Raadslid Paul Wallerbos wil geen nieuwe megastallen in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
Raadslid Paul Wallerbos wil geen nieuwe megastallen in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Protest megastallen Ruurlose Broek en Mariënvelde leidt tot nieuw bestemmingsplan

Algemeen

OOST GELRE - Het bestemmingsplan ‘Landbouwontwikkelingsgebieden Ruurlose Broek en Mariënvelde, herziening intensieve veehouderij’ is ongewijzigd vastgesteld tijdens de raadsvergadering van Oost Gelre. Daarmee is de mogelijkheid voor het vestigen van zogenaamde megastallen verleden tijd. Nico Domhof spreekt, namens groep ‘t Silder, de raad toe. “Wij zijn een groep van burgers en boeren. Verschillende mensen met verschillende belangen en we zijn al tien jaar bezig om ons buitengebied te beschermen. We hebben jarenlang onderhandeld en gesprekken gevoerd en stonden een jaar geleden dik achter. We streden een verloren wedstrijd maar de publieke en de politieke opinie veranderden. Bedankt voor de samenwerking!”

Door Kyra Broshuis

Toe naar duurzame kringlooplandbouw
De partijen stemmen voor, met uitzondering van D66. Richard Klein Tank van de PvdA zegt het een goede ontwikkeling te vinden dat er geen sprake meer is van nieuwe grote landbouwbedrijven. “We moeten toe naar meer duurzame kringlooplandbouw. Jammer dat het inzicht zo laat is gekomen. De PvdA is altijd van mening geweest dat nieuwvestigingen in het LOG een achterhaald concept is.” Paul Wallerbos mist de discussie of de twee betrokken bedrijven überhaupt nog een plek in de gemeente moeten krijgen. “Wat OOG betreft wensen we dat deze bedrijven zich niet vestigen in onze gemeente. Dit soort megabedrijven willen we weren; ook omdat ze een gevaar vormen voor onze eigen kleinschalige bedrijven.” Dat is tegen het zere been het CDA. Niek Bragt van die partij vindt dat een hervestiging in onze gemeente zeker mogelijk moet zijn. “De twee bedrijven zijn nog steeds in gesprek met de wethouder om te kijken naar een alternatieve invulling. Wat ons betreft zijn ze van harte welkom.”

Draaikontengedrag
D66 is het niet eens met de tussentijdse verandering van koers. “Dat past niet bij een overheid. We weten dat er anders gekeken wordt naar intensieve veehouderij en de buurt grote bezwaren heeft. Een betrouwbare overheid én een betrouwbare fractie is voor ons belangrijk. Draaikontengedrag is ons vreemd en wij vrezen de financiële gevolgen van dit besluit. Klein Gunnewiek van de NLOG spreekt over maatschappelijke winst maar wil van het college weten hoe het staat met de mogelijke andere vestigingsmogelijkheid in de gemeente.

Niet in mijn achtertuin
Wethouder Frank legt uit dat er het college in gesprek is met de twee ondernemers. “Het is een niet in mijn voor- en achtertuinverhaal geworden maar de dialoog blijft. Er wordt inmiddels anders tegen intensieve landbouw aangekeken en het provinciaal en landelijk beleid is aangepast. Ik weet niet of je kunt spreken van terechte verwachtingen van de initiatiefnemers.” Wallerbos blijft erop hameren dat deze grote bedrijven niet in onze gemeente thuishoren. “Het gaat onder andere om een ondernemer uit Brabant, waarom staat het CDA daar achter? Denkt u dat ze elders in de gemeente wel welkom zijn? Bragt: “Het verbaast ons hoe OOG de landbouwbedrijven wegzet als ‘dit soort bedrijven’. We hebben veel te danken aan de bedrijven die actief zijn in de landbouw en het valt binnen de kaders.”Wallerbos reageert als volgt: “Jammer dat Niek Bragt zegt dat we alle boeren weg willen hebben. Het gaat ons om de megabedrijven die juist zorgen dat onze kleine boeren het alleen maar moeilijker krijgen.” Uiteindelijk wordt de motie aangenomen met één stem tegen; die van D66.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant