Het Longa-terrein wordt verduurzaamd met hulp van de gemeente Oost Gelre.
Het Longa-terrein wordt verduurzaamd met hulp van de gemeente Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Financiële bijdrage voor duurzaam Longa-terrein

Algemeen

LICHTENVOORDE- Voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen wil de gemeente Oost Gelre een eenmalige subsidie van ruim 45.000 euro verstrekken aan Longa ‘30. Het gaat om een bijdrage voor de veldverlichting en het vervangen van de beregeningsinstallatie. Aan de eenmalige subsidie is de voorwaarde verbonden dat de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud (dus ook vervanging) van beide zaken bij het SAB (Stichting Accomodatie Beheer Longa ‘30) komt te liggen.

Door Kyra Broshuis

LED-verlichting en zonnepanelen
“Er spelen op dit moment twee actuele accommodatiezaken op het sportcomplex van Longa ’30; De Stichting Accommodatie Beheer s.v. Longa ’30 (SAB) wil de sportaccommodatie verduurzamen en vraagt voor het verduurzamen van de veldverlichting een eenmalige bijdrage van 40.000 euro. Daarnaast is de beregeningsinstallatie defect en aan vervanging toe. SAB heeft een aanvraag gedaan bij de gemeente om te investeren in een nieuw beregeningssysteem”, legt wethouder Bart Porskamp uit.

Energiebesparingsadvies
“SAB heeft op 12 november 2017 een energiebesparingsadvies voor een duurzame voetbalvereniging laten opstellen door Sportief Opgewekt. Men wil de sportaccommodatie voorzien van zonnepanelen en de veldverlichting van de 2 kunstgrasvelden vervangen door led-verlichting. De totale investering bedraagt 289.881 euro. De vervanging van de beregeningsinstallatie kost 5.345 euro. Voor beide zaken doet SAB een beroep op de gemeente voor een eenmalig bijdrage. SAB is dan bereid het onderhoud en het beheer van de veldverlichting en de beregeningsinstallatie op zich te nemen. Dit zijn zaken die contractueel (huurovereenkomst van 29 september 2006) nu bij de gemeente liggen”, aldus Porskamp.

Sportvisie 2025
Bij het het beschikbaar stellen van een eenmalige subsidie hoeft SAB minder extern geld te lenen. Tevens leidt het overdragen van de gemeentelijke taken tot meer vrijheid en zelfstandigheid voor het exploiteren en beheren van de sportaccommodatie door SAB en minder (structurele) kosten voor de gemeente volgens Porskamp. “In de Sportvisie 2025 staat dat wij waar mogelijk de verantwoordelijkheid van beheer en exploitatie overgedragen aan gebruikers of private partijen. Het borgen van kwaliteit en een toekomstbestendige exploitatie van de accommodaties is van belang, zowel bij gemeentelijke beheer als bij beheer op afstand. Het overdragen van het beheer en onderhoud van de lichtmasten en de beregeningsinstallatie sluit aan bij de Sportvisie 2025. Met de overdracht hiervan aan SAB is de kwaliteit hiervan ook geborgd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant