Rudi Pierik heet ontwerpers van buitenaf van harte welkom. Foto: Henri Walterbos
Rudi Pierik heet ontwerpers van buitenaf van harte welkom. Foto: Henri Walterbos

Rudi Pierik: van 'ontwerper van buitenaf' tot vaste waarde

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Van oorsprong komt hij uit Beltrum en heeft zowel een sterke binding met het corso in zijn geboorteplaats als met het Bloemencorso Lichtenvoorde, de plaats waar hij alweer zeven jaar woonachtig is met zijn gezin. Rudi Pierik (36), ontwerper van corsowagens sinds 2005, voor zowel Beltrum als Lichtenvoorde. Naast zijn ontwerpactiviteiten deelt hij ook graag zijn kennis en kunde, maakt hij sinds een jaar deel uit van de werkgroep Ontwerpers van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde.

Door Henri Walterbos

"We organiseren het gehele jaar door allerhande activiteiten om het niveau van het bloemencorso op peil te houden en nog te doen stijgen. We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met het Marianum waar we een dag lesgegeven hebben om kinderen op de school al kennis te laten maken met het bloemencorso en ze dan bijvoorbeeld iets bij te brengen over compositie en kleurgebruik. We organiseren ook de maquettepresentatie en 'Corsokriebels', thema-avonden voor ontwerptalenten, om jonge talenten handvatten te geven zodat ze kunnen groeien in het ontwerpvak."

'Over de grens'
Was het van oudsher zo dat zowel de ontwerper als het idee uit de eigen corsogroep kwam, tegenwoordig is dit steeds minder het geval, vandaar de activiteiten om ontwerpers te werven, te interesseren en op te leiden. "We zien dat er steeds meer behoefte komt aan ontwerpers van buiten de groep. Eerst zoek je in de plaats zelf, maar er wordt steeds meer 'over de grens' gekeken."
Zo kwam hij zelf ook in Lichtenvoorde terecht. "Door mijn ontwerpen voor Beltrum kwam ik in contact met mensen uit Lichtenvoorde, die mijn naam hadden gehoord, creaties hadden gezien, en dan vragen of ik een keer iets wilde doen in Lichtenvoorde. Inmiddels heb ik acht wagens voor Lichtenvoorde ontworpen."
Een grote uitdaging, en eer, zo vindt Rudi. ''Ik heb het nog steeds naar mijn zin als ik in Beltrum ontwerp, maar Lichtenvoorde is toch wel een trede hoger. Hier zijn de mogelijkheden groot, qua beweging, ideeën, alternatieven, je mag experimenteren, waardoor je helemaal los kunt gaan wat betreft ontwerp. Lichtenvoorde loopt hierin best voorop. Het op één na grootste corso ter wereld heeft hiermee een grote aantrekkingskracht op creatievelingen van buitenaf. Dit jaar hebben we ontwerpers uit Aalten, maar ook ontwerpers die hun sporen al verdiend hebben in Sintjansklooster en Vollenhove. Via open inschrijvingen op social media melden zij zichzelf aan. Wij als werkgroep streven ernaar om zoveel mogelijk ontwerpers te krijgen zodat groepen kunnen gaan kiezen. Dan krijg je een bepaalde concurrentie, in de positieve zin van het woord, zodat het niveau alleen maar omhoog gaat. En als er een keer een groep geen ontwerp heeft, kunnen we weer bij die corsogroepen aankloppen die een open inschrijving hebben gedaan en vragen of zij nog iemand hebben die kan ontwerpen voor een andere groep. Zo help je elkaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant