Groep van Ons. Foto: Groep van Ons
Groep van Ons. Foto: Groep van Ons Foto: Groep van Ons

'We hebben altijd een wagen die bij de groep past'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

Groep van Ons

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De bevlogenheid is groot als ze vertellen over 'Groep van Ons'. Het plezier dat ze eraan beleven straalt van hun gezichten. De broers Kay (24) en Jurriën Gosselink (27). Vanaf het moment dat ze konden lopen zijn ze al betrokken bij 'Groep van Ons', die dit jaar voor de 41ste keer deelneemt aan het bloemencorso. "Als kind was je van alles onder de indruk wat er bij de wagen gebeurde. Op een gegeven moment groeit het zodanig dat het een hobby wordt. Inmiddels is het een virus geworden," lacht Jurriën, terwijl Kay bevestigend knikt. "In 2007 hadden we 'Troy'. We mochten toen van alles doen. We werden echt aan de hand genomen door een aantal mensen met veel ervaring. Toen is dat gevoel helemaal ontstaan, en is het voor mij ook een virus geworden. Dat jaar is één van allermooiste jaren geweest. Het is de beste wagen die we ooit gebouwd hebben. Zijn we derde mee geworden."

'Gruwelijk gaaf'
Het enthousiasme van beide broers bleef niet onopgemerkt binnen de groep. Jurriën is inmiddels voorzitter, Kay de ontwerper. "Ik heb altijd gedacht: ooit rijdt er een wagen van mij rond", lacht hij. "De wagen van dit jaar is mijn vierde grote wagen alweer. Het is gruwelijk gaaf om jouw idee zo groot op de weg te zien rijden." Jurriën: "We hebben altijd een wagen die bij de groep past. Je kunt wel van alles willen, maar het moet ook maar kunnen en willen." Kay vult hem aan. "Een goede ontwerper kan het beste uit zijn groep halen. Qua bouw, qua vorm en resultaat." Een typisch 'Groep van Ons'-ontwerp is er niet. "We gaan wat kleuren betreft altijd een beetje van paars naar rood, oranje, geel. 'Troy' had ook die kleuren. Heel veel wagens komen wel een beetje in diezelfde kleurenrange terug. En het is vaak één ding. Niet meerdere losse delen. Je hoeft bij ons niet echt te kijken wat het is. We proberen altijd wel iets nieuws te bedenken. Wij waren bijvoorbeeld de eerste met grote blokken ijs op de wagen."

'Armadillo'
De creatie waar Kay dit jaar mee kwam is getiteld 'Armadillo,' met als omschrijving 'Gepantserde perfectie. Flexibel en groot waar kan; uitgehard en klein waar nodig'. "Het is een gordeldier, opgebouwd uit schilden, een bepantsering. Het heeft de kans zichzelf helemaal op te rollen als er gevaar dreigt. Dat laten wij ook zien, voorzien van toepasselijke muziek. Dreigend en vrolijk. Het is de eerste keer dat wij met hydrauliek werken. Een nieuwe uitdaging voor de groep. We hebben hiervoor wat kennis ingewonnen bij andere groepen, en we hebben kennis binnen de groep." Er komen 160.0000 bloemen op de wagen.

Tijdens de opbouw werd een nieuwe manier van bouwen gehanteerd. Jurriën hierover: "Wat de zijkanten betreft. We hebben dit jaar de maquette eigenlijk dwars doormidden gesneden, omdat de wagen aan beide kanten symmetrisch is. Die maten hebben we allemaal met laser opgemeten, in de computer gezet en daar één tekening met 230 hoogtematen van gemaakt. Deze hebben we vervolgens in het groot uitgezet en zo de gehele zijkant in een keer kunnen maken. We hebben in twee weken één hele zijkant kunnen maken. Dat ging erg goed en scheelt heel veel. Je kunt laag bij de grond werken. Veel makkelijker. We hebben hem al een keer buiten gezet. Het ziet er goed uit."

Naast de bouw van de wagen wordt ook aan nieuwe kantine gewerkt. "Dat is het werk van de oudere generatie bij de groep. Zij hebben gezegd, doen jullie de wagen maar, regelen wij dit. En dat hebben ze gedaan," lacht Jurriën. "Erg leuk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant