Harry Spekschoor, Trudy de Jongh en Huub Stroeken vormen het bestuur van projectkoor Pierre Villette. Foto: Annekée Cuppers
Harry Spekschoor, Trudy de Jongh en Huub Stroeken vormen het bestuur van projectkoor Pierre Villette. Foto: Annekée Cuppers

Een kennismaking met projectkoor Pierre Villette

LICHTENVOORDE – Het begon allemaal achttien jaar geleden toen organist en dirigent Frans Thomassen zangeres Trudy de Jongh vroeg hem te helpen een gelegenheidskoor bij elkaar te krijgen. Bijna veertig mensen gaven hieraan gehoor en het eerste optreden tijdens de kerstnacht bleek de start van het succesvolle projectkoor Pierre Villette.

Door Annekée Cuppers

De allereerste uitvoering van het projectkoor bestond uit 'Notre Père D'Aix' van de Franse componist Pierre Villette. Een ware primeur want tot dan toe was het stuk nog niet eerder in Nederland opgevoerd, simpelweg omdat er geen bladmuziek voor bestond. Dirigent Frans wist via een kennis in Rouen een kopie te bemachtigen van het handgeschreven stuk en bewerkte het naar bruikbare bladmuziek. Later werd ook nog Villette's stuk 'Hymne à la Vierge' aan het repertoire toegevoegd en doopte Frans het koor officieel Ensemble Vocal Pierre Villette.

Anno 2018 kent het koor zo'n 70 leden. Per project werken er gemiddeld 46 personen mee. Dirigent Frans heeft na een aantal jaren het koor verlaten en nu werkt men met gastdirigenten. Voorzitter Huub Stroeken, penningmeester Harry Spekschoor en coördinator/secretaris van het eerste uur Trudy de Jongh vormen het dagelijks bestuur van de stichting waar de activiteiten van het koor zijn ondergebracht. Huub: "Een stichting kent geen leden, enkel deelnemers. Dat gaat ook op voor ons koor. Ieder concert kiest het bestuur een stuk uit dat uitgevoerd gaat worden. Deelnemers kunnen per project bepalen of ze hieraan deel willen nemen." Trudy vult aan: "Je studeert thuis zelf de stukken in en voor aanvang van het concert komen we een keer of acht bij elkaar voor gezamenlijke repetities. De deelnemers zijn eigenlijk allemaal geoefende zangers want het vergt wel de nodige discipline en ervaring om aan een projectkoor mee te kunnen doen. Het niveau ligt hoog. Naast de deelnemende koorleden doen er ook nog een aantal professionele zangers mee. Al met al ook nog wel een heel gepuzzel want de verschillende stemmen moeten natuurlijk wel met elkaar in balans zijn."

Concertreizen
Naast een aantal projecten per jaar kende het koor in haar bestaan ook een tweetal concertreizen waarvan één wel op een hele bijzonder manier tot stand kwam. Huub vertelt: "Een dirigent uit Haarlem die ons koor kende, kwam in Aix-en-Provence in contact met de weduwe van Pierre Villette Op het programma staan werken van Mendelssohn en de Krönungsmesse van Mozart kennismaken. In 2008 bezocht ik zelf Aix-en -Provence en heb haar ook ontmoet. Weer werd er gesproken over een bezoek van het koor aan Aix-en-Provence. De weduwe overleed in 2009 maar zelfs op haar sterfbed sprak zij nog de wens uit dat het koor naar Aix-en-Provence moest komen om daar een concert te verzorgen."
In 2010 kwam deze wens alsnog uit. Door inzet van Michel Camatte, directeur van de plaatselijke muziekacademie, kon het hele gezelschap met de TGV naar de Franse stad afreizen om daar in Cathédrale Saint-Sauveur op te treden. "Een hele onderneming", zo herinnert Huub zich nog, "Maar niet zo'n grote onderneming als in 2006 toen we op uitnodiging van pastor Kuipers met zo'n 90 mensen in het vliegtuig naar Rome zijn afgereisd voor een aantal concerten in onder andere de Sint Pieter. Dat heeft ons wel de nodige zweetdruppeltjes gekost."

Van alle gezindten
Op 14 oktober geeft het Ensemble Vocal Pierre Villette haar herfstconcert in de Johanneskerk, de plek waar ook de repetities plaats vinden. Op het programma staan werken van Mendelssohn en de Krönungsmesse van Mozart. Harry Spekschoor: "Een mooie, intieme setting die ook nog eens een goede afstand heeft tussen het koor en het orgel. Als die namelijk ver uit elkaar staan, krijg je vertraging tussen de muziek en de zang."
Hoewel de concerten vaak in kerken plaatsvinden, heeft het koor geen religieuze basis. Trudy: "Wij staan open voor zangers van alle gezindten en uit alle windstreken. Onze deelnemers komen behalve uit Oost Gelre uit de gemeentes Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Winterswijk. Een gezellige groep mensen die een aantal keren per jaar een mooi concert met elkaar verzorgt." En als het project is afgelopen? "Dan gaat ieder weer zijns weegs en zien we elkaar weer bij een volgend project." zegt Trudy.

Projectkoor Ensemble Vocal Pierre Villette treedt zondag 14 oktober op in de Johanneskerk aan de Rentenierstraat te Lichtenvoorde. Aanvang 16.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop bij de VVV en Meneer Kees in Lichtenvoorde, de Spar in Zieuwent of via 06 1012 7608. Ook voor aanmeldingen.


http://www.evpierrevillette.nl

Meer berichten