Afbeelding

Veertigste wagen Corsogroep de Witte Brug

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Ze bestaan 39 jaar maar werken aan hun veertigste creatie. Waarom dan wachten met feestvieren tot volgend jaar als dit nu ook al een mooie reden is? Er werd al uitgebreid bij stilgestaan met een feestavond. Een corsowagen bouwen is echter al een feestje op zich voor de bouwers van de Witte Brug uit Harreveld. Geen jaarlijks feestje, maar iedere bouwavond is eigenlijk al een feestje op zich. Waarin de groep zich onderscheidt van andere corsogroepen? "De extreme gezelligheid", lacht Remco Kampshof, voorzitter van de corsogroep. "Wij zijn de enige corsogroep die nooit op zaterdagmorgen bouwt. Voor sommigen is 's middags om 13.00 uur starten nog te vroeg. Het is vrijdagavond tot in zeer late uurtjes enorm gezellig bij de wagen."

Door Henri Walterbos

'Bij een witte brug'
"In 1979 waren het enkele vrienden uit Lichtenvoorde die de corsogroep oprichtten en gingen bouwen aan de Oude Aaltenseweg, nabij een witte brug. Vandaar ook de naam", lacht Remco. Inmiddels heeft de groep al zo'n dertig jaar haar bouwlocatie in Harreveld, waarvan sinds 2013 op de huidige plek aan de Rector Hulshofstraat. Bestond de groep 'in den beginne' uit vooral Lichtenvoordse bouwers, tegenwoordig maken vooral Harrevevelders deel uit van de groep. "De vaste bouwgroep bestaat uit een 'man' of twintig, tussen de 16 en 50 jaar. In het laatste weekend wordt met zo'n honderdvijftig mensen aan de wagen gewerkt. Kinderen, ouders, iedereen doet mee. Van plukken tot en met kontjes kniepen. We hebben er weer jonge aanwas uit Lichtenvoorde bijgekregen. We laten ze dan van alles doen. We willen het hen graag naar de zin maken want we willen ze graag binden. Belangrijk voor de toekomst."

'Om het meedoen'
De groep doet vooral mee 'om het meedoen,' maar kan wel enorm genieten van de historische derde plek in 2013 met de creatie 'Geen gezicht'. "Dat was een hele smalle wagen, heel simpel eigenlijk, maar we onderscheidden ons wel schijnbaar." Corsowagens van de Witte Brug tekenen zich volgens Remco vooral door duidelijkheid. "Je ziet bij ons direct waar het over gaat. Ook dit jaar hebben we weer een simpele wagen: Zeepkistenrace."
Op tafel staat een schaalvoorbeeld. Het is inderdaad direct duidelijk waar het over gaat. "We bouwen echter wel twee zeepkisten. De zeepkisten, 3 meter breed en 8 meter lang en hoog, die ook bewegen, moeten elkaar in kunnen halen in het corso, anders is het geen race meer. De wagen gaat vooruit door mankracht onder de wagens."
De inschatting is dat in totaal 250.000 bloemen verwerkt gaan worden. Ontwerpers zijn Luuk Roelofsen uit Zieuwent en Rob te Molder, vaste ontwerper van de groep. "Luuk doet een opleiding aan het Cibap in Zwolle, de vakschool voor verbeelding. Hij is zo'n 3 of 4 jaar bij de groep, waarvan twee jaar als mede ontwerper. Jonge aanwas is belangrijk, want er zijn er ook wat die langzaamaan aan huisje, boompje, beestje denken."


http://www.corsogroepdewittebrug.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant