Jongeren nemen het voortouw bij Harbers Paul. Foto: Henri Walterbos
Jongeren nemen het voortouw bij Harbers Paul. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Harbers Paul 'We bouwen dit jaar voor het eerst volgens een draaiboek en planning'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Vanaf 1982 draaien ze hun rondjes al mee in het Lichtenvoordse corso. Diverse generaties bouwden al aan de wagen. Dit jaar is het aan de jonge garde.

Door Henri Walterbos

Het enthousiasme is groot onder de bouwende jongeren, met op afstand een toeziend oog en helpende handen van ervaren bouwers die hun strepen al meer dan verdiend hebben voor de groep. Twee van de youngsters die de kar trekken zijn Joost Elshof (24) en Jordi Oolthuis (22). Van jongs af aan zijn beiden al bij het Lichtenvoordse corsogebeuren betrokken. "Toen de jongeren begonnen met het ontwerpen van de wagen werd ik gevraagd om mee te helpen. Sindsdien ben ik erbij gebleven," kijkt Jordi terug op zijn toetreding tot de jonge corsogroep. Ontwerpt Joost voor het derde opeenvolgende jaar mede de corsowagen, Jordi al langer. "Ik ben er ieder jaar wel bij betrokken."

Komt er een idee voor de wagen uit de groep, aan Joost en Jordi dit in een ontwerp weer te geven. Joost: "Dit jaar hebben we de maquette met tien man gebouwd, met de grote lijnen en het basisidee van ons. We kijken hoe groot de groep is en wat de groep kan. We hebben een erg jonge groep." "Ik denk dat we met de bouwploeg op een gemiddelde leeftijd van 21 jaar zitten," schat Jordi in. "De ploeg op het land wordt geleid door de jeugd, jongeren gaan regelmatig naar vergaderingen van SBL toe, het wagenbouwen gebeurt door de jeugd, het steigerbouwen grotendeels door de jeugd, onder leiding van een volwassen steigerbouwer. Het laswerk wordt nagekeken door de ouderen, die nog steeds een belangrijke rol spelen bij de wagen. Ook met kranten plakken zijn ze erbij. We kunnen ze niet missen. Ze hebben heel veel kennis. Ook de tachtigplussers. Die kun je er goed bij hebben."

Gestructureerder
"We bouwen dit jaar voor het eerst volgens een draaiboek en planning. Gestructureerder," lacht Joost. Het werpt volgens beiden zeker zijn vruchten al af. "We bouwen voor het eerst redelijk op schema. We gaan voor het plezier en een mooi bouwjaar. Tuurlijk doen we ons best, maar als wij de top 10 zouden halen dan hebben we een heel goed jaar. We zijn al blij als we geen laatste zouden worden. We zijn een jonge groep. Zijn realistisch. We moeten nog groeien."

'Etiam Fera'
Met elkaar bouwen de generaties 'Etiam Fera'. "Wilde dieren die op een canvas staan," begint Joost. "De inspiratie komt van Google. De dieren zijn realistisch maar qua kleurgebruik totaal niet." "Een bewuste keuze," aldus Jordi. "Het moet een schilderij blijven en je hebt te kampen met een te kort aan bloemen. Wij kunnen redelijk spelen met de kleuren. En hout van de omlijsting zat er al in, net als planten. We kunnen bovendien switchen. Het is een 2- en 3D schilderij, met heel veel knipwerk. Daar zijn we wel goed in. Het is een relatief simpel ontwerp, maar het wordt altijd weer anders dan je vooraf bedenkt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant