Afbeelding
Foto: Janick Bulten

Horrortocht 'Held op sokken' vol filmengerds

Algemeen

'Wij willen iets goed engs neerzetten'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Ze organiseren het met zijn drieën, gewoon als drie losse individuen; Joost Baakman, Martijn Verhoeven en Janick Bulten. Een heuse horrortocht. Plaats van handeling: de bossen op de Besselinkschans vrijdagavond 19 oktober vanaf 20.00 uur. Een mooi decor.

"We organiseren dit omdat we organiseren heel erg leuk vinden. We willen hier graag iets leuks neerzetten en een keer iets anders dan een muziekfestival," begint Janick. "Vier, vijf jaar geleden hebben we het er al een keer voor het eerst over gehad onder een biertje. Daarna wel een paar keer over gehad maar het is altijd blijven liggen." Toch is het ervan gekomen. Dat de te organiseren activiteit iets in de trant van een spooktocht moest worden, stond voor Janick van meet af aan vast. Hij heeft er iets mee. "Ik heb vroeger tijdens vakanties in Frankrijk in de bergen vaak spooktochten gelopen. Dat vond ik heel gaaf. En een spooktocht heb je hier niet echt in de buurt, behalve Bredevoort met de 11 geestentocht. Dat vonden wij niet eng genoeg. Wij willen iets goed engs neerzetten."

Muziek, spektakel en humor
De ideeën over welke figuren men in ging zetten tijdens de tocht werden ter plekke bedacht tijdens een rondje Schans. "We hebben allemaal figuren uit films en series verwerkt in de route. Vijftig in totaal. Daarnaast hebben we muziek, spektakel en humor in de tocht verwerkt. Het is niet alleen horror en schrikken." De schrik zal zeker toeslaan, maar niemand hoeft bang te zijn dat ze aangeraakt zullen worden door de figuranten. "Sommige mensen schrikken soms zo hard dan dat ze om zich heen gaan slaan, weten we van mensen die er ervaring mee hebben. Dat gaan we dus niet doen. We hebben voor elke figurant een script bedacht waar ie zich aan moet houden."

Deelname is vanaf 12 jaar, waarbij deelnemers van 12 tot 16 jaar enkel kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene, waar men zelf voor dient te zorgen. "Dat moet wel want we hebben toch wel enkele enge figuranten, opgemaakt door professionele grimeurs. We krijgen ook hulp van een groep uit Doesburg die al tien jaar spooktochten organiseert. In ruil voor onze hulp in november bij hun tocht helpen zij ons."

Breaklights
De af te leggen route is zes kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Om de zes minuten vertrekt er een groep van acht personen het bos in. "Deelnemers verzamelen zich bij Uitspatting Besselinkschans alwaar hen door de 'Held op sokken' een verhaal wordt voorgelezen. Daarna gaan de groepen al breaklights volgend de route lopen en komen ze van alles tegen." De heren hopen op een succes en Janick kijkt stiekem al veel verder. "Mijn doel is om over vijf tot tien jaar de grootste spooktocht van Nederland te zijn, of een heel horrorweekend neerzetten. Dat zou ik heel graag willen."

Kaarten zijn te koop via www.outix.eu/tickets/event/held-op-sokken. Bij de aankoop kan een starttijd gekozen worden. Er kan zowel als groep opgegeven worden als individueel en wordt men ingedeeld. Kaarten kosten 15 euro, waarvoor men tevens onderweg en na afloop een drankje krijgt. Na afloop kan er een drankje gedronken worden en gezellig nagepraat worden bij vuurkorven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant