Buurtkinderen hadden mooie vlaggetjes gemaakt. Foto: Annekée Cuppers
Buurtkinderen hadden mooie vlaggetjes gemaakt. Foto: Annekée Cuppers

Feestelijke opening ontmoetingstuin 't Hooiland

Algemeen

LICHTENVOORDE - Ontwerper Joan Ederveen is wel blij met de regen afgelopen vrijdag. De pas aangelegde ontmoetingstuin naar het ontwerp van zijn hand, kan het hemelwater goed gebruiken. De overige aanwezigen zijn echter toch wel content dat het net op het moment van de officiële openingshandeling door wethouder Jos Hoenderboom de regen even stopt. Ondanks de natte bedoening zijn diverse buurtbewoners en andere belangstellenden toegestroomd om samen deze plek voor ontmoeten, spelen, sporten en ontspannen in hun wijk in gebruik te nemen.

Door Annekée Cuppers

Nadat voorzitter Bennie Wopereis, burgemeester Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom de aanwezigen hadden toegesproken, was het aan de wethouder de eer de tuin officieel te openen. Door middel van het overhalen van een schakelaar zette hij de diverse onderdelen van de tuin letterlijk in het licht. Vanwege alle nattigheid lukte het technisch niet alle onderdelen uit te lichten zoals de bedoeling was. Het applaus dat volgde was met name bedoeld was voor alle vrijwilligers en initiatiefnemers die bij de ontwikkeling van de tuin betrokken waren. In een wijk met een inwoneraantal zo groot als in Zieuwent, de woonplaats van Hoenderboom, symboliseert het ontsteken van de verlichting de grote hoeveelheid energie die de bewoners in deze wijk hebben gestoken, aldus de wethouder. Hij sprak de wens uit dat door de ontmoetingstuin de wijk de komende jaren nog meer tot bloei mag komen.

Open setting
Als het aan ontwerper Joan Ederveen ligt, moet dat zeker lukken. Hij ontwierp de tuin zo dat deze vooral openheid uitstraalt. "Voorheen bogen de fiets- en wandelpaden af om het wijkgebouw De Schoppe heen. In de nieuwe tuin lopen de paden juist dwars door de tuin heen en dat stimuleert ontmoeting. Ik heb de tuin aantrekkelijk gemaakt door het gebruik van mooie planten en nu met de nieuwe infrastructuur, merk je al dat er veel meer gebruik van de tuin wordt gemaakt. De bewoners zijn vanaf de ontwerpfase bij de tuin betrokken en hebben nu uit zichzelf al meer activiteiten georganiseerd en de kinderen hebben een mooie plek om te spelen. Ik ben er trots op dat ik als buurtbewoner op deze manier heb kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van onze wijk."

Buurt blij met nieuw elan
De buurtbewoners zelf zijn ook blij met hun nieuwe ontmoetingsplek. Een van de vrijwillige schoffellaars vertelt: "Voorheen was dit stuk behoorlijk verwaarloosd, nu ziet het er fris en aantrekkelijk uit. Met een aantal vrijwilligers zorgen we ervoor dat het ook netjes blijft. Maar het zou fijn zijn als er nog een paar mensen bijkwamen, niet alleen omdat vele handen licht werk maken maar ook vanwege de gezelligheid die iedereen weer mee brengt." Naast het groen is er in de tuin ook plek voor sport en spel. Recreanten-volleyballteam De Klappers nam het initiatief om een rommelig veldje om te toveren naar een heus beachvolleybalveld. De dames vertellen: "Eigenhandig hebben we alle onkruid verwijderd en de wijkvereniging regelde het egaliseren en het zand. Nu heeft de wijk een prachtig volleybalveld dat door iedereen gebruikt kan worden."

Enkele bewoners willen nog wel even kwijt waarom zij zo graag op 't Hooiland wonen. "Het is hier levendig en toch rustig wonen in het groen, prettige ruime huizen en de bewoners zijn erg betrokken, iedereen kent elkaar en staat ook voor elkaar klaar. Eigenlijk is het een soort dorp in het dorp. Als je elkaar tegenkomt op straat, maak je al snel een praatje. Het is een hele sociale wijk die jarenlang heeft geleden onder een negatief imago maar nu juist helemaal weer hip is." Klein puntje van kritiek is er ook nog. Veel activiteiten zijn er voor kinderen en ouderen maar voor de pubers zou bijvoorbeeld een game-competitie, dart-toernooi of vrijdagavonddisco zeer welkom zijn. Wellicht dat met de nieuwe tuin ook de wijkvereniging nieuw elan gevonden heeft.

De ontmoetingstuin heeft in ieder geval deze avond zijn nut al bewezen; een bewoonster die al enige tijd in de buurt woont, is ook op de feestelijke opening afgekomen. "Ik ken nog niet zoveel mensen hier in de wijk en was benieuwd wat er hier zoal te doen is. Leuk om direct al nieuwe contacten te leggen, ik ga hier wellicht nog vaker kijken." Met een heel weekend vol feestelijke activiteiten voor de boeg is daar in ieder geval gelegenheid genoeg voor.

 Foto: Annekée Cuppers
Mart Hillen gaf een miniconcert. Foto: Annekée Cuppers
Wethouder Jos Hoenderboom verricht de openingshandeling. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Samen schuilen en warmen aan een kopje koffie onder de paraplu. Foto: Annekée Cuppers
Bennie Wopereis mocht vele cadeaus voor opening in ontvangst nemen. Hier van Dorian Temming en Rick Mellink namens Lokalen. Foto: Annekée Cuppers
Voorzitter Bennie Wopereis mocht namens de vereniging de cadeaus in ontvangst nemen. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant