De Lummeltjes. Foto: Maartje de Kort
De Lummeltjes. Foto: Maartje de Kort

Dahleo op bezoek bij …..de Lummeltjes

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op zondagochtend arriveer ik met Chantal, aanspreekpunt van de CorsoKIDS, op het terrein van de Lummels. Ik ben aangesloten bij haar bezoekrondje en vandaag staan de Lummeltjes op het programma.

Door Maartje de Kort

Jong en oud zijn hard aan het werk in de tent. Aan de grote wagen wordt nog het één en ander gelast, maar de bedrijvigheid vindt vooral plaats rondom de wagen van de kinderen.
Er staan zo'n 14 kinderen verspreid langs de tafels, iedereen heeft zijn eigen taakje. Een groepje kinderen smeert kranten in met plaksel en een ander groepje plakt dit vakkundig op het gelaste frame. Weer een ander is druk met wit papier en karton, voor de vleugels van de uil wordt mij verteld. Het ene kind is zeer gefocust zijn klusje aan het klaren, terwijl de ander wat loopt te kliederen met lijm en kwasten. Sommige kinderen dragen oorkleppen vanwege het geluid en bijna allemaal zijn ze gehuld in een shirtje van de corsogroep. Een heerlijk tafereel om te aanschouwen op deze zondagmorgen.

Omdat de kinderen druk zijn met hun werkje praat ik met Deborah, één van de stuwende krachten van de kindergroep. Dit jaar is er gekozen voor een ontwerp met meneer De Uil, een figuur die voor alle leeftijden herkenning geeft. Het is de bedoeling dat de kinderen steeds meer op eigen kracht gaan bouwen. Het plan is om de oudere kinderen te leren lassen, zodat ook dat onderdeel op eigen kracht gemaakt wordt. Op die manier is de wagen écht van de kinderen en blijft het voor alle leeftijden interessant en leuk, aldus Deborah.

De Lummeltjes bouwden de eerste wagen in 2012. Vandaag zijn Kian, Timon, Arjan, Arno, Guus, Pien, Afke, Douwe, Dio, Zepp, Sofie, Jasper, Koen en Bjarne druk in de weer met de wagen. De leeftijd varieert tussen 5 en 12 jaar en er zijn gemiddeld zo'n 45 Lummeltjes zijn die een waardevolle bijdrage leveren aan het voltooien van de wagen. Tijdens het plakweekend krioelt het van de kinderen en zijn ze allemaal even druk met het voltooien van de wagen. Een prachtige samenwerking tussen de kinderen van een club vrienden, die zichzelf de Lummels noemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant