Het Oostgelrese stilleven toont een relatie met bloemencorso en carnaval. Foto: PR
Het Oostgelrese stilleven toont een relatie met bloemencorso en carnaval. Foto: PR

Achterhoekse Stillevens met reizende expositie

Achterhoekse Stillevens met reizende expositie

ACHTERHOEK - Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op. Ze zijn bedoeld voor een digitale expo op cultuurenerfgoedpactachterhoek.nl en kunstwerktachterhoek.nl.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen 'visuele DNA' vergelijken met dat van andere gemeenten.

Met de reizende expo - die de negen pact-gemeenten op een verrassende manier toont en verbindt - wordt de aandacht gevestigd op '350 jaar Achterhoek'. Via een programma onder leiding van Jelko Arts worden leerlingen uit het basisonderwijs betrokken bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.

De panelen vertrekken in augustus vanaf het Provinciehuis in Arnhem, waar de werken voor het eerst worden getoond aan Gelderse raadsleden en bestuurders tijdens het Festival Verbonden Partijen op 29 augustus. De aftrap in de Achterhoek zelf vindt plaats op zondag 23 september bij De Mattelier in Groenlo (Oost Gelre). En daarna trekt de expositie door de Achterhoek. 

Meer berichten