Foto:
Columns

Frank Zand | Alert

Een alerte krantenbezorgster heeft vorige week weten te voorkomen dat een kleine bosbrand in de buurt van Lievelde kon uitgroeien tot een grote bosbrand. Zie het artikel van Henri (ik mag Wally zeggen) elders in deze krant. Een brand van Californische of Zuid-Europese afmetingen werd afgewend door een bezorgde bezorgster.

Het was 's morgens vroeg, dus een flink deel van gemeentelijk spoorwegdorp Lievelde heeft het vorige week vrijdag niet eens gemerkt. En een groot deel van het buitengebied rondom de Scheidingsweg was ook nog binnen.

En het was rustig met het doorgaande verkeer aan die weg, zeker in deze vakantietijd. Dus er is ook weinig van de brand gefilmd door Facebookers, Twitteraars, Instagrammers of andere uploadende like-lijk-geile giertjes met zalig zinloze levens. Zoals die idioten die gingen filmen bij het dodelijk verkeersongeluk tussen Tilburg en Breda afgelopen weekend. En wat in Brabant kan gebeuren, kan in de Achterhoek ook gebeuren. Want Achterhoekers zijn niet beter dan Brabanders; maar het oostelijke accent natuurlijk is wel veel leuker om te horen dan het zuidelijke. Naar de heersende mening in deze column en in andere columns in de uitgaven van Achterhoek Nieuws tenminste.

Oost Gelre-gevoel: de Groenlose bezorgster heeft inmiddels een bos bloemen gekregen van een Lichtenvoordse grondbezitter wiens landgoed(je) misschien wel groot leed werd bespaard. Zie daarvoor een artikel van Wally elders in deze krant.

Waren alle krantenbezorgsters (v/m) maar zo alert als mevrouw Willie Forkink, want daarover hebben we het. Ik ken haar niet, maar op een of andere manier klinkt haar naam als iemand van boven de 19. En krantenbezorgers (m/v) van onder de 19 zijn vaak niet zo alert als zij was. En dan bedoel ik niet alert bij een beginnende brand ofzo, maar gewoon alert bij een brievenbus, waarvoor ze - weliswaar matig - betaald worden. Er zijn nogal wat bezorgklachten, zeker in deze vakantietijd, wanneer de vaste bezorgers deels worden vervangen door losse bezorgers.

Ik hoor zelfs weleens verhalen van stapels Groenlose Gidsen of Elna's die in de berm zijn gedumpt. Nog brandgevaarlijk ook met dit weer.

Als columnist ben ik vanzelfsprekend bezorgd en alert met betrekking tot deze kwestie. Altijd die onzekerheid of ik en de rest van deze krant bezorgd wordt. Ik kan er niet direct wat aan doen. U moet bij Direct Verspreidingen zijn.


Vurige groeten, Frank

Meer berichten