Kwintet met rechtsvoor (met korte broek) Gezienus Bruining.
Kwintet met rechtsvoor (met korte broek) Gezienus Bruining.

Corsogroep Kwintet "Het zit er echt in hier"

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE-Corsogroep Kwintet had dertig jaar lang een abonnement op een top 10 klassering in de eindrangschikking. Toen dit geen zekerheidje meer was, en de groep zelfs een vrije val maakte naar de onderste regionen grepen de leden zelf in. Benno van Lochem hierover: "De ontwerper van onze wagens kwam meestal uit de groep zelf. Op een gegeven moment merkten we dat we aan het verouderen waren en de jongere generatie niet de feeling had om een stukje artistiek ontwerp te brengen. De laatste jaren waren we aan het afzakken. Je komt altijd weer op hetzelfde patroon van ontwerpen uit. Toen zijn we op zoek gegaan naar iemand die vernieuwend was." Zo kwam de groep na haar dieptepunt in 2016, een 17e plek, doormiddel van social media afstruinen, in contact met Gezienus Bruining (26) uit Kampen, toen nog woonachtig in Sint Jansklooster, een plaats van naam en faam op het gebied van bloemencorso's. "Het corso is me met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn vijftiende ben ik actief als ontwerper. Ik heb altijd met een schuin ogen gekeken wat er buiten Sintjansklooster gebeurt op het gebied van corso's. Al is het alleen maar om op de hoogte te blijven van technieken en ideeën. Zodoende keek ik ook altijd naar Zundert en Lichtenvoorde."

Door: Henri Walterbos

Samenwerking

Via de chat op facebook werd contact met Gezienus gelegd. "Ik had de naam dat ik voor meerdere corso's ontwierp. Dat jaar zelfs vijf stuks, iets wat nooit weer doe trouwens," lacht hij er nu om. "Zonder na te denken heb ik direct toegezegd, want ik had toen net voor Zundert ontworpen. Je komt op een nieuwe plek terecht, je leert nieuwe mensen kennen. Dat beviel me zo goed dat ik dacht 'dat ga ik ook in Lichtenvoorde doen.'" Het kennismakingsgesprek in Sint Jansklooster verliep dermate goed dat direct spijkers met koppen werden geslagen, en de samenwerking bekrachtigd. "Ik had er een ontwerpt liggen wat ik liet zien. Dat werd hem gelijk al."

Goede afspraken

Dat de ontwerper niet voortdurend aanwezig kan zijn is geen beletsel. "We hebben goede afspraken gemaakt, weten wat we van elkaar verwachten, en ik kom met grote regelmaat langs. Ik verblijf en slaap dan bij Daan Huinink." "Dat is ook het mooie aan Gezienus," ervaart Benno. "Hij laat ons vrij, want ook wij hebben goede bouwers, maar de sturing die een creatief iemand als hij kan doen is net de verfijning van de wagen." Afgelopen jaar maakte de groep een reuzestap van plaats 17 in 2016, naar 3e in 2017. "We waren weer vernieuwend. Wat een euforie in de groep." Ondanks dat de groep lekker draait zou Benno graag jonge aanwas zien. "Jongeren heb je nodig, want je moet oppassen dat het niet oubollig wordt. Als je de zaterdag ziet met het plakken. Dan zit de hele tent vol met jongeren die meehelpen, maar een heel jaar, dat willen ze niet."

'Onruststoker'

Na een jaar 'snuffelstage' ging Gezienus gericht aan het werk voor Kwintet. "Na vorig jaar heb ik een goed beeld. Voor mij is dan de volgende stap weer een grote uitdaging. Het zit er echt in hier. Voor mij een uitdaging het eruit te halen. Tijdens de evaluatie luster ik goed en dagen ze me uit voor een stapje hoger het jaar erop. Ik hoop dat dit jaar de overtreffende trap wordt van afgelopen jaar. De creatie betreft een grote vogelverschrikker die aan een paal hangt, in een wat ongewone compositie. Ik ga niet alles verklappen maar hij gaat de vogels verjagen, met veel beweging. Ik verwacht een spektakelstuk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant