FOTOBIJSCHRIFT: Babet Klein Goldewijk en Heleen Rooks bij de maquette van Babet: 'Geisha'. Foto: Henri Walterbos
FOTOBIJSCHRIFT: Babet Klein Goldewijk en Heleen Rooks bij de maquette van Babet: 'Geisha'. Foto: Henri Walterbos

Marianum biedt helpende hand bij opleiden ontwerpers

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Als jurylid was Heleen Rooks ruim een kwart eeuw aan het corso verbonden, maakte deel uit van het bestuur. Als docente tekenen en handvaardigheid op het Marianum Lichtenvoorde bedacht ze een manier om haar leerlingen de beginselen van het ontwerpen van een corsowagen bij te brengen in de reguliere lesuren. "Bij ons op school is tekenen en handvaardigheid een keuzevak voor het examen. Ik had afgelopen jaar bijna vijftig kinderen in de derde klas basis/kader/GT die dit vak hebben gekozen. Deze leeftijd en dit niveau moet je denk ik iets anders aanbieden dan de reguliere stof. Zij willen praktischer werken. Toen dacht ik: een corsowagen heeft alles in zich wat vormgeving betreft. Ook kinderen uit andere plaatsen deden volop mee, want in Groenlo heb je bijvoorbeeld de carnavalsoptocht. Ik kan leerlingen niet verplichten een corsowagen te maken, maar wel een optochtwagen. Wat voor soort optocht maakt dan niet uit."

Door Henri Walterbos

Ontwerpersdag
SBL-voorzitter Herman ter Haar was erg enthousiast over Heleens ideeën. Vervolgens werd met vier ontwerpers een plan van aanpak gemaakt, met onder meer een ontwerpersdag waar vier groepen leerlingen langs vier ontwerpers gaan om informatie te krijgen over verschillende aspecten van wagenbouwen, zoals kleuren, schalen en verhoudingen, compositie en figuratie en geluid. "Vooraf moesten ze wel ongeveer weten wat ze gingen maken. Dan konden ze met hun vragen bij de ontwerpers terecht."
"De lessen leverden 'supergave dingen' op", zo kijkt Heleen terug. "Niet alle maquettes kunnen '1 op 1' de weg op, maar er zaten zeer verrassende dingen bij. Het leuke is, Luuk Roelofsen die nu bij de Witte Brug helpt ontwerpen, heeft vorig jaar bij ons op school gezeten en volgt nu een creatieve opleiding. Ontwerpen bij een corsogroep is een supergoede voorbereiding als je een creatieve opleiding gaat doen. Het vult elkaar supergoed aan. Het is bovendien een prima binnenkomer op je opleiding."
Niet iedere leerling bleef enthousiast tot het einde. "Wel is één van de jongens uitgenodigd bij een wagengroep om te komen praten en twee meisjes mogen een dag gastjurylid zijn bij het corso zelf." Aankomend schooljaar gaat Heleen wederom enthousiast aan de slag met een groep nieuwe leerlingen. "Ik weet zeker dat er voor aankomend jaar een aantal leerlingen voor dit vak hebben gekozen omdat deze opdracht erin zit."

'Geisha'
Babet Klein Goldewijk (15) uit Lichtenvoorde heeft de opdracht als 'leuk' ervaren, maar zegt ze, "Ik had er wel meer tijd voor nodig dan ik vooraf dacht." Ze laat haar uit drie geisha's bestaande maquette met de titel 'Geisha' zien. "Ik ben erg geïnteresseerd in Aziatische cultuur. De kleuren die in geishakleding zitten passen mooi in een bloemencorsowagen, vind ik. Het is een mooi onderwerp voor een bloemencorsowagen, denk ik", lacht ze bescheiden. Ze vertelt veel baat te hebben gehad bij de voorlichting op school. "Er is een speciale dag geweest waarop ontwerpers iets kwamen vertellen hoe je het beste een corsowagen kunt maken. Ik heb rekening gehouden met hoe de poppen op de wagen zouden staan, de kleuren en het aanzicht. Ik ben er enorm blij mee", vertelt ze. Hoopt ze dat haar creatie ooit een corsowagen wordt? "Dat hoop ik wel ja." Ze bekent dat ze het stiekem best wel heel leuk zou vinden als een corsogroep haar zou benaderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant