Benny ten Have, Rick Luttinkhold, Willy Pierik, Herman ter Haar en Annette Bronsvoort klinken op de onthulling van Dahlia-Allemansbloem. Foto: Barbara Pavinati
Benny ten Have, Rick Luttinkhold, Willy Pierik, Herman ter Haar en Annette Bronsvoort klinken op de onthulling van Dahlia-Allemansbloem. Foto: Barbara Pavinati

'Dahlia allemansbloem' onthuld bij opening plakweekend

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

'Het was geen makkelijke klus'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De opening van het plakweekend van het Bloemencorso was dit jaar anders dan andere jaren. Hij vond plaats op donderdagavond 6 september in de Corsotuin aan de Richterslaan. De reden hiervoor was de onthulling van het kunstwerk 'Dahlia-allemansbloem' dat de tuin compleet maakte. Er kwamen veel bouwers op af en ook andere belangstellenden.

Helse klus
Herman ter Haar, voorzitter van het Bloemcorso, vertelt de toehoorders het verhaal van het ontstaan van de Corsotuin in 2015. Het is een ontwerp is van Rick Luttikholt. Rick won in 2016 ook de ontwerpstrijd van het kunstwerk dat onthuld wordt. Het was helse klus om het kunstwerk te maken. Een taak die Willy Pierik en Benny ten Have met kunde volbracht hebben. Het plaatsen had ook heel wat voeten in de aarde, maar de aanhouders van het Bloemencorso hebben gewonnen. Dan krijgt Rick het woord. Hij legt uit waar het beeld voor staat:"Het is een dahlia die ons corso symboliseert. Corsobouwers zijn allemaal heel verschillende soorten mensen en alleen samen kan je een wagen bouwen. De dahlia wordt bijeengehouden door vijf blokken die deze verschillende mensen symboliseren." Ter Haar vult aan: "Er zijn ook bladeren die buiten de blokken vallen. Die staan voor het out-of-the-box denken. Er is één punt in de tuin waarop je ziet dat de dahlia een dahlia is. Je moet om dat te vinden goed om het kunstwerk heenlopen."

Onmogelijke mogelijk
Burgemeester Annette Bronsvoort onthult samen met Ter Haar het kunstwerk en spreekt daarna kort het publiek toe. Ze complimenteert het Bloemencorso en zegt dat het 'onmogelijke mogelijk is geworden'. Dan benoemt Ter Haar Willy Pierik tot vierde erelid van het Bloemencorso met een oorkonde en speldje en worden de overige betrokkenen bedankt. Benny ten Have (71) toont na afloop van de ceremonie vol trots de dahlia en de plekken die hij gelast heeft: "Het was geen makkelijke klus. Zeker niet de lage stukken. Ik ben ook de jongste niet meer. We zijn ongeveer anderhalve week in de bouwvak bezig geweest in de hallen van Eeftink-Rensing met het lassen. Ik ben blij dat het kunstwerk af is."

Er was veel belangstelling voor de opening van het plakweekend. Foto: Barbara Pavinati
Herman ter Haar benoemt Willy Pierik tot erelid van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati
De onthulling van het kunstwerk. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant