Fijn plekje om te kleuren. Foto: Annekée Cuppers
Fijn plekje om te kleuren. Foto: Annekée Cuppers

Burendag Haydnstraat in teken van Klimaat Klaor

Algemeen


LICHTENVOORDE – Als de nieuwe N18 ook bij Lichtenvoorde zou zijn doorgetrokken, waren er op termijn misschien wel huizen gebouwd op het braakliggende stuk langs de Haydnstraat in Lichtenvoorde. Nu wordt het terrein omgetoverd tot een stukje natuurgebied waar waterberging, een natuurlijke speelplek en elkaar ontmoeten samenkomen.

Door Annekée Cuppers

Een aantal buurmannen is nog druk in de weer om onder de nodige mediabelangstelling de picknicktafel die mede mogelijk is gemaakt door het Oranjefonds in elkaar te zetten. RTV Slingeland, de Gelderlander en Omroep Gelderland zijn deze zaterdagochtend al vroeg afgereisd naar de Haydnstraat om verslag te doen van deze Burendag die in het teken staat van het klimaatklaar maken van de wijk. Vandaag wordt er gestart met het afkoppelen van de regenwaterafvoer op het riool zodat de buurt bij overvloedige regen droge voeten houdt. Arjan Spaargaren van gemeente Oost Gelre vertelt: "Het regenwater stroomt voortaan over de bestrating richting het natuurterrein en wordt opgevangen in de wadi. Vervolgens sijpelt het langzaam door naar het grondwater waardoor je het water in je eigen gebied houdt in plaats van naar de rioolwaterzuivering af te pompen. Behalve dat het riool minder belast wordt, kan het gebied in droge periodes een stootje hebben. Bomen, planten én dieren hebben niet zo veel te lijden omdat het gebied minder snel verdroogt."

Daar weten ze even verderop in wijk Flierbeek alles van. Afgelopen zomer redden enkele buurmannen talloze vissen die in de overgebleven poeltjes het loodje dreigden te leggen. "En het mooie is", vervolgt Arjan, "Het begon met een verzoek uit de buurt om de bestrating te effenen die door boomwortels was opgestuwd maar gaandeweg kwamen ze met het idee om ook het regenwater in hun eigen wijk op te vangen. Behalve dat de omgeving hierdoor groener wordt, vergroot het ook de sociale samenhang. Met elkaar ideeën bedenken en uitvoeren om je buurt leefbaarder te maken geeft een enorme boost aan de onderlinge verbondenheid."

De buurtbewoners zijn blij met de inrichting van het braakliggende stuk. "Wij zijn hier als eerste komen wonen in deze straat en het bevalt ons nog altijd erg goed.", vertelt een echtpaar op leeftijd, "Er zijn de laatste jaren wel een aantal bewoners vertrokken maar er komen jonge gezinnen weer voor terug. Dat geef weer leven in de buurt. En nu het terrein als waterberging wordt ingericht, zijn we er ook zeker van dat er in de toekomst geen bebouwing komt. Heerlijk, want juist dat vrije uitzicht, daar genieten we ontzettend van."

Naast het afkoppelen van het regenwater en het plaatsen van een picknickbank, wordt er een bloemenmengsel ingezaaid. Ook zijn er ideeën om samen met schoolkinderen uit de buurt bomen te planten tijdens de Nationale Boomfeestdag volgend jaar maart. Voorlopig kent de plek vooralsnog vooral 'omgevallen' bomen waar de jeugd uit de buurt de gelegenheid heeft zich heerlijk uit te leven. En daar maken ze dan ook graag gebruik van.

Zijn er in uw wijk of straat ook goede ideeën om het regenwater in de openbare ruimte te 'bewaren' voor drogere tijden en bent u als buurt ook bereid hiervoor ook zelf de handen uit de mouwen te steken? De gemeente ondersteunt deze initiatieven graag door mee te denken en te faciliteren. Voor meer informatie zie www.oostgelre.nl/klimaat-klaor.

Foto: Annekée Cuppers
De buurkinderen maken al mooi gebruik van de natuurlijke speelplek. Foto: Annekée Cuppers
Plaatsen van de picknickbank. Foto: Annekée Cuppers
Buurvrouwen zorgen voor de koffie. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant