Vrijwilliger Willie Ribbers van Vios Beltrum in het NOS Journaal van 20.00 uur. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Willie Ribbers van Vios Beltrum in het NOS Journaal van 20.00 uur. Foto: Theo Huijskes

Voetbalclubs in de problemen als gevolg van de droogte?

Dankzij vrijwilligersinzet haalt Vios Beltrum het NOS Journaal

Door Theo Huijskes

OOST GELRE/BELTRUM - De langdurige hitte en dientengevolge een extreem lange droogteperiode hebben tot gevolg dat legio amateurvoetbalclubs in dit land geen raad weten met de aan de natuurgrasvelden aangerichte schade. Kan de voetbalcompetitie seizoen 2018-2019 in het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september nog wel van start gaan? Deze vraag houdt inmiddels diverse voetbalverenigingen, en dan met name de verenigingen die niet over kunstgras beschikken, bezig. Thans, halverwege augustus stapelen zich her en der de problemen reeds behoorlijk op. Dit laatste heeft op dit moment vooralsnog te maken met het feit dat het merendeel van de clubs de voorbereidingen op de nieuwe competitie hebben opgestart. Voorbereidingen die voornamelijk bestaan uit een aantal wekelijkse trainingen en het spelen van nu oefen- en straks bekerwedstrijden.

Ook in de Gelderse Achterhoek maken diverse clubs zich grote zorgen over de gevolgen van de reeds achter ons liggende droogteperiode, alsmede over datgene wat er mogelijk nog komen gaat. Ondanks alle geleverde inspanningen zijn tal van voetbalvelden in een erbarmelijk slechte staat. Bij diverse clubs is het gras zo slecht, dat trainingen uitgesteld moeten worden, laat staan dat er gedacht wordt aan het spelen van oefenwedstrijden.

NOS Journaal
Een vereniging in deze regio die zich weinig zorgen maakt over de gesteldheid van de velden is Vios Beltrum. Vrijwilliger Willie Ribbers is in zijn eentje dag en nacht in de weer om de velden te besproeien en daardoor in een goede staat te houden. Ribbers, die onlangs in de Groenlose Gids nog een podium kreeg in de rubriek 'Vrijwilliger van de maand', was afgelopen week zelfs nog te zien in het NOS Journaal van 20.00 uur. Bennie te Veluwe, voormalig voorzitter van Vios en tegenwoordig aanvoerder van de vrijwilligersgroep 'De Ondergrondse', vindt het allemaal prachtig. "Een groot compliment aan het adres van Willie. Hij staat er midden in de nacht voor op om de natuurgrasvelden in conditie te houden."

Bij s.v. Grol in Groenlo is er in die zin geen probleem omdat men de beschikking heeft over 2½ kunstgrasveld. Met betrekking tot de drie natuurgrasvelden is er daarentegen wel een probleem. Dit omdat er al circa vier weken een sproeiverbod van kracht is. Grolvrijwilliger Tonny Hartman geeft desgevraagd aan dat men noodgedwongen moet gaan werken met een aangepast trainingsschema om op die manier de velden zoveel mogelijk te sparen.

Opgepompt grondwater
Zustervereniging Grolse Boys probeert met alle voorhanden zijnde middelen de beide velden zo goed mogelijk te besproeien. "Na het verbod om water te pompen uit de Slinge, hebben wij zelf een puls geslagen", vertelt voorzitter Harry Paf. "Maar dat gaat allemaal mondjesmaat met het gevolg dat de velden beperkt groen zijn en bij lange na niet de kwaliteit hebben van voorgaande jaren. Met medewerking van de mensen van Hacron doen wij er alles aan om eind augustus gewoon een start te maken met de voorbereiding en dus de trainingen in de aanloop naar de nieuwe competitie 2018-2019."

Longa '30 maakt zich weinig zorgen met het oog op de start van het nieuwe voetbalseizoen. Van opperhoofd Fons Rouwhorst van de vrijwilligersgroep hoeft de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar geen vertraging te ondergaan. "Met opgepompt grondwater hebben wij de vier natuurgrasvelden goed tot zeer goed kunnen besproeien. Dit bij vlagen met 35 kuub water per uur. Alleen de groei van het jonge gras ondervindt vertraging. Maar de oorzaak hiervan is meer gelegen in het feit dat het inzaaien in een te laat stadium is gebeurd."

Jaarlijkse regiotoernooi
De gesteldheid van de velden bij KSV Vragender heeft tot gevolg dat het jaarlijkse regiotoernooi dit jaar niet op de Bult in Vragender wordt gehouden, maar op de velden van Erix in Lievelde. KSV-clubman Jos Lageschaar geeft aan dat de velden in Lievelde er ondanks de droogte uitstekend uitzien. "Voor de velden hier kom ik niet verder dan het cijfer '6-'. Dit is met name het gevolg van het feit dat de regeninstallatie juist in de droge periode defect raakte. Momenteel proberen wij te redden wat er te redden valt. Maar het is wel zo dat er in augustus niet op de velden getraind en gespeeld mag worden. De trainingen vinden vooralsnog alleen plaats op de oefenhoek en in september zien we wel weer verder.

Daar waar bij KSH Harreveld en RKZVC Zieuwent de hitte- en dientengevolge droogteperiode haar sporen heeft achtergelaten, liggen de velden van vv Mariënveld er bij als een biljartlaken. De vele loftuitingen over de velden aan de Waalderweg waren onlangs nog uitgebreid te horen toen BVO De Graafschap oftewel 'de Superboeren' uit Doetinchem in Mariënvelde op bezoek waren voor het spelen van een oefenwedstrijd.

Meer berichten