Eugène Hulzink, vrijwilliger van de maand september, bij de entree van de werk- en opslagruimte. Foto: Theo Huijskes
Eugène Hulzink, vrijwilliger van de maand september, bij de entree van de werk- en opslagruimte. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger van de maand

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

Eugène Hulzink: 'Manusje van alles binnen Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde!'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - "Een vrijwilliger waar je te allen tijde een beroep op kunt doen. Naast bestuurslid is hij een drijvende kracht binnen verschillende werkgroepen. Zeker wanneer het om technische klussen gaat, kun je met gebruikmaking van zijn handvaardigheid op allerlei gebied op hem rekenen. Bovendien is het iemand die zorgt voor de goede sfeer met daarbij een vrolijke noot en dat binnen alle geledingen van onze organisatie." Aldus Herman ter Haar, voorzitter van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, over bestuurslid, medewerker en bovenal vrijwilliger Eugène Hulzink.

Wij praten met de vrijwilliger van de maand september en dat een week vóór het één na grootste bloemencorso ter wereld in Lichtenvoorde. En dat praten gebeurt, hoe kan het anders, in de als werk- en opslagruimte ingerichte voormalige gymzaal aan de Pastoor Sandersstraat. Terwijl buiten op het terrein van schutterij St. Switbertus, zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk, reeds een week vóór de kermis en dus ook het corso onder grote belangstelling de kinderspelen worden gehouden, praat binnen de op 30 mei 1958 in Zieuwent geboren Eugène Hulzink honderduit. Over zijn hobby's, zijn vrijwilligerswerk en met name over hét evenement van Lichtenvoorde: het jaarlijkse bloemencorso oftewel het kleurrijke bloemenspektakel dat nationale en internationale bekendheid geniet.

Een doener en geen vergadertype
"Het is circa negen jaar geleden begonnen, ook nog eens op het moment dat ik 25 jaar achtereen deel uitmaakte van de wagenbouwgroep 'Groep van Ons' en dat genoeg vond om er een punt achter te zetten. Het was Herman ter Haar die mij op een feestje benaderde met de vraag of ik deel wilde uitmaken van het stichtingsbestuur. Ik heb praktisch à la minute ja gezegd, maar dat wel met de duidelijke restrictie dat ik een doener ben en absoluut geen vergadertype." Hulzink (60), woonachtig aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde, in 1980 getrouwd met Gerda Krabbenborg, vader van twee dochters en binnenkort voor de derde maal opa, is helemaal idolaat van zijn vrijwilligerswerk ten behoeve van het corso. "Herman ter Haar steekt mij dan wel een pluim op de hoed, maar wij doen het wel met ons allen. De wisselwerking is meer dan voortreffelijk en dat heeft tot gevolg dat er onderling een sterke band is gesmeed met het gevolg dat iedereen alles voor elkaar over heeft. Ik word nu dan wel in de schijnwerpers gezet, maar het zijn allemaal toppers van het eerste uur."

Facilitaire corsokoning
Eugène Hulzink mag zo'n beetje worden aangemerkt als de facilitaire corsokoning binnen niet alleen het stichtingsbestuur, maar binnen het totale corsogebeuren in Lichtenvoorde en alle daarbij zich aandienende randzaken. "Op de eerste plaats ben ik op facilitair gebied ondersteunend bezig voor al mijn collega-bestuursleden, alsmede voor het corsogebeuren in zijn algemeenheid, daar waar het gaat om bijvoorbeeld dranghekken, toiletunits en alle overige zaken op en rond de corsoroute. Daarnaast maak ik onderdeel uit van onder andere de werkgroepen techniek en veiligheid, optocht en tentoonstelling. Verder ben ik niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van dit gebouw, maar heb ik ook veel tijd en energie gestoken in het opknappen, verbouwen, schilderen en inrichten van deze voormalige gymzaal. Een kroon op dat werk zijn de 18 vlaggen van de deelnemende corsogroepen met in het midden de algemene corsovlag aan de gevel van het gebouw."

Hulzink verheugt zich weer helemaal op het moment dat op zondag 9 september alle corsowagens vóór 10.30 uur op hun plek op het buitenterrein moeten staan. "En niet te vergeten de avondvoorstelling van de wagens, waarvoor dit jaar maar liefst 11 van de 18 wagens stroom hebben aangevraagd. Dat wordt dus niet alleen een kleurrijk schouwspel, maar tevens een groots lichtspektakel."

Tafeltennisvereniging Litac
Informerende naar zijn overige hobby's, wil Hulzink niet onvermeld laten dat hij graag op vakantie gaat. "Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar Frankrijk en de Griekse eilanden. Ook sporten doe ik graag. Was dat in het verleden de voetbalsport, waarbij ik bij mijn nog altijd favoriete club RKZVC in Zieuwent in alle seniorenteam 1 tot en met 8 wel een keer gespeeld heb, en onlangs nog de duiksport, heden ten dage mag ik graag hardlopen en tafeltennis spelen." Dit laatste niet alleen uitoefende bij tafeltennisvereniging Litac in Lichtenvoorde, maar ook daar inzetbaar voor tal van vrijwilligersklussen. Eugène Hulzink daarover: "Ik wil mij bij die vereniging zoveel mogelijk dienstbaar maken door het doen van diverse klussen op onderhoudsgebied. Daarnaast draai ik bardiensten en behartig de inkoop van alle drank en bijbehorende etenswaren", aldus de man die ook bij het jaarlijkse evenement Zwarte Cross inzetbaar is als vrijwilliger, ook al is het alleen maar om de kas van Litac te spekken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant