De werkgroep Goed Geaard: Max Thiemessen, Nicole Rouwmaat, Matthijs Heister en Thessa Banning. Op de foto ontbreekt Melanie Garstenveld. Foto: Annekée Cuppers
De werkgroep Goed Geaard: Max Thiemessen, Nicole Rouwmaat, Matthijs Heister en Thessa Banning. Op de foto ontbreekt Melanie Garstenveld. Foto: Annekée Cuppers

Goed Geaard wil meer bewustwording over geaardheid in de Achterhoek

Algemeen

GROENLO - Een gesprek met Max Tiemessen, Nicole Rouwmaat, Thessa Banning en Matthijs Heister over geaardheid in de Achterhoek en het Goed Geaard-evenement op vrijdag 12 oktober bij City-Lido in Groenlo. "Wij willen gelijkgestemden samenbrengen en eens horen waar zij behoefte aan hebben zodat ook deze groep zich thuis voelt in de Achterhoek. En daarnaast is een tof feestje natuurlijk altijd goed."

Door Annekée Cuppers

Max legt precies de vinger op de zere plek. Wat betreft acceptatie, of beter gezegd, normalisatie, van  seksuele diversiteit valt er nog winst te behalen en daar willen de leden van werkgroep Goed Geaard graag hun steentje aan bijdragen. De werkgroep is ontstaan vanuit de Goed Geaard-facebookpagina van Melanie Garstenveld (zie kader). "Iedereen moet zich in de Achterhoek vrij kunnen voelen om te zijn wie die is."

Normaliseren in plaats van accepteren
Matthijs, partner van Max, legt uit: "In Nederland vinden we dat we heel tolerant zijn naar homo's en lesbiennes. Maar door zo'n opmerking dat men het niet erg vindt dat je homo bent, voel je je toch een soort van op je plek gezet. En dat terwijl het totaal onbelangrijk is wie er 's nachts naast me ligt te slapen. Seksuele diversiteit moet gewoon wat normaler worden en niet zo van 'ik vind het prima zolang ik het maar niet hoef te zien'." Nicole vult aan: "Mensen reageren soms ook gewoon onhandig. Het gaat niet zozeer om acceptatie, maar juist om die laag eronder. Je hoéft niet speciaal iets te zeggen over iemands geaardheid want daardoor zet je degene juist weer in een uitzonderingspositie. Als je dat aan kunt tikken, dan kun je een stukje bewustwording op gang brengen. Dat kan al met hele kleine dingen, bijvoorbeeld op school. Waarom altijd rekensommetjes met "vader en moeder gaan met hun kinderen een dagje uit naar de dierentuin"? Waarom kunnen dat niet ook eens twee vaders of twee moeders zijn? Of lees eens een boekje voor over twee koningen. Zo leren kinderen al dat er meer samenlevingsvormen mogelijk zijn. Zo wordt diversiteit vanzelf normaler."
Thessa woonde op verschillende plekken in Nederland en Frankrijk en ziet vaak hetzelfde beeld. "Het valt me op dat anderen zich soms geen voorstelling kunnen maken van hoe wij leven. Dan zien ze een Gordon op tv of de gaypride in Amsterdam. Maar net als bij hetero's is er bij iedereen een enorme diversiteit in lifestyle. Vergelijk het maar met het beeld dat westerlingen hebben van het reilen en zeilen hier in de Achterhoek. Door programma's als bijvoorbeeld 'Het Wilde Oosten' denken ze in Amsterdam dat we hier allemaal in het weekend straalbezopen met de fiets in de sloot liggen. En hoewel ze in deze regio goed kunnen feesten, is dat beeld natuurlijk veel te eenzijdig."

Meet, share and care-event
Tijdens het Goed Geaard- Meet, share & care-evenement gaat het om elkaar ontmoeten, informatie delen en ervaringen uitwisselen. De werkgroep wil vooral peilen welke behoeftes er in de regio leven wat betreft geaardheid. Wat vind je leuk, wat mis je nog, heb je goeie ideeën waar we bij kunnen helpen? Thessa hoopt dat ze nieuwe mensen ontmoet waarmee ze gezellige dingen kan ondernemen. "Ik ben ook aangesloten bij een kring maar die gespreksavonden hebben vooral een serieuze insteek. Ook heel interessant en belangrijk, maar ik wil ook wel gewoon eens gezellige activiteiten ondernemen met gelijkgestemden. Wandelen bijvoorbeeld of een biertje drinken." Max legt uit waarom dat zo belangrijk is. "Als je met gelijkgestemden onder elkaar bent, hoef je niks uit te leggen en kun je meer jezelf zijn. Je voelt je veel vrijer omdat je je niet steeds bewust hoeft te zijn van je gedrag en hoe dat op anderen overkomt." Nicole: "Het COC is erg blij met onze actie. Ze ondersteunen ons initiatief dan ook van harte en zullen op 12 oktober ook aanwezig zijn."
De organisatie heeft ook nog een drietal inspirerende sprekers weten te strikken die hun persoonlijke verhalen met het publiek delen. Nicole: "Onze gastsprekers mogen zelf een invulling geven aan wat ze willen vertellen en daarnaast kan het publiek ook vragen stellen. Bijvoorbeeld aan Chris Rougoor die in een traject zit om zichzelf te worden. Hij heeft veel ervaring in het leven buiten de hokjes en wil zijn ervaringen graag delen met het publiek. Ook Jacky van Dulmen is van de partij. Zij is van Roze in Blauw Oost Nederland, zeg maar de Achterhoekse Elly Lust. En last but not least heeft ook Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, zijn medewerking toegezegd. Het wordt dus zeker een interessante avond." 

Laagdrempelig en voor iedereen
Tijdens de avond gaan bezoekers aan de slag met Mentimeter. Nicole: " Dat houdt in dat je met je mobiele telefoon interactief mee kunt praten en denken over geaardheid. Op deze laagdrempelige manier kunnen we met elkaar in gesprek gaan over wensen, ideeën en ervaringen in onze regio." 
Volgens goed Achterhoeks gebruik, sluit Goed Geaard de avond af met een borrel. Nicole: "We hopen dat er juist dan nieuwe verbindingen ontstaan en wellicht leuke initiatieven worden geboren. Als werkgroep willen we hier graag in ondersteunen door middel van ons platform." Thessa: "In de grote steden weet je wel waar je gelijkgestemden kunt vinden, daar zijn plekken als gaycafés normaal. Die heb je hier niet en daarom willen we een community stichten zodat een 'goedaardig' netwerk kunnen opbouwen."

Aangezien het aantal plekken bij City-Lido beperkt is, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Iedereen is welkom en de organisatie hoopt op een heel divers publiek. Max: "We waren het er snel over eens dat we niemand willen uitsluiten en dus is iedereen die affiniteit heeft met geaardheid van harte welkom." Matthijs: "En omdat iedereen welkom is, zit er niet direct weer een stempel op en blijft het laagdrempelig." Nicole vult aan: "Dus ben je op welke manier dan ook geïnteresseerd in geaardheid in de Achterhoek? Ben je docent, een ouder of heb je in je werk of privéleven te maken met geaardheid en wil je gelijkgestemden ontmoeten of heb je goeie ideeën hoe we de Achterhoek nog goedaardiger kunnen maken? Meld je dan aan voor ons evenement. We staan open voor iedereen die 'goed geaard' is!"

Aanmelden voor Goed Geaard – Meet, share & care kan door te mailen naar melaniegarstenveld@gmail.com. Het evenement vindt plaats op vrijdag 12 oktober vanaf 19.30 uur bij City-Lido aan de Kerkstraat 6 in Groenlo. 
Meer informatie op de facebookpagina. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door De Ronde Tafel van 42 die de opbrengst van hun goededoelenactie dit jaar aan Goed Geaard heeft geschonken.

Facebook: samengoedgeaard



Melanie Garstenveld. Foto: Annekée Cuppers
'Ik ben Melanie Garstenveld, 30 jaar, kom uit Vragender én ik heb een vriendin. Niet zo maar eentje! Ze is echt mijn vriendin, mijn schatje, wij doen het met elkaar!'

Zo begon Melanie begin dit jaar een nieuwe facebookpagina omdat ze haar verhaal wilde delen over haar geaardheid. Dat ze negen maanden later samen met Matthijs, Thessa, Nicole en Max het Goed Geaard – Meet, share & care evenement zou organiseren, had ze nooit kunnen denken. "Eigenlijk ben ik de pagina begonnen omdat organisaties die zich inzetten voor geaardheid weinig zichtbaar zijn in de Achterhoek. Zelf ben ik heel open over mijn geaardheid en wilde anderen helpen met mijn verhaal. Maar mijn verhaal is maar één verhaal en daarom zocht ik mensen die ook hun verhaal wilden delen. Ik ging er vanuit dat mijn familie en kennissen de posts wel zouden 'liken' en dat het aantal volgers via het netwerk van de andere schrijvers gestaag zou groeien. Maar direct vanaf het begin, kreeg ik zoveel positieve reacties. Binnen no time had de pagina ruim 1600 volgers en dat aantal groeit nog steeds."
Net als de andere leden van de werkgroep streeft Melanie liever naar normalisatie in plaats van naar acceptatie. "Acceptatie vind ik zo'n zwaar woord. We moeten er met zijn allen aan werken om het te normaliseren. Maar ik snap ook wel dat niet iedereen er even makkelijk mee omgaat. Mensen gaan er nog niet standaard vanuit dat een stel ook uit twee vrouwen of twee mannen kan bestaan en dat kan je af en toe in lastige situaties brengen want wat vul je in bij 'naam vader' en 'naam moeder' op het aanmeldformulier van de basisschool? En moet je tijdens een sollicitatiegesprek vertellen dat je partner van hetzelfde geslacht is? Zo moet je door het leven een paar keer 'uit de kast komen'. Daarom hebben we dit platform opgezet, omdat we meer zichtbaarheid willen creëren en een netwerk op willen zetten. Verschil in geaardheid moet als normaal gezien worden, dat is onze missie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant