Teeuws Kids. Foto: Maartje de Kort
Teeuws Kids. Foto: Maartje de Kort

Dahleo op bezoek bij: Teeuws Kidz

Tekst en foto door Maartje de Kort

LICHTENVOORDE - Op de vrijdagavond van het plakweekend reis ik af naar Teeuws Kidz. Wanneer ik de bocht op de Stegge indraai, word ik verwelkomd door een prachtig veld vol dahlia's en word ik via bordjes naar het terrein gewezen. Eenmaal daar hoor ik het geklets en het enthousiasme van de kinderen en tref ik ze aan op de steiger bij de wagen. De kinderen willen weten of ik 'van de krant ben' en als ik uitleg wat ik kom doen, vertellen ze me wat zij doen. Ze smeren de wagen in met lijm zodat ze morgen de wagen kunnen bekleden met de dahlia's. De wagen is een bont gekleurde olifant, maar deze heeft nog wel een gat in zijn bibs. Door het gat is te zien dat er in de wagen een compleet mechanisme verborgen zit dat ervoor zorgt dat de olifant water kan spuiten. Dit onderstreept het thema van de wagen en de zomer van 2018, 'Wij zijn niet verdroogd'.

Luc Wolterink, stuwende kracht van de Kidz, vertelt me dat het ontwerp van dit jaar vrij laat tot stand is gekomen, maar daarom niet minder mooi is. De wagen is zelfs wat groter uitgevallen dan vooraf bedacht was, al lijkt dat de kinderen niet te deren. Vandaag zijn er zo'n 12 kinderen die meehelpen aan de voorbereiding, morgen zijn er zo'n 40 kinderen die er samen voor gaan zorgen dat de wagen af komt. De planning is dat de wagen rond 17.00 uur klaar is, waarna ze lekker met frietjes en een snack de dag af kunnen sluiten. De leeftijd varieert tot ongeveer 12 jaar oud, daarna mogen ze op de steiger van de grote wagen en helpen ze daar mee. Het is mooi dat het bouwen van een wagen met de Kidz de verbinding maakt tussen jong en oud en ze op deze manier geprikkeld worden tot deelname aan de wagenbouw, aldus Luc.

Er liggen al heel wat bloemen klaar voor de zaterdag, zorgvuldig voorzien van een kloddertje lijm. Dit doen de kinderen met behulp van een ingenieus apparaat waar ik aardig van onder de indruk ben. Een van de jongedames vertelt me na een korte rondleiding dat er voor de grote wagen wel spijkertjes gebruikt worden, maar de Teeuws Kidz alleen lijm gebruiken. Met de beoogde 8000 dahlia's vind ze dit ook wel fijn. Een jongeman laat me na wat geklauter in de steiger zien wat hij zondag mag doen, het hendeltje van de waterspuit bedienen. Hij heeft veel zin in de optocht en kan niet wachten tot zondag. Ik maak een foto van de Kidz, wens ze veel succes met de bouw en de optocht en verlaat enthousiast het terrein. Het enthousiasme van deze kinderen is net zo aanstekelijk als het corsovirus zelf!

Meer berichten