De Sint Werenfriduskerk in Zieuwent doet mee aan de Nationale Orgeldag. Foto: Theo Huijskes
De Sint Werenfriduskerk in Zieuwent doet mee aan de Nationale Orgeldag. Foto: Theo Huijskes

OMD 2018: monumenten en orgelconcerten

Algemeen

OOST GELRE - De op zaterdag 8 en zondag 9 september te houden jaarlijkse Open Monumentendag (OMD), in 1987 in navolging van Frankrijk in Nederland geïntroduceerd, heeft in de gemeente Oost Gelre door de jaren heen een vaste plaats op de jaaragenda verworven. Tijdens de deze keer voor het tweede weekend van september georganiseerde Open Monumentendag is er gekozen voor een uitwisseling van Oost Gelre met het Duitse Vreden en zal er tegelijkertijd in het kader van de Nationale Orgeldag in een zestal kerken in Oost Gelre een orgelconcertreeks plaatsvinden

Door Theo Huijskes

Het was al vrij snel na de vorming van de herindelingsgemeente Oost Gelre in 2005 dat er een Comité Open Monumentendag Oost Gelre werd gevormd. Mede door de aanwezigheid van Oudheidkundige Verenigingen in Groenlo, Lichtenvoorde en Zieuwent was er reeds twee jaar later in 2007 een heus comité gevormd. Op die manier zorgde de nieuwe gemeente Oost Gelre ervoor dat er een volwaardig vervolg werd gegeven aan hetgeen de voormalige gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde reeds in gang hadden gezet. Een en ander is mede te danken aan de ambtelijke alsmede financiële ondersteuning die er van gemeentewege wordt aangeboden.

De mensen achter de dag
Anno 2018 wordt het bestuur van het Comité Open Monumentendag gevormd door Lucia Beerten en Cecile Hulshof (Oudheidkundige Vereniging Zuwent), Frits van Lochem (Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde), Joop Derksen (Stichting Oude Calixtus Groenlo), Ronald Wopereis (GOLS Station Groenlo), Wim de Ridder (Stoomhoutzagerij Nahuis Groenlo), Willy Lansink en Ben Verheij (Oudheidkundige Vereniging Groenlo), terwijl Peter Ballast van de gemeente Oost Gelre zorgt voor de ambtelijke ondersteuning. Het geheel staat onder voorzitterschap van Ben Verheij.

Ook eigen ideeën als
uitgangspunt

In de afgelopen elf jaar heeft het Comité Open Monumentendag Oost Gelre heel wat activiteiten ontplooid. In het merendeel van de gevallen gebeurde dat op basis van het thema dat jaarlijks door het Nationaal Comité Open Monumentendag wordt aangereikt. Maar ook eigen ideeën zijn wel eens uitgangspunt geweest. Zo is de Ruilverkaveling Zieuwent - Harreveld al eens in de schijnwerpers gezet, is er verder de nodige aandacht geweest voor (historisch) Verkeer en Vervoer, zowel over de weg als op het spoor. Daarnaast is ook de smaak van de 19de eeuw op de voorgrond geplaatst en is ook de Grolse Linie al eens een jaarthema geweest.

Zoals aangegeven, zijn de zaterdag en de zondag van het tweede weekend in september de twee gebruikelijke Open Monumentendagen. De vrijdag daaraan voorafgaand, 7 september, is getiteld OMD Klassendag. Op die dag stelt het Comité OMD ieder jaar alles in het werk om het een en ander voor de jeugd in deze gemeente te organiseren. Dit onderdeel gebeurt per definitie niet centraal, maar kan per afzonderlijke kleine of grote kern worden opgepakt. Zo hebben de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Zieuwent, Lichtenvoorde en Groenlo al een aantal keren een kerk bekeken in hun woonplaats met telkens een door een deskundige verzorgde toelichting. Ook heeft Zieuwent te behoeve van de basisschoolleerlingen al eens aandacht besteed aan andere specifieke plekken en gebouwen in het dorp.

Uitwisseling met Vreden
Op de OMD 2018 derhalve twee hoofdactiviteiten. Allereerst de uitwisseling met de stad Vreden en de Heimatverein Vreden, een uitwisseling die twee jaar geleden ook al heeft plaats gevonden. Op zaterdag 8 september zet er een bus met belangstellenden uit Oost Gelre koers richting Vreden, alwaar een rondleiding plaatsvindt in het grote, pas geopende gebouw van KULT (Kultur und Lebendige Tradition). Vervolgens wordt er onder deskundige begeleiding in Vreden nog een smederij in actie bekeken, alsmede een aantal monumenten die herbouwd zijn. Op zondag 9 september gaat er een bus met belangstellenden vanuit Vreden naar Lichtenvoorde om daar het plaatselijke, tevens op één na grootste Bloemencorso ter wereld te bekijken.

Orgelconcerten
Omdat de OMD-zaterdag altijd samenvalt met de Nationale Orgeldag is, heeft het Comité OMD Oost Gelre het initiatief genomen om de kerken in Oost Gelre te vragen of zij mee willen werken aan een op die dag op te zetten orgelconcertreeks. De reacties waren overweldigend. Zo hebben maar liefst zes kerken direct hun spontane medewerking toegezegd, te weten de Oude en Nieuwe Calixtus in Groenlo, de Johannes in Lichtenvoorde, de Sint Agatha in Harreveld, de Sint Werenfridus in Zieuwent en de Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Mariënvelde. Als organisten zijn hiervoor van de partij Jan Offenberg, Erna Karnebeek, Frans Thomassen, Angela Pijnappel en Jan de Leeuw. De orgelconcerten worden in een zodanig tijdschema gezet dat belangstellenden alle concerten kunnen gaan beluisteren.

Meer informatie
Eind augustus, begin september zal er in deze krant, naast een opsomming van de monumenten die op de OMD in geheel Oost Gelre zijn geopend en dus bezocht kunnen worden, ook nadere informatie worden gepubliceerd over hoe belangstellenden deel kunnen nemen aan de uitwisseling met Vreden en hoe het tijdschema van de orgelconcerten eruit zal gaan zien. Vast staat al wel dat er voor belangstellenden aan beide activiteiten geen kosten zijn verbonden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant