Vedut Nogal, met rechts zittend Maurice Beerten, tweede van rechts zittend Joost Roelofsen. Foto: Henri Walterbos
Vedut Nogal, met rechts zittend Maurice Beerten, tweede van rechts zittend Joost Roelofsen. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Vedut Nogal 'We hebben allemaal één passie, één doel'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - "Ik sta versteld van de precisie hoe hier gebouwd wordt. Ze komen met rolmaatjes en schuifmaatjes bij de maquette. Alles wordt tot precies in detail uitgewerkt. Als de wagen straks de schuur uitkomt zal ik echt denken van 'woow.'" Ontwerper Joost Roelofsen uit Aalten over de beleving bij Vedut Nogal waarmee hij zijn debuut maakt als ontwerper in het Lichtenvoordse bloemencorso.

Door Henri Walterbos

Joost werd afgelopen jaar door Rick Luttikhold benaderd of hij genegen was om een wagen voor Lichtenvoorde te ontwerpen. Een reuze stap ineens van de allegorische optocht in Aalten naar de Champions League der bloemencorso's. "Erg leuk dat ik hiervoor gevraagd werd." De Aaltenaar had al meerdere schetsen liggen. "Iedere keer als ik iets bedenk of een spreuk zie, maak ik er een schets van. Bij een titel krijg ik vaak zo ineens een beeld. Zo is het met deze wagen ook gegaan; 'Wat een poppenkast.' Het is een oud kabinet met allemaal ornamenten en tierelantijntjes, vazen er op, waarmee van alles gaat gebeuren."

Leerzaam
Oud gediende van de groep, Maurice Beerten, is blij met Joost. "Na de evaluatie van afgelopen jaar vroeg Rick Luttikhold of wij er open voor stonden een ontwerper van extern te omarmen en op te nemen als groep zijnde. In 2014 hadden we al een keer iemand uit Tiel. Die had een ontwerp gemaakt voor het Fruitcorso daar maar dat bleek met fruit veel te zwaar. Hij vroeg toen of hij dat misschien in Lichtenvoorde mocht doen omdat dahlia's lichter zijn, maar ja, de afstand Tiel – Lichtenvoorde, dat was best wel lastig. We hebben Rick daarom gezegd dat we wel wilden maar dat de persoon dan niet te ver weg mocht wonen." Daarnaast was het van belang om een klik met elkaar te hebben. "Het traject ernaartoe was al heel leerzaam. Mensen zijn best wel kritisch. Dat is erg leerzaam," vindt Joost.

Plan B
Joost over zijn ontwerp. "Je kunt bij 'wat een poppenkast' extravagante figuren nemen. Dat zijn een zestal figuranten die het publiek gaan vermaken. Daardoor zullen de mensen het onderwerp nog meer begrijpen. Het kabinet komt echt tot leven. Zo wordt de creatie alleen maar versterkt." Het zal nog spannend worden voor wat betreft het aantal te leveren bloemen, na de extreme droge periode. "We hebben een plan B met alternatieve materialen, maar er is ook nu al rekening mee gehouden met de bovenkant van de kast bijvoorbeeld. Het past precies. Er komen dan nog steeds 160.000 bloemen op."

Zundert
Maurice is enthousiast over de samenwerking en de creatie. "Het ontwerp past ontzettend goed bij de groep. Er zit beweging in, iets bijzonders. In Lichtenvoorde zeggen ze altijd 'Vedut Nogal dut altied iets geks.'" Het streven is een gooi te doen naar een top tien klassering. "We hebben allemaal één passie, één doel. Het belangrijkste is plezier en trots." De sfeer in de groep is goed. "Voor de binding gaan we met zijn allen, 30 man, naar het corso in Zundert, een week eerder. Het is daar zo massaal en kolossaal."

Jongeren
De groep staat als een huis maar Maurice zou de komst van enkele jongeren toejuichen. "We hebben wel wat behoefte aan jongeren die het gehele proces mee kunnen wandelen. We hebben een bouwkern van een man of twaalf. Mijn zoons zijn ook fanatiek. Ze stapten laatst om half vijf uit het vliegtuig na hun vakantie, en om zeven uur stonden ze al bij de wagen. Dat is mooi, maar ik zeg ze wel 'maar sla niet door zoals ik doe,'" lacht Maurice.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant