Afbeelding

Frank Zand | Longa '30 100 jaar

Algemeen Columns

Het duurt nog even, maar in 2030 bestaat Longa '30, een van de grootste sportclubs van Oost Gelre, 100 jaar. De '30 in de naam verwijst naar het oprichtingsjaar 1930, dat kwartje viel vorige week hier op de redactie.

Dit jaar bestaat de huidige eersteklasser 88 jaar, en dat is natuurlijk een mooi carnavalsjubileum, en in Lichtenvoorde zijn ze/we in een heleboel dingen goed, maar niet in carnaval.

Longa ('30, niet te verwarren met volleybalclub Longa '59) is momenteel niet de hoogst spelende voetbalclub in onze gemeente, dat is RKZVC. Het is ook niet de grootste voetbalclub in Oost Gelre, dat is Grol. Maar dat kan in 2030 allemaal heel anders zijn.
Over dat aantal leden is trouwens nog wel wat doorwrochte onderzoeksjournalistiek te verrichten, maar daar is bij een huis-aan-huisblad weinig budget voor. Grol meldt op de website dat de club - die dít jaar overigens 100 jaar bestaat en dat met een fantastisch feest heeft gevierd! - 850 spelende leden en 500 niet-spelende leden (c.q. donateurs) heeft. Longa meldt 1100 leden, maar maakt geen onderscheid. Ik ga er dan maar van uit dat daar de spelende en niet-spelende leden (c.q. donateurs) bij elkaar zijn opgeteld.
Hoe het komt dat Longa absoluut en zeker relatief (want Lichtenvoorde heeft meer inwoners dan Groenlo) niet zo groot is, daarover verschillen de meningen hier op de redactie. Misschien omdat in Lichtenvoorde de voetbalclub meer dan in Groenlo concurrentie heeft van andere sportverenigingen. Want als een Grolse waterpoloër wilde nattigheid wil, moet-ie of naar Lichtenvoorde of naar de Grol-kantine.

De exacte datum van het eeuwfeest van Longa '30 is 1 april 2030. Er schijnen al plannen te zijn voor een koffietafelboek en er worden allerlei activiteiten georganiseerd rond de honderdste verjaardag van Lichamelijke Ontspanning Na Gedane Arbeid. Er zal een jubileumcommissie worden gevormd, bestaande uit spelende leden, niet-spelende leden (c.q. donateurs) en externe deskundigen.

De feestelijkheden rond het honderdjarig bestaan van Longa '30 zullen vanzelfsprekend niet alleen worden bijgewoond door leden en andere Lichtenvoordenaren, maar ook door vertegenwoordigingen van de andere drie Oost Gelrese voetbalverenigingen: Grolboys (ontstaan in 2020 na een fusie tussen SV Grol en Grolse Boys), KVC (ontstaan in 2021 na een fusie tussen HMC17, Erix en KSV) en eerste divisionist RKZVC.
De honderdjarige zal in het van oudsher roomse bolwerk Lichtenvoorde natuurlijk worden gezegend door een priester van de CKN (ontstaan in 2024 door een fusie van de PKN en de Nederlandse tak van het Vaticaan). Bijgestaan door misdienaartjes die levend als we spreken rond deze tijd worden geboren, en dan rond de feestelijkheden een jaar of 12 zijn. Doelrijp, zoals sommige priesters ze graag zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant