Opname van de videoclip 'Het donker van de nacht'. Foto: Annekée Cuppers
Opname van de videoclip 'Het donker van de nacht'. Foto: Annekée Cuppers

Bijna-doodervaring leerde Eric Heutinck wat echt belangrijk is

Algemeen

'Wees trots op jezelf, met al je beperkingen en mogelijkheden'

Door Annekée Cuppers

ZIEUWENT - Een ernstig ongeluk in zijn jeugd kostte de Zieuwentse Eric Heutinck bijna zijn leven, maar leerde hem ook te leven volgens zijn eigen script. "Als in dit theater voor de laatste keer het doek valt, wil ik kunnen zeggen: Ik heb mien best edaon." Een kennismaking met deze eigenzinnige singer-songwriter.

Samen met Marcel Schepers vormt hij het succesvolle duo TweeFM, dat in het najaar van 2017 het album 'Lief zijn' uitbracht en talloze malen optrad bij festivals en in theaters in de regio. Eric repeteert wekelijks met zijn band Waroww en schrijft daarnaast aan de lopende band nieuwe teksten. Sandra Vanreys, zijn zanglerares die hem begeleidt bij het schrijven van een aantal nummers, nam met Eric zelfs een heuse videoclip op van het nummer 'Het donker van de nacht'. Geen optreden is deze Achterhoekse 'troubadour' teveel. Wat drijft hem om steeds weer het podium te zoeken? "Het is niet zozeer dat ik graag op de voorgrond wil staan. Ik wil graag zingen en iets losmaken bij het publiek. Dat ik op het podium sta, is daar een gevolg van."

Elkaar blindelings aanvoelen
Muziek maken ging Eric niet altijd zo succesvol af. "In het verleden liep het niet steeds allemaal even lekker met andere muzikanten en kreeg ik weleens het advies er maar mee te stoppen. Ik ben ook niet altijd de makkelijkste om mee te werken. Door een ongeluk heb ik hersenletsel opgelopen en dat maakt bijvoorbeeld teksten onthouden weleens moeilijk. Maar ik ben iedere keer eigenwijs doorgegaan, ik wilde muziek maken en het publiek vermaken en ook raken met mijn liedjes. Nu heb ik mensen om mij heen die mij wat beter begrijpen. Ik zeg altijd, de muziek draagt de zang en niet andersom en als dat klopt, dan klopt alles. In een band moet je elkaar blindelings aanvoelen. Dat geldt ook voor de samenwerking met Marcel. Voor TweeFM schrijven we vaak samen de songteksten en door alle optredens zijn we geregeld met zijn tweeën op pad. Hierdoor hebben we elkaar steeds beter leren kennen en is onze muzikale samenwerking uitgegroeid tot een hechte vriendschap."

Zweven tussen leven en dood
Op zijn negentiende kreeg Eric een ongeluk met de brommer. Hij raakte in een bocht van de weg, vouwde zijn brommer om een boom en kwam, doordrenkt met benzine, voorover met zijn gezicht in de sloot terecht. "Het is een wonder dat ik dat overleefd heb. Acht dagen lang heb ik in coma gelegen en zweefde ik tussen leven en dood. Ik ben er doorheen gekomen maar heb er wel wat aan over gehouden. Ik heb een soort van 'knik' in mijn kortetermijngeheugen, alles komt via een omweg in mijn directe bewustzijn. Jarenlang ben ik bezig geweest om mijn handicap te overwinnen, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik geaccepteerd dat het nu eenmaal zo is. Dan heb ik maar een multomap nodig om mijn liedjes te zingen omdat ik, zelfs na honderd keer, de tekst niet kan onthouden. Dat is dan maar zo. Maar niet iedereen begrijpt dat. Met Waroww bijvoorbeeld, zijn we weleens een optreden misgelopen, omdat ik per se mijn map mee het podium op wilde. Dat zag de organisatie niet zitten. Jammer, want er zijn zoveel muzikanten die een iPadje of iets bij zich hebben om hun tekst vanaf te lezen. Ik zie dat probleem niet zo."

Geraakt door andermans emoties
Eric schrijft en zingt in het dialect. Een aantal van zijn teksten gaan over de dood die onlosmakelijk met het leven verbonden is. "In mijn liedjes over anderen kan ik ook mijn eigen emoties kwijt. Het nummer 'Het leaven wordt 'enommen' gaat bijvoorbeeld over een kennis. Zij verongelukte vlak na het behalen van haar rijbewijs. Dat raakte mij enorm en daardoor kwamen ook de emoties van het ongeluk in mijn eigen jeugd en van leeftijdsgenoten uit mijn jeugd die verongelukt zijn weer naar boven. Zo verwerk je in een liedje over een ander soms ook je eigen emoties. Met 'Het leaven wordt 'enommen' schreef ik in feite een tekst die ik vijfendertig jaar geleden ook al had kunnen schrijven, zo dichtbij komt het dan."
Bang voor de dood is Eric niet, zijn bijna-doodervaring heeft hem gevoeliger gemaakt voor de verbinding met anderen. "Soms ontmoet je iemand met wie je een soort van mystieke verbinding ervaart. Je kent zo iemand eigenlijk niet en toch ben je in staat diens emoties naar een tekst en akkoorden te vertalen. Dat je mensen dan echt kunt raken, dat is een hele bijzondere ervaring."

Vier het leven
Met zijn liedjes wil Eric de mensen een spiegel voorhouden, laten zien wat echt belangrijk is in het leven. "Mensen staan soms zo snel met hun oordeel klaar, terwijl ze de achtergrond niet weten. Daar moet je ontzettend mee oppassen want iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Laat je daarom niet leiden door het script van een ander maar wees trots op jezelf, met al je mogelijkheden en beperkingen. Je weet nooit wanneer het doek valt. Ondanks narigheid en onzekerheden is het leven een feestje dat het vieren dubbel en dwars waard is."


Facebook: Eric Heutinck, TweeMF

YouTube: Het donker van de nacht

Sing-songwriter Eric Heutinck. Foto: Annekée Cuppers
Eric Heutinck en Sandra Vanreijs zingen 'Het donker van de nacht'. Foto: Annekée Cuppers
Eric Heutinck met zijn kenmerkende hoed. Foto: Annekée Cuppers
Opname van de videoclip. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant