Grondeigenaar Luc Ratering op zijn stuk zwartgeblakerde grond. Foto: Henri Walterbos
Grondeigenaar Luc Ratering op zijn stuk zwartgeblakerde grond. Foto: Henri Walterbos

Alerte krantenbezorgster voorkomt bosbrand

Algemeen

'Het was heel erg eng'

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - De brandweer kreeg vrijdag 3 augustus om 05.05 uur de melding van een bosbrand aan de Scheidingsweg. De brand werd ontdekt door een attente krantenbezorgster. Dankzij de snelle melding had de brandweer de brand snel onder controle en is die beperkt gebleven tot slechts een klein deel van het bosperceel, ter grootte van ongeveer 150 vierkante meter. Vanwege de extreme droogte rukten vier brandweerwagens uit. "De soort melding bepaalt de inzet van de wagens. Als iemand een bosbrand meldt dan wordt eerst Groenlo ernaartoe gestuurd, in dit geval, daarachteraan een bosbrandpeloton, ergens uit de regio waar ze een tankautospuit hebben, puur voor bosbrandbestrijding. Ze zijn teruggefloten omdat het niet meer nodig was." Over de oorzaak op het betreffende tijdstip durft brandweerwoordvoerder Sander Althoff geen uitspraken te doen. "Het kan van alles zijn geweest. Het kan een stukje glas zijn dat in de berm ligt, waar de zon op schijnt, een sigarettenpeuk kan. Dat is moeilijk te achterhalen. Het is erg belangrijk dat mensen goed uitkijken met wat ze weggooien."

Zwartgeblakerd
Stille getuigen enkele uren later zijn een stuk zwarte geblakerde grond en onder aan de stam geblakerde eiken. De grond waarop de brand plaats vond is van de familie Ratering aan dezelfde weg. Luc Ratering vernam anderhalf uur later pas van de brand op zijn grond. Van buurman Te Brake, 200 meter verderop, alwaar de krantenbezorgster aanbelde om de bosbrand te melden. "Ik heb 's nachts de koeien buiten staan en haalde ze op om ze te melken. Toen ik de koeien de weg over dreef kwam de buurman op de fiets vertellen dat het bosje in brand had gestaan. Iedere morgen wordt bij hem klokslag vijf uur de krant bezorgd, maar deze keer belde de bezorgster aan." Ter plekke bekent Ratering ontzettend veel geluk te hebben gehad. "Het had veel erger af kunnen lopen. Achter het bosje heb ik een aantal balen hooi staan. Al het voer wat ik heb, ik ben er erg zuinig op. Van het land kan ik geen voer meer halen. En er staan bijenkassen achter. Ik heb de imker al gebeld, want misschien zijn zij wel verstoord door de rook."

'Grote pluim'
Een idee over hoe de brand is ontstaan heeft ook hij niet. "Een sigarettenpeuk misschien? Ik weet het niet. Maar ja, er komt hier 's morgens niet veel volk voorbij." Schade zegt hij niet te hebben opgelopen. "Ook niet de glasvezelkabels die uit de grond steken. Ik ben geen boomspecialist maar ik denk dat de bomen er wel weer doorheen komen. Die krantenbezorgster verdient een grote pluim."

Bos bloemen
Op de plek van de gebluste bermbrand komt ook Bart Vos uit Lichtenvoorde een kijkje nemen. "Wij hebben hier een perceel bos en weide achter liggen. We kregen vanmorgen vroeg al een bericht dat hier een brand was geweest. We zijn ons rotgeschrokken. We vroegen ons af hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat met zo'n melding, als eigenaar van een aangelegen perceel. Het is gelukkig meegevallen," constateert ook Vos. "Maar goed dat er nog papieren kranten zijn in plaats van digitaal, werd ons al geappt. Die krantenbezorgster verdient een groot compliment. Die heeft een dikke bos bloemen verdiend."

Bezorgster
De bezorgster in kwestie, mevrouw Willie Forkink, is blij dat het allemaal meegevallen is, vanwege haar kordate optreden, maar zegt hevig geschrokken te zijn. "Het was een hevige brand, die zeker al wel een half uur gebrand had. Ik had in de verte al wel een half uur heel veel rook gezien tijdens het bezorgen, maar wist niet precies waar het was. Toen ik er dichtbij kwam durfde ik er niet dichtbij te komen, want het was een brand van zeker twintig, dertig meter breed al. Ik stond er ver vanaf met mijn auto, want het was zo ontzettend heet. Ik zag en hoorde geen politie of brandweer, toen ben ik direct naar het huis gereden waar ik de krant moest bezorgen en heb aangebeld, omdat mijn mobiel leeg was. Dat zul je ook net zien. Ik ben toen verder gegaan want de kranten moeten rond. Ook omdat ik die man vertrouwde dat hij 112 zou bellen. Het was heel erg eng." Te Brake bevestigt het verhaal van de krantenbezorgster. "Ik was good an't sloapen an toen de belle ging en zee zei of ik wal wist dat d'n barm in brand stond. Dan wil ie dat ok eerst zeen. Toen heb ik drek ebeld. Ie doot ow plicht. Ik kan d'r neet oaver oordelen, moar ik denk een sigarettenpeukje. Dat brendt neet zo moar. 'T branden best."

Brandweer extra alert
Burgemeester Bronsvoort is eveneens opgelucht dat de brand snel geblust kon worden. "Er wordt heel veel gedaan in het kader van 'code Oranje' nu, naar aanleiding van de gehele situatie op dit moment. Er zijn vele overleggen en besprekingen om maar zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Er is onder andere binnen de Veiligheidsregio het voorbereidend regionaal operationeel team om alles in kaart te brengen en alvast na te denken over wat er zou moeten gebeuren op het moment dat het nog droger wordt, er nog minder water gebruikt mag worden. Het is ook belangrijk dat mensen alert zijn met open vuren, met barbecues."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant