De JO15 staf (achter, van links af)  Remco Geerts, Martin Dollekamp, Paul Kruisselbrink en (voor) speler Kalle Smit. Foto: Rob Weeber
De JO15 staf (achter, van links af)  Remco Geerts, Martin Dollekamp, Paul Kruisselbrink en (voor) speler Kalle Smit. Foto: Rob Weeber

Sportclub Neede organiseert internationaal jeugdtoernooi

Algemeen

NEEDE - De bloeitijd van de jeugdtoernooien bij Sportclub Neede dateert alweer van een paar jaar geleden. De meesten zullen zich bijvoorbeeld de Hogeweg Cup nog wel herinneren die in het seizoen 2012/2013 voor het laatst werd gespeeld. De Cup was een ideaal 'podium' voor de jeugd om hun kracht en voetballend vermogen te meten met andere verenigingen. Maar het lijkt erop alsof de vereniging de weg teruggevonden heeft naar een extra uitdaging voor de jeugd. Het woord uitdaging is hier wellicht wat eufemistisch op te vatten, want Neede ontvangt in het weekend van 1 en 2 september maar liefst negen selecties van JO13 (jongeren onder 13) van binnen- en buitenlandse BVO's (Betaald Voetbal Organisaties). Als compensatie mag Neede een JO15 elftal inzetten met als achterliggende gedachte dat het fysieke element een deel van de achterstand ten opzichte van de betaalde spelers opheft.

Door Rob Weeber

Het toernooi kwam dit jaar pas laat op het pad van de Sportclub Neede, in april, maar ondanks deze korte voorbereidingstijd heeft men nooit geaarzeld om ja te zeggen tegen de organisatie. Voorzitter Marc Dieperink vormt samen met Kevin Vos de sponsorcommissie en beide maken tevens deel uit van de organisatie van het evenement. "Het toernooi betekent veel inspanning voor de vereniging", begin Dieperink. "Veel werk komt natuurlijk op de toch al druk bezette vrijwilligers neer. Maar zo'n toernooi is een mooie kans voor de vereniging om wat extra's te doen. Bovendien krijgen we assistentie van de PFA, de Prestige Football Academy, de club die talentvolle voetballers uit het oosten van ons land ondersteunt met hun ambities richting profvoetbal. Zij zijn de drijvende kracht achter de toernooien en hebben het draaiboek klaar liggen. Zonder hen zouden we als Sportclub Neede een dergelijk toernooi niet kunnen organiseren, zeker niet zo'n eerste keer. Dat neemt niet weg dat er van afgeweken kan en soms ook moet worden, al naar gelang de situatie bij de gastclub. Zo vinden wij het bijvoorbeeld belangrijk dat we onze eigen sponsoren zoveel mogelijk betrekken bij het evenement. Dus verzorgen we alle maaltijden zelf en laten dit niet aan de PFA over. Met ons erbij staan er tien teams op de velden. Drie ervan worden door de Sportclub Neede bij gastouders ondergebracht, in totaal 54 deelnemers ofwel 27 gastgezinnen. De overige zes worden door de PFA gehuisvest en dagelijks met busjes heen en weer gereden. We zijn van plan om dit toernooi in ieder geval ook volgend jaar te organiseren. Gelukkig hebben we een nieuwe hoofdsponsor kunnen vinden die bereid is twee jaar met ons op te trekken, Used Rides Europe B.V., gevestigd in Neede. Onze deelnemers krijgen zelfs een geheel nieuw shirt voor het toernooi. De bedoeling is dat de sponsor aan de club verbonden blijft."

Het verschil
Het Needse team JO15 staat onder leiding van de trainers Martin Dollekamp en Paul Kruisselbrink, geassisteerd door elftalleider Remco Geerts. Een week voor de aftrap kijken zij met een van de vaste spelers van JO15, Kalle Smit, vooruit naar het komende toernooi. "Waar we vooral nieuwsgierig naar zijn", aldus Dollekamp, "is het krachtsverschil tussen onze jongeren onder 15 jaar en de tegenstanders die onder de 13 zijn. Het zijn op die leeftijd al betaalde voetballers en dat zie je vooral terug in de techniek, de handelingssnelheid en het spelinzicht dat ze hebben. Niet voor niets trainen wij tegenwoordig ook meer op techniek. Maar wij hebben wel het voordeel van twee jaar leeftijdsverschil. Hopelijk maakt dat voldoende uit om een redelijk evenwicht op het veld te creëren. Onze jeugd maakt stappen, we hebben een goede lichting en ook best wat talent. Zo'n internationaal jeugdtoernooi is daarom een mooi ijkpunt voor spelers en begeleiding." Kalle Smit is volgens de trainers zo'n talent en alleen van zijn tweelingbroer te onderscheiden door de oranje accenten in de voetbalschoenen. Hij speelt samen met zijn tweelingbroer Olle in JO15 en doet derhalve mee aan het toernooi. Hij heeft er zin is. Echt nerveus voor het toernooi is hij naar eigen niet, maar een zeker spanning bestaat er wel.

De deelnemende, bezoekende teams zijn Sparta Rotterdam, De Graafschap, Vitesse, FC Utrecht (allemaal uit Nederland), HJK Helsinki (Finland), Legia Warschau (Polen), TSG Hoffenheim (Duitsland), Odense (Denemarken) en Machester City (Engeland). Op vrijdagavond is er om 17.00 een oefenwedstrijd tussen HJK Helsinki en GA Eagles. Het eigenlijke toernooi begin zaterdag om 10.00 uur met een wedstrijd tussen Sportclub Neede en Vitesse. Op zondag 2 september volgt de prijsuitreiking om 14.00 uur. Voor alle informatie over het toernooi kan met terecht op de website.


www.spneede-u13.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant