Careaz en De Lichtenvoorde starten samen nieuwe BBL maatwerkopleiding

Algemeen

LICHTENVOORDE - Beide zorgorganisaties willen met het regionale opleidingscentrum het Graafschap College het werken in de zorg aantrekkelijker maken en zoeken naar manieren om mensen voor de zorg op te leiden. Onder anderen Careaz (ouderenzorg) en De Lichtenvoorde (gehandicaptenzorg) zijn met het Graafschap College in september gestart met de vernieuwde BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Een mooie uitdaging voor 23 nieuwe leerlingen (18-50+).

Via het volwassenonderwijs van het Graafschap College worden bij beide zorgorganisaties verpleegkundigen en verzorgenden opgeleid. Bij Careaz acht studenten voor de opleiding van verzorgende en drie voor verpleegkundige. Bij De Lichtenvoorde vier voor de opleiding van verpleegkundige en acht voor de opleiding medewerker maatschappelijke zorg. Het bijzondere en vernieuwende aan de opleidingen is de zogenaamde PEGL-route: het Praktijk Ervarings Gericht Leren. Een vorm van onderwijs dat naast de algemene verplichte vakken vooral studiemateriaal bevat op basis van de zorgvragen van cliënten. Maatwerk als opleiding dus.

Cliënt en omgeving als startpunt
Vragen van cliënten zijn allemaal verschillend en kunnen bijvoorbeeld gaan om persoonlijke verzorging, dagbesteding of ziektes (bijvoorbeeld Alzheimer). Alle student-medewerkers bepalen hun eigen leertraject aan de hand van de cliënten waar ze mee werken. Dat leertraject krijgt inhoud op basis van de vraag van de cliënt. Wanneer een student alle werkprocessen van de opleiding denkt te beheersen, kan het examen aangevraagd worden. Zo rondt iedereen aan de hand van de praktijk en in een andere volgorde de opleiding af met een landelijk erkend diploma.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant