam. Er gingen al stemmen op om halverwege terug te keren. Dat is gelukkig niet gebeurd. Dan waren we wel in de stress geschoten", kan hij er nu om lachen.

Meer berichten