De kinderjury. Foto: Maartje de Kort
De kinderjury. Foto: Maartje de Kort (Foto: )
Bloemencorso Lichtenvoorde

Dahleo op bezoek bij: de Kinderjury

LICHTENVOORDE - Op zondagochtend wandel ik naar het Swite-terrein en onderweg is het al een spektakel. De corsowagens worden stapvoets naar het terrein gereden en langs de weg staan veel belangstellenden. De wagenbouwers ogen vermoeid maar voldaan, het publiek is onder de indruk van het spektakel.

Door Maartje de Kort

Eenmaal op het terrein word ik verrast door alle CorsoKIDS-wagens. De ene wagen nog mooier dan de andere. Een mooi gekleurd geheel bij elkaar. Ik ontmoet de juryleden achter deze verzameling bonte wagens en ik stel me voor aan Lotte en Babette, de scholieren van het Marianum. Ze vertellen me dat ze zelf nog nooit een wagen hebben gebouwd, maar wel al jaren naar de optocht kijken. Ze vinden het leuk dat ze dit jaar mogen jureren en daarmee treedt Babette in de voetsporen van haar moeder die jaren jurylid is geweest.

Ik maak ook kennis met Sander, Agnes, Hendrik en Marleen, zij zijn al een paar jaar jurylid en hebben er ook dit jaar weer zin in. Ik praat met Sander over het jureren en waar men vooral op let. Er wordt onder andere gekeken naar het kleurgebruik, de vormgeving en de figuratie van de wagen. Zijn er bewegende onderdelen en hoe is het totaalplaatje? In de ochtend wordt er op het terrein bepaald welke wagen ingedeeld wordt in de Kei- Kiezel- of Opstapklasse. Apart van elkaar scoren de juryleden de wagens en dit doen ze tijdens de optocht nog een keer. Daarna trekt de voltallige jury zich terug in het Zwaantje, waar in het diepste geheim wordt bekeken wie welke prijs wint. Ieder jaar is het weer een opgave om de prijzen te verdelen, maar ze doen dit samen met veel plezier, aldus Sander.

Als ik vraag of er een voorkeur is qua wagen, of er één wagen is die er voor hen uitspringt geven de dames van het Marianum hier voorzichtig antwoord op, al doet bijvoorbeeld Sander hier geen uitspraken over. Ieder heeft zo zijn voorkeur, maar dit mag tijdens de jurering geen parten spelen. Ook de bijdrage van ouders aan de wagens wordt gelaten voor wat het is. Je kunt niet jureren op wat je niet weet, wel op wat je ziet en dat zijn vijftien prachtige wagens!

Meer berichten